Dieta bezglutenowa – co należy wyeliminować z jadłospisu? Kto powinien ją zastosować?
Dieta bezglutenowa należy do diet eliminacyjnych. Podstawowym założeniem diety bezglutenowej jest wykluczenie wszystkich produktów zawierających w swoim składzie kompleksy białek określanych jako gluten. Wskazaniem do bezwzględnego unikania glutenu jest choroba trzewna o nazwie celiakia. Czy powinno się eliminować kontrowersyjne białko zbóż z jadłospisu? Jakie są objawy nietolerancji glutenu?
Dieta bezglutenowa – definicja
Dieta bezglutenowa polega na eliminacji produktów zawierających gluten. Gluten to mieszanina zapasowych białek roślinnych, które występują w zbożach. Od zawartości glutenu zależy m.in. wartość wypiekowa mąki.
Gdzie jest gluten?
- pszenica i orkisz – gliadyny;
- jęczmień – hordeina;
- owies – awenina;
- żyto – sekalina;
- hybrydy zbóż np. pszenżyto.
Białka te ze względu na wysoką zawartość proliny i kwasu glutaminowego określane są jako prolaminy o wspólnej nazwie „gluten”. Podczas obróbki technologicznej zbóż glutenowych, przygotowywania potraw i wypieków nie zmniejsza się toksyczność prolamin, a łańcuch struktury pierwszorzędowej nie ulega zmianie.
Za produkty bezglutenowe według FAO/WHO uznaje się te produkty, w których zawartość glutenu jest mniejsza, niż 20 ppm (20 mg/kg). Produkty bez glutenu oznacza się logo z przekreślonym kłosem. Linia technologiczna producentów żywności bezglutenowej musi być całkowicie podporządkowana przetwórstwu jedynie roślin i zbóż bezglutenowych.
Cel i wskazania do stosowania diety bezglutenowej
Dieta bezglutenowa powinna zakładać dostarczenie wszystkich niezbędnych składników odżywczych, z wyjątkiem produktów mających w składzie gluten lub będących nim zanieczyszczonych.
Wskazania do wprowadzenia diety bezglutenowej
- celiakia;
- alergia na pszenicę;
- nieceliakalna nadwrażliwość na gluten;
- opryszczkowate zapalenie skóry (choroba Duhringa);
- ataksja glutenozależna.
Celiakia jest to choroba trzewna, będąca zaburzeniem immunogenetycznym, charakteryzująca się nietolerancją glutenu. Występuje u osób genetycznie predysponowanych, u których obserwuje się występowanie glutenozależnych objawów klinicznych oraz przeciwciał swoistych dla celiakii i określonych haplotypów HLA. Celiakia jest chorobą, z którą pacjent zmaga się przez całe życie. Mimo iż objawy związane z nietolerancją glutenu znane były już w starożytności, to choroba trzewna została opisana dopiero w 1950 roku przez holenderskiego lekarza o nazwisku Dicke. Wykazał on, że czynnikiem szkodliwym, powodującym pogorszenie stanu chorobowego jest białko pszenicy, a konkretnie jego rozpuszczalna frakcja, czyli gliadyna.
Objawy nietolerancji glutenu
Celiakię rozpoznaje się na podstawie wystąpienia szeregu objawów, wywołanych spożyciem produktów zbożowych. Zanik błony śluzowej jelita diagnozuje się metodą biopsji ssącej i stwierdzeniem obecności w surowicy krwi swoistych przeciwciał klasy IgA. Znacząca poprawa stanu zdrowia i złagodzenie objawów choroby następuje wraz z wprowadzeniem jedzenia bezglutenowego.
Objawy celiakii:
- występowanie obfitych, lśniących stolców o barwie szarożółtej;
- w kale widoczne niestrawione resztki pokarmowe oraz nieprzyswojone tłuszcze;
- wypróżnianie występuje 3-4 razy na dobę;
- charakterystyczny duży, wydęty brzuch;
- bladość skóry;
- wychudzenie;
- zmiana usposobienia – rozdrażnienie, apatia;
- niechęć do kontaktów z otoczeniem;
- zahamowanie rozwoju psychofizycznego u dzieci.
Jak wygląda dieta bezglutenowa w celiakii?
Dieta w celiakii zakłada całkowite wyeliminowanie glutenu. Gluten powoduje spłaszczenie błony śluzowej jelita oraz zanik kosmków jelitowych. To prowadzi do upośledzenia trawienia i wchłaniania składników pokarmowych, a w szczególności tłuszczów. Niezdiagnozowana celiakia jest szczególnie niebezpieczna u dzieci. Ze względu na niedożywienie w pierwszych dwóch latach życia, czyli okresie bardzo intensywnego rozwoju układu nerwowego może dojść do trwałego upośledzenia umysłowego dziecka.
Założeniem diety bezglutenowej jest eliminacja wszystkich produktów będących źródłem glutenu i zastąpienie ich produktami naturalnie bezglutenowymi (z logo przekreślonego kłosa). Jadłospis powinien zostać zbilansowany pod względem wartości odżywczej. Dieta bezglutenowa powinna być łatwostrawna, zawierająca pełnowartościowe źródła białka, witaminy, szczególnie A, D, C i kwas foliowy oraz składniki mineralne z uwzględnieniem zapotrzebowania na żelazo i wapń.
Należy ograniczyć podaż tłuszczu w diecie. Bardzo ważna jest obróbka termiczna przygotowywanych potraw. Zalecane jest spożywanie produktów gotowanych, duszonych lub pieczonych. Należy unikać smażenia w głębokim tłuszczu, czy mocnego grillowania. W okresie zaostrzenia objawów choroby wskazana jest dieta bezglutenowa i bezmleczna. W przypadku wprowadzenia diety bezglutenowej bezmlecznej należy zadbać o zapewnienie odpowiedniej podaży białka i wapnia w diecie.
Bardzo istotne jest przestrzeganie zasad przygotowywania posiłków we wspólnym gospodarstwie domowym. Do produktów bezglutenowych powinny być wyznaczone miejsca przechowywania, osobna deska do krojenia, sztućce i naczynia. Zaleca się także korzystanie w kuchni z ręczników jednorazowych, zamiast ściereczek wielokrotnego użytku.
Skuteczność stosowania diety bezglutenowej podnosi wprowadzenie potraw i produktów preferowanych przez pacjenta oraz dbanie o atrakcyjność posiłków, walory smakowe, wrażenia organoleptyczne i estetyka serwowania potraw.
Dieta bezglutenowa – produkty
Dieta bezglutenowa może być urozmaicona i lista produktów w diecie bezglutenowej nie jest tak uboga, jak mogłoby się to wydawać. Jak wygląda dieta bezglutenowa? Obecnie na rynku jest wiele zamienników tradycyjnych produktów zawierających gluten. Poza tym wciąż można korzystać z bezglutenowych darów natury.
Dieta bezglutenowa – co jeść?
produkty zbożowe naturalnie bezglutenowe (ryż, gryka, kukurydza, proso, komosa ryżowa, amarantus, sorgo, teff, tapioka);
- mąki bezglutenowe (wytwarzane ze zbóż bezglutenowych);
- wszystkie owoce i warzywa;
- rośliny strączkowe;
- nieprzetworzone ryby, mięso, bezglutenowe wędliny i przetwory;
- mleko i produkty mleczne (wykluczyć w momencie nasilenia objawów celiakii);
- tłuszcze roślinne i orzechy;
- desery – budynie, galaretki, kisiele zagęszczane mąką ziemniaczaną;
- zioła i łagodne przyprawy;
- napoje, soki, kawa, herbata.
Jedyną formą terapii w kierunku ustąpienia uporczywych objawów ze strony przewodu pokarmowego u osób z celiakią, jest ścisła dieta bez glutenu. Warto zwracać uwagę na oznaczenia, gdyż wiele produktów z natury bezglutenowych, może być zanieczyszczonych glutenem na etapie technologicznej obróbki, szczególnie jeśli pochodzą z zakładu, w którym przetwarza się produkty zawierające gluten.
Efekty diety bezglutenowej polegają na regeneracji kosmków jelitowych i tym samym poprawie trawienia oraz wchłaniania substancji odżywczych. Następuje poprawa parametrów zdrowotnych, dochodzi do wyrównania niedoborów i następuje subiektywne polepszenie nastroju.
Jeden z mitów głosi, że dieta bezglutenowa i odchudzanie idą w parze. Należy podkreślić, że dieta bezglutenowa jest dietą niedoborową, wykluczającą szeroką grupę produktów, które leżą u podstawy Piramidy Zdrowego Żywienia. Tylko właściwie zbilansowana pod względem zapotrzebowania energetycznego dieta, z uwzględnieniem racjonalnego deficytu, może być skutecznym narzędziem w walce z otyłością.