Dieta moczanowa. Co jeść, a czego nie jeść przy dnie moczanowej?

Dna moczanowa powstaje w wyniku wysokiego stężenia kwasu moczowego we krwi. Choroba powoduje bolesne dolegliwości, ponieważ w jej wyniku moczan sodu odkłada się w stawach i ścięgnach w postaci kryształków. Dieta przy dnie moczanowej jest jednym z narzędzi terapeutycznych. Wyklucza ona z jadłospisu wiele produktów, ale ułatwia powrót do zdrowia. Co wolno, a czego nie wolno jeść przy dnie moczanowej?

Dna moczanowa – co to jest?

Dna moczanowa (inaczej podagra lub skaza moczanowa) to choroba zapalna stawów, której pierwotną przyczyną jest podwyższone stężenie kwasu moczowego we krwi. Moczan sodu ulega krystalizacji w płynie stawowym, a odkładające się w tkankach złogi powodują ból, obrzęk, zaczerwienienie i tkliwość. W fazie zaostrzenia choroby obserwuje się podwyższenie temperatury wywołane stanem zapalnym. Dieta przy dnie moczanowej – jak w przypadku innych chorób metabolicznych – odgrywa ważną rolę w procesie zdrowienia.

Dna moczanowa występuje w populacjach społeczeństw wysokorozwiniętych. U kobiet choroba może pojawić się po menopauzie, jednak częściej schorzenie to dotyczy mężczyzn po ukończeniu 40 roku życia

Podagra ma charakter nawrotowy, a w przebiegu choroby występują okresy bezobjawowe, międzynapadowe, które przerywają nagłe ataki wraz z silnymi dolegliwościami bólowymi. Najostrzejszym stadium choroby jest przewlekłe zapalenie stawów zwane dną przewlekłą, guzkowatą.

Jaką dietę stosować przy dnie moczanowej?

Warzywa, orzechy, owoce i ryba – co można jeść na diecie moczanowej

Dieta moczanowa jest niezbędnym elementem przeciwdziałania nawrotom choroby. Czynniki ryzyka są ściśle powiązane ze sposobem żywienia, dlatego wiele osób zadaje sobie pytanie, co jeść, a czego nie wolno jeść przy dnie moczanowej. Właściwe wybory żywieniowe oraz modyfikacja stylu życia, mają pozytywny wpływ na ograniczenie nawrotów choroby. 

Do czynników ryzyka wystąpienia dny moczanowej należą:

  • nadwaga i otyłość
  • zaburzenia lipidowe
  • nadmierna podaż produktów zawierających duże ilości puryn
  • nadużywanie alkoholu
  • zatrucie glinem lub ołowiem
Czytaj również:  Suplementy diety - czy warto je zażywać?

Czytaj również: Dieta bezglutenowa – co należy wyeliminować z jadłospisu? Kto powinien ją zastosować?

Pacjenci cierpiący na dnę moczanową to w przeważającej części osoby z nadwagą lub otyłością, dlatego też. Najczęściej dieta w dnie moczanowej powinna być jednocześnie dietą redukcyjną. Przy czym przy dnie moczanowej należy unikać głodówek i zbyt dużego deficytu energetycznego, gdyż to wiąże się ze wzrostem stężenia kwasu moczowego we krwi (hiperurykemia).

Dna moczanowa – czego unikać?

Dłoń wskazuje palcem, jaka dieta przy dnie moczanowej

Nie  zaleca się  stosowania diet niskowęglowodanowych o podwyższonej ilości białka i tłuszczów, które zwykle dają szybkie efekty w redukcji masy ciała. W mięsie, podrobach, galaretach, wywarach gotowanych na mięsie i kościach występuje wysoka zawartość związków purynowych, które podnoszą poziom kwasu moczowego. Wysokie spożycie tych produktów, będzie skutkować napadami dny moczanowej.

Jeśli ze względu na dnę moczanową zmagasz się z nadwagą, możesz skorzystać z kalkulatora BMI, by obliczyć swoją prawidłową wagę. Pomocny okaże się również kalkulator kalorii, który wskaże Ci dzienne zapotrzebowanie energetyczne.

Dieta przy podwyższonym kwasie moczowym.

Jadłospis osób z wysokim poziomem kwasu moczowego we krwi powinien ograniczać lub całkowicie eliminować produkty wpływające na hiperurykemię. Kwas moczowy bada się w surowicy krwi oraz w moczu. Zwiększone stężenie kwasu moczowego występuje w wyniku upośledzenia funkcji wydalania tego składnika przez nerki wraz z moczem. 

Przyczyna zaburzeń wydalania kwasu moczowego może być spowodowana:

  • niewydolnością nerek;
  • nadciśnieniem tętniczym;
  • niedoczynnością tarczycy;
  • nadczynnością przytarczyc;
  • kwasicą mleczanową;
  • kwasicą ketonową;
  • przyjmowaniem leków na bazie kwasu acetylosalicylowego. 

Dna moczanowa może dotknąć osoby w każdym wieku i związana jest, w większości z nadwagą i otyłością. Dieta moczanowa z ograniczoną zawartością związków purynowych oraz kontrola poziomu kwasu moczowego, minimalizuje ryzyko występowania ataków dny moczanowej. 

Jaka jest najlepsza dieta przy dnie moczanowej?

Dieta moczanowa – jadłospis ułożony przez catering dietetyczny

Podstawowe zalecenia dotyczące żywienia w dnie moczanowej dotyczą ograniczenia źródeł związków purynowych, ponieważ w wyniku ich rozkładu powstaje kwas moczowy. 

Czytaj również: Dieta w chorobie Hashimoto – co jeść, czego unikać?

Jedną z pomocnych diet przy dnie moczanowej, a szczególnie w okresie napadu, jest dieta wegetariańska w połączeniu z chudym nabiałem. W menu powinny dominować warzywa, owoce, przetwory mleczne, jaja oraz chude źródła białka i tłuszcze z przewagą roślinnych. Pacjent dotknięty chorobą powinien zwiększyć spożycie płynów w ilości do około 3 litrów na dobę, aby zapobiegać zagęszczeniu moczu i krystalizacji soli kwasu moczowego w kanalikach nerkowych. Przy dnie moczanowej z diety należy także zdecydowanie wykluczyć cukier i słodycze.

Czytaj również:  Wzmocnienie Odporności Wybór Menu – zdrowe jedzenie w służbie Twojego organizmu

Samodzielne ułożenie jadłospisu przy dnie moczanowej może być trudne. Warto poprosić o pomoc dietetyka klinicznego, który pomoże ułożyć odpowiednie menu.

Dna moczanowa – co jeść?

  • Mięso i przetwory – chude mięso w ograniczonych ilościach: drób, wołowina, wieprzowina.
  • Ryby i owoce morza – dorsz, sandacz, mintaj.
  • Mleko i produkty mleczne – mleko, jogurt naturalny, maślanka, kefir, chudy twaróg.
  • Tłuszcze – oleje roślinne, pestki, orzechy.
  • Warzywa i owoce – prawie wszystkie, szczególnie polecane czereśnie i wiśnie. 
  • Napoje – woda źródlana, mineralna, herbata, kawa, herbaty ziołowe, soki warzywne. 

Dna moczanowa – czego nie jeść?

  • Mięso i przetwory – wędliny przemysłowe, podroby, galarety, konserwy, wywary z mięsa i kości.
  • Ryby i owoce morza – śledź, szprot, sardynki, owoce morza, ryby wędzone, konserwy rybne.
  • Mleko i produkty mleczne – żółty ser, ser pleśniowy, ser topiony, tłusty twaróg.
  • Tłuszcze – słonina, łój, smalec, masło.
  • Warzywa – kukurydza, szpinak, brokuły.
  • Owoce – rabarbar. 
  • Napoje – słodzone napoje, alkohol, w szczególności piwo. 

Czytaj również: Nie wiesz, czy herbata jest zdrowa? Poznaj jej wpływ na organizm