Dieta jajeczna – zasady, przeciwwskazania, wpływ na organizm

Trzy jaja z napisami: breakfast, lunch i dinner

Dieta jajeczna – zasady

Dieta jajeczna, jak sama nazwa wskazuje, to system żywienia oparty na wysokim spożyciu jaj. Dozwolone w niewielkich ilościach są inne grupy produktowe w tym chude mięso i ryby, warzywa o niskiej zawartości skrobi oraz egzotyczne dla naszej szerokości geograficznej – pomarańcze i grejpfruty.

Najczęściej stosowana jest dieta jajeczna 5-dniowa, ale według autorów diety najbardziej skuteczna, jeżeli chodzi o redukcję masy ciała, jest dieta jajeczna 14-dniowa.

W menu diety jajecznej wszystkie główne posiłki wiążą się ze spożyciem jajek ugotowanych na twardo. Należy jednak przywiązywać dużą uwagę do procesu obróbki termicznej, gdyż jaja nie mogą być gotowane dłużej niż 10 minut, ze względu na niebezpieczeństwo utraty części wartości odżywczych. W odstępie kilku dni można spożyć zamiast jajek chude mięso (najlepiej drobiowe) lub chudą rybę.

W dziennym jadłospisie diety jajecznej można zjeść maksymalnie 6 jajek i stanowią one podstawę głównych posiłków. Na śniadanie obiad i kolację w diecie jajecznej zjadane są po 2 jajka. Do śniadania i kolacji dozwolony jest jeden owoc – pomarańcz lub grejpfrut, a do obiadu dodatkiem mogą warzywa niskoskrobiowe, o niskiej zawartości węglowodanów, najlepiej zielone – sałaty, brokuły, jarmuż, cukinia i inne.

Dieta jajeczna – rodzaje

Jajka w diecie odchudzającej, zwanej dietą jajeczną są podstawą komponowania głównych posiłków. Jednak dieta jajkowa ma różne odmiany, które będą wpływać na efekty jej stosowania.

Rodzaje diety jajecznej:

  • Dieta jajeczna tradycyjna

Posiłki opierają się na podstawowych zasadach diety jajecznej. Każdego dnia należy spożyć 6 jaj (po 2 jajka na każdy posiłek). Dozwolone są nieskrobiowe warzywa o niskim indeksie glikemicznym oraz jeden owoc dziennie (jedynie pomarańcz lub grejpfrut).

  • Dieta jajeczno-grejpfrutowa
Czytaj również:  Czy ryż jest zdrowy? Jak wpływa na nasz organizm?

Jest to najbardziej rozpowszechniona wersja diety jajecznej. W menu występują głównie produkty niskowęglowodanowe o dużej zawartości białka. W każdym posiłku spożywa się jajka i połówkę grejpfruta. Dieta jajeczno-grejpfrutowa w swoim założeniu jest bardzo zbliżona do diety kopenhaskiej.

  • Dieta jajeczna ekstremalna

W tej odmianie diety jajecznej dozwolone do spożycia są jedynie jajka, a z napoi do picia wyłącznie woda.

Dieta jajeczna – wpływ na zdrowie 

Jaja jako produkt spożywczy są niezwykle wartościowym źródłem substancji odżywczych. Białko jaja jest traktowane jako wzorzec proporcji aminokwasów, jakie powinny znaleźć się w pełnowartościowym białku. Żółtko jest źródłem fosfolipidów, które wspomagają pracę mózgu, a luteina wpływa na prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku. Jaja zawierają witaminy A, D, E, B6, B12 oraz żelazo, fosfor, cynk i jod. 

Dieta oparta na jajkach, mimo bardzo cennych wartości odżywczych jaj, jest dietą niedoborową i niezbilansowaną. Optymalny model żywienia według Piramidy Zdrowego Żywienia zakłada odpowiednie proporcje poszczególnych makroskładników – białka, tłuszczów i węglowodanów, co jest tutaj zachwiane. Poza tym dieta jajeczna nie zapewnia nawet podstawowego zapotrzebowania na energię. Zawiera znikomą ilość węglowodanów, które w zdrowej diecie są podstawowym źródłem energii. Brak podstawowego paliwa do pracy układu nerwowego i mięśni może powodować zasłabnięcie lub utratę przytomności. 

Dieta oparta na jajkach jest dietą wysokobiałkową, która może wpływać negatywnie na pracę nerek, a cholesterol zawarty w żółtku, spożywany w nadmiarze, nie jest wskazany dla osób cierpiących na choroby układu sercowo-naczyniowego. Dieta jajeczna może dodatkowo obciążać wątrobę i trzustkę. 

jaja w wiklinowym koszyku

Odchudzanie jajkami – efekty

Dieta jajeczna, bez względu na to, czy będzie to dieta 5-dniowa, czy dieta jajeczna 14-dniowa zakłada duży deficyt kaloryczny, co prowadzi do szybkiej redukcji masy ciała. Poza tym spożywanie produktów wysokobiałkowych podnosi termogenezę organizmu i zwiększa wydatek energetyczny ze względu na proces trawienia białek do aminokwasów. W związku z tym efekty diety jajecznej, w postaci utraty kilku kilogramów, są widoczne bardzo szybko. Jednak tak jak w przypadku innych niskoenergetycznych i niedoborowych diet odchudzających konsekwencją diety jajkowej jest efekt jojo.

Czytaj również:  Polifenole - gdzie je można znaleźć i jakie pełnią funkcję dla organizmu?

Każda dieta, która nie zapewni zapotrzebowania na potrzeby podstawowej przemiany materii, może wiązać się z poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi. Niewskazana jest wówczas aktywność fizyczna nawet na umiarkowanym poziomie, ze względu na ryzyko wystąpienia hipoglikemii. W trakcie stosowania diety jajecznej może być odczuwalne osłabienie organizmu, ból głowy, ból brzucha, nudności, spadek koncentracji oraz rozdrażnienie wywołane brakiem wystarczającej ilości pożywienia.

Z całą stanowczością należy podkreślić, że dieta jajeczna nie jest zdrowym sposobem na odchudzanie. Utracone kilogramy wracają w krótkim czasie po zakończeniu diety jajkowej, a okresowe ograniczenie dostępu do wszystkich składników zbilansowanej diety, może prowadzić do zaburzeń w funkcjonowaniu organizmu. By zaplanować zdrową i pełnowartościową dietę redukcyjną, warto skorzystać z cateringu dietetycznego. Menu przygotowane przez specjalistów umożliwia chudnięcie bez efektów ubocznych. Możesz zamówić dietę o określonej kaloryczności i liczbie posiłków. Wcześniej warto skorzystać z kalkulatora kalorii, który pozwala ustalić dzienne zapotrzebowanie energetyczne. W skutecznej diecie redukcyjnej ważnym aspektem jest również informacja o prawidłowej masie ciała. Sprawdzisz ją dzięki kalkulatorowi BMI.