Dieta sokowa – zasady, przebieg i wpływ na organizm

Kolorowe soki w szklankach, obok nich owoce

Dieta sokowa to dieta, której jadłospis jest oparty na spożyciu soków warzywnych i owocowych. Jest rodzajem diety oczyszczającej, która ma na celu pozbycie się toksyn z organizmu. Jak dieta sokowa wpływa na zdrowie – jakie są przeciwwskazania do jej stosowania?

Dieta sokowa – na czym polega?

Zasady diety sokowej są bardzo proste, gdyż najogólniej podchodząc do tematu, polega ona na spożyciu soków w porach standardowych pięciu posiłków. Niektóre z wersji diet sokowych dopuszczają spożycie surówek warzywnych. Najczęściej stosowana jest dieta sokowa 3-dniowa lub 7-dniowa. 

Dieta sokowa jest dietą niedoborową, a dobowa kaloryczność to zwykle 800-1200 kcal, czyli zdecydowanie poniżej zapotrzebowania na makroskładniki pokarmowe – białko, tłuszcze i węglowodany.

Dieta sokowa – co należy wyeliminować?     

  • mięso,
  • ryby i owoce morza,
  • produkty zbożowe,
  • tłuszcze,
  • nabiał,
  • rośliny strączkowe,
  • produkty cukiernicze,
  • słodycze.

W diecie sokowej kładzie się również nacisk na to, aby soki były świeżo wyciskane, jak najmniej przetworzone. Do ich wykonania potrzebna jest wyciskarka wolnoobrotowa lub sokowirówka. Kategorycznie nie należy w diecie umieszczać dostępnych w sklepach kartonowych skoków, napojów, czy nektarów owocowych.

Dodatkowo zaleca się wyeliminowanie innych płynów takich jak kawa, czy herbata. W przebiegu diety sokowej dozwolona poza świeżo wyciskanymi sokami jest jedynie woda.

Dieta sokowa – wpływ na zdrowie

Dieta sokowa wg. jej twórców ma na celu detoksykację organizmu i poprawę samopoczucia. Istnieją też teorie, jakoby dieta sokowa miała działanie przeciwnowotworowe, jednak nie mają one potwierdzenia w badaniach naukowych. Świeżo wyciśnięty sok bez wątpienia będzie źródłem witamin i mikroelementów, które będą miały pozytywny wpływ na organizm. Jednak należy podkreślić, że soki powinny być elementem zdrowej zbilansowanej diety, a nie stanowić jej podstawę.

Czytaj również:  Co dodaje energii? 10 produktów, które postawią Cię na nogi!

Poza tym podczas procesu technologicznego produkcji soków usuwane jest włókno pokarmowe i pektyny zawarte w skórce owoców, które odgrywają istotną rolę w funkcjonowaniu przewodu pokarmowego.

Spożycie soków owocowych będzie wpływać na stężenie glukozy we krwi i tym samym szybsze wyrzuty insuliny. To może prowadzić do stanów hipoglikemii, które mogą być niebezpieczne dla organizmu, powodować zawroty głowy lub omdlenia. Dotyczy to w dużej mierze głównie cukrzyków, którym dedykowana jest dieta cukrzycowaniskim indeksie glikemicznym. Przeciwwskazania do stosowania diety sokowej dotyczą osób chorych na choroby przewlekłe tj. cukrzyca, choroby nerek, czy choroby układu krążenia. Nie zaleca się stosowania diety sokowej przez osoby starsze, kobiety ciężarne i karmiące.

Stosowanie diety sokowej będzie miało negatywny wpływ na zdrowie.

Dieta sokowa może powodować:

  • bóle głowy,
  • uczucie głodu;
  • ból brzucha;
  • zawroty głowy;
  • zmęczenie;
  • uczucie zimna;
  • obniżenie koncentracji;
  • rozdrażnienie.
Trzy szklanki z sokami w kolorze pomarańczowym, czerwonym i zielonym, obok nich zestaw warzyw i owoców dopasowanych kolorystycznie

Dieta sokowa, a odchudzanie

Stosowanie diety sokowej jako sposób na redukcję masy ciała z założenia jest błędem. Utrata nawet kilku kilogramów w trakcie jej trwania daje złudne poczucie jedynie z pozoru zdrowego sposobu pozbycia się nadmiaru tkanki tłuszczowej. Spadek masy ciała w wyniku stosowania diety sokowej jest wynikiem utraty wody i pozbycia się zalegającej w jelitach treści pokarmowej. Drastyczne obniżenie dobowej kaloryczności spowoduje spowolnienie metabolizmu, a po powrocie do standardowego pożywienia można spodziewać się efektu jojo.

Dodatkowo przy tak obniżonej energetyczności diety sokowej, kiedy dochodzi do pogorszenia samopoczucia – nie zaleca się żadnej aktywności fizycznej. A wiadomo, że zdrowe odchudzanie polega na wprowadzeniu zbilansowanej diety i wysiłku fizycznego dostosowanego do indywidualnych potrzeb i możliwości.

Jedynym sposobem na zdrowe odchudzanie, dzięki któremu unikniemy efektu jojo, który towarzyszy diecie sokowej jest zbilansowana dieta, która zakłada właściwy poziom deficytu energetycznego. Zasady komponowania diety zawarte są w Piramidzie Zdrowego Żywienia, gdzie podkreśla się rolę poszczególnych składników diety tj. białka, tłuszczy i węglowodanów, jako jej nieodzownych komponentów. Warto także zadbać o zdrowy sen, który zapewni właściwą regenerację.

Czytaj również:  Dieta jabłkowa — czym się charakteryzuje? 

Dieta sokowa – czy warto ją stosować?

Dieta sokowa jest stosowana przede wszystkim jako dieta oczyszczająca organizm z toksyn. Popularny detoks jest terminem często nadużywanym, gdyż prawidłowo funkcjonujący ustrój nie wymaga dodatkowego wsparcia procesów oczyszczania. Przede wszystkim zwróć uwagę na to, aby nie szkodzić swojemu organizmowi. Przetworzona żywność, wędliny przemysłowe, smażone potrawy, tłuszcze trans, nadmiar czerwonego mięsa w diecie, używki, w tym alkohol i tytoń nie działają na nas korzystnie. To właśnie w wyniku działania niezdrowych substancji, które w świadomy sposób przyjmujemy, nasilają się procesy detoksykacji. Narządy, które biorą czynny udział w oczyszczaniu organizmu to przede wszystkim wątroba, nerki, płuca oraz przewód pokarmowy.

Kluczowe znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu będzie miała mikroflora jelitowa, która bierze czynny udział nie tylko w procesie trawienia, ale też wspiera układ odpornościowy. Prawidłowa reakcja immunologiczna na pojawienie się substancji, która zostanie przez ustrój rozpoznana jako niebezpieczna to ochrona organizmu przed niekorzystnymi czynnikami pochodzącymi ze środowiska zewnętrznego, jak i wewnętrznego.   Zwykle na podjęcie decyzji o przeprowadzeniu diety sokowej w ramach detoksu ma subiektywne poczucie permanentnego zmęczenia, nadmiernej senności i ogólnego osłabienia organizmu. Warto w takiej sytuacji zasięgnąć porady lekarza, przeprowadzić podstawowe badania lekarskie i laboratoryjne. Często uzupełnienie niedoborów mikroskładników, zadbanie o właściwy poziom witaminy D, obecność w jadłospisie kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 oraz zwiększenie w diecie podaży warzyw i owoców, w tym świeżo wyciskanych soków będzie miało znaczący wpływ na poprawę samopoczucia.