Dieta płodności – jak poprawić płodność przez dietę?

Dieta płodności, czyli dieta przyszłych rodziców z pewnością należy do podstawowych aspektów, o które trzeba się zatroszczyć w trakcie starań o dziecko. Wprowadzenie zasad zdrowego żywienia będzie warunkować prawidłowy przebieg ciąży i utrzymanie właściwej masy ciała przyszłej mamy. Co zwiększa płodność, a jakie składniki diety należy wprowadzić do jadłospisu diety płodności? 

Dieta dla płodności – czy to, co jemy, ma wpływ płodność?

Dieta poprawiająca płodność z całą pewnością przyczyni się do skutecznych starań o dziecko. Badania potwierdzają, że sposób odżywiania ma znaczący wpływ na działania prokreacyjne, poczynając od prawidłowej owulacji, fizjologiczny, zdrowy rozwój ciąży, kończąc na przebiegu samego porodu. Nieodpowiednia higiena życia, w tym zła dieta, może wpływać na trudności z utrzymaniem ciąży lub powodować wady płodu, często nieodwracalne. 

Bardzo ważne jest, aby dieta płodności była dostosowana do potrzeb organizmu pod względem dostarczanej energii. Nadwaga lub otyłość u rodziców będzie wpływać na zaburzenia hormonalne i powodować trudności z zajściem w ciążę. Organizm obciążony nadmiarem tkanki tłuszczowej zmaga się często z przewlekłym stanem zapalnym, co nie sprzyja skutecznym działaniom prokreacyjnym. W związku z tym, należy wiedzieć co jeść i jak jeść, żeby schudnąć

Podobnie problem z płodnością występuje w przypadku niedożywienia i niskiej masy ciała – poniżej prawidłowego BMI. Niski poziom tkanki tłuszczowej wpływa na zmiany w gospodarce hormonalnej i tym samym będzie powodował utrudnione starania o potomstwo. 

Wobec tego etap przygotowań do ciąży, a konkretnie dieta wspomagająca płodność, powinien zakładać dążenia do osiągnięcia należnej masy ciała. W przypadku nadwagi i otyłości należy ułożyć dietę uwzględniającą odpowiedni deficyt kaloryczny, a u osób niedożywionych dieta na przytycie powinna składać się z produktów o wysokiej gęstości odżywczej. 

Czytaj również:  Pomysły na zdrowy obiad - jak skomponować idealny posiłek w środku dnia? Przepisy

Dieta na poprawę płodności – na co zwrócić uwagę?

Prawidłowa dieta przyszłych rodziców będzie wspierać skuteczne starania o maluszka. Mimo tego, że to na kobiecie spoczywa cały ciężar ciąży, porodu, połogu i laktacji, to konieczność zmiany nawyków żywieniowych i troska o higienę życia dotyczy obojga przyszłych rodziców. 

W tym okresie należy postawić na nieprzetworzoną żywność, która nie zawiera zbędnych dodatków, konserwantów i sztucznych barwników. Warto też zwrócić uwagę na odpowiednie nawodnienie organizmu, czyli wypijać około 2 litrów wody na dobę. 

Jadłospis diety płodności powinien być urozmaicony i zawierać wszystkie niezbędne składniki odżywcze, które należy dostarczyć wraz z pożywieniem. Dieta płodności powinna być oparta o zasady zdrowego żywienia i być źródłem wszystkich makroskładników (białek, tłuszczów i węglowodanów) w odpowiednich proporcjach, witamin, antyoksydantów, minerałów i błonnika pokarmowego. 

W okresie przygotowań do ciąży warto udać się do lekarza ginekologa lub rodzinnego pierwszego kontaktu i poinformować go o swoich planach. Zlecone badania laboratoryjne będą pierwszym testem aktualnego stanu zdrowia. Dzięki temu będziemy wiedzieć jakie parametry są poza normą, a dieta płodności zostanie ukierunkowana na uzupełnienie ewentualnych niedoborów i poprawę poszczególnych wskaźników diagnostycznych. 

Dieta płodności – czego nie może zabraknąć w jadłospisie

            Osoby planujące ciążę często zastanawiają się, co zwiększa płodność i jak skomponować dietę wspierającą starania o dziecko. Przede wszystkim należy wybierać produkty spożywcze wysokiej jakości, najlepiej ekologicznego pochodzenia. Żywność pochodząca ze zrównoważonych upraw i hodowli zawiera nie tylko większą ilość składników odżywczych, lecz także przede wszystkim nie jest skażona chemią rolną i weterynaryjną, metalami ciężkimi i nie posiada groźnych modyfikacji genetycznych.

Dieta płodności – najważniejsze składniki:

  • pełnowartościowe białko,
  • zdrowe tłuszcze, szczególnie kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3,
  • foliany,
  • żelazo,
  • witamina E,
  • witamina D. 

Wszystkie wymienione wyżej składniki powinny w przeważającej ilości zostać dostarczone w codziennej porcji jedzenia. W przypadku zbyt niskiej podaży któregokolwiek z wymienionych niezbędna jest suplementacja.

Czytaj również:  Dieta śródziemnomorska – zasady, efekty, co jeść?

Dieta płodności powinna obfitować w kwas foliowy, który jest ważny dla prawidłowego rozwoju układu krwiotwórczego i uczestniczy w rozwoju komórek organizmu. Niedobór kwasu foliowego może prowadzić do poronień, uszkodzeń łożyska, niskiej masy urodzeniowej dziecka, wady cewy nerwowej i innych nieprawidłowości neurologicznych u noworodka. Źródła folianów w diecie dla płodności to zielone warzywa takie jak: szpinak, brokuły, szparagi, sałata, jarmuż, natka pietruszki, a także nasiona roślin strączkowych, jaja oraz wątroba. 

  • Zdrowe tłuszcze to kolejny składnik, którego nie może zabraknąć w diecie wspierającej płodność. Nienasycone kwasy tłuszczowe wpływają korzystnie na stabilizację cyklu menstruacyjnego, lepsze ukrwienie macicy oraz utrzymanie prawidłowego poziomu hormonów. Dodatkowo kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 wykazują działanie przeciwzapalne i niwelują skutki stresu, który jest jednym z czynników wpływających na niepłodność. Źródła nienasyconych kwasów tłuszczowych: tłuste ryby morskie, najlepiej ekologicznego pochodzenia, oliwa z oliwek, awokado, oleje roślinne np. olej lniany, olej z ogórecznika, olej z wiesiołka oraz orzechy.
  • Żelazo to kolejny ze składników obowiązkowych dla diety płodności. Odpowiedni poziom żelaza w organizmie kobiety odpowiada za prawidłowe funkcje komórki jajowej i zarodka. Zbyt niski poziom ferrytyny, która jest magazynem żelaza w organizmie, może skutkować przedwczesnym porodem i niską masą urodzeniową dziecka. Źródła żelaza: produkty pochodzenia zwierzęcego dostarczają organizmowi dobrze przyswajalne żelazo hemowe, szczególnie będzie to czerwone mięso i podroby, głównie wątroba. Do roślinnych źródeł żelaza należą rośliny strączkowe, buraki, orzechy, pietruszka (nać i korzeń), pestki dyni, suszone morele i figi.
  • Witamina E zwana jest witaminą młodości i płodności, dlatego z całą pewnością nie może jej zabraknąć w diecie przyszłych rodziców. Tokoferole wpływają na właściwy przebieg owulacji, prawidłowy przebieg ciąży i rozwój płodu, niwelują ryzyko poronień i wystąpienia stanu przedrzucawkowego. Źródła witaminy E to przede wszystkim oleje roślinne, zarodki pszenicy, migdały, jaja (żółtko), orzechy laskowe, pestki słonecznika i dyni, zielone warzywa liściaste m.in. szpinak, natka pietruszki, sałata.
  1. Dziura, Aleksandra; Girtler, Małgorzata; Falkiewicz, Kinga; Cieślak-Kałuża, Viviana. Zdrowa dieta przyszłej mamy. PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2021
  2. Szostak-Węgierek, Dorota. Żywienie w czasie ciąży i karmienia piersią. PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2021.
Czytaj również:  Dieta wysokobiałkowa i jej wpływ na organizm