Dieta zupowa – zasady, charakterystyka i wpływ na organizm

Garnek z zupą, wokół plastry marchewki, cebula i natka pietruszki

Dieta zupowa – na czym polega?

Dieta zupowa jest niskoenergetyczną dietą redukcyjną. Trudno zakwestionować wartość odżywczą zup, szczególnie jeśli są przygotowywane na bazie naturalnych składników. Należy jednak podkreślić, że odchudzanie zupami może mieć negatywne skutki zdrowotne ze względu na bardzo niską wartość odżywczą i energetyczną. 

Dieta zupowa jest dietą lekkostrawną o niskim indeksie glikemicznym, wobec tego stwarza pozory bardzo zdrowego sposobu żywienia. Zupy odchudzające wpisują się w zasady diety wegańskiej, gdyż nie zawierają produktów pochodzenia zwierzęcego.  

Dieta zupowa – zasady

  • Czas stosowania diety zupowej to 7 dni.
  • Posiłki stanowią zupy o niskiej zawartości kalorii. 
  • Duża różnorodność spożywanych zup odchudzających.
  • Ilość spożytych posiłków (zup) w ciągu dnia jest nieograniczona. 
  • Wprowadzenie umiarkowanej aktywności fizycznej. 

Spożywanie zup w trakcie redukcji masy ciała niesie ze sobą wiele pozytywnych aspektów. Jednak komponowanie całego jadłospisu w oparciu o lekkostrawne posiłki wyłącznie w formie płynnej może być przyczyną niedoborów i niedożywienia białkowego. Po zakończeniu restrykcyjnych diet odchudzających najczęściej dochodzi do efektu jojo, czyli następuje powrót do wyjściowej masy ciała. 

Dieta zupowa, a wpływ na zdrowie 

Zupy w diecie są bardzo pożądane z punktu widzenia dietetycznego. Pod warunkiem, że będzie to jeden z posiłków jadłospisu. Płynna lub półpłynna konsystencja posiłków będzie pozytywnie wpływać na poziom nawodnienia organizmu. Odchudzanie zupami będzie też wpływać na oczyszczenie organizmu z toksyn i zbędnych produktów przemiany materii. 

Dieta zupowa ma też swoją drugą, mniej pożądaną stronę, podobnie zresztą jak większość diet eliminacyjnych, których zasady odbiegają od tych przedstawionych w Piramidzie Zdrowego Żywienia. 

Miska z zupą, wokół łyżka i pieczywo

Wady diety zupowej:

  • Dieta zupowa jest dietą niskoenergetyczną.
Czytaj również:  Czy wafle ryżowe są zdrowe? Wady i zalety.

Niewystarczająca zawartość energii w jadłospisie diety zupowej może mieć wpływ na spowolnienie metabolizmu. 

  • Dieta zupowa jest dietą niedoborową. 

Spożywanie wyłącznie zup w dłuższym okresie może prowadzić do powstawania niedoborów makro i mikroskładników. 

  • Dieta zupowa nie zapewnia sytości.

Zupy odchudzające nie zaspokajają głodu, co wymusza bardzo częste spożywanie posiłków. 

  • Dieta zupowa jest dietą monotonną.

Jadłospis diety zupowej zakłada spożycie wyłącznie zup i w związku z tym, wytwarza się naturalna potrzeba powrotu do pożywienia o stałej konsystencji.

  • Dieta zupowa wymaga stałego dostępu do urządzenia umożliwiającego podgrzanie posiłków. 
  • Występowanie zaburzeń po przejściu na dietę optymalną.

Spożywanie wyłącznie gotowanych warzyw, brak pokarmów o stałej konsystencji może zaburzać produkcję enzymów trawiennych aktywowanych podczas gryzienia i formowania kęsa pokarmowego. Ma to później przełożenie na nieprawidłową pracę przewodu pokarmowego, problem z trawieniem i wchłanianiem składników pokarmowych. 

Dieta zupowa – jadłospis

Jadłospis diety zupowej składa się najczęściej z 5-7 posiłków i są to wyłącznie zupy. Bazą zawsze są warzywa, dlatego dieta zupowa zabezpiecza organizm w większość witamin, minerałów oraz jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego. W przypadku zup o obniżonej zawartości tłuszczu może pojawić się problem z witaminami rozpuszczalnymi w tłuszczach (A, D, E, K), które są niezwykle potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. 

Dieta zupowa zakłada wiele restrykcji. Jej podobieństwo do diety wegańskiej spowodowane jest całkowitym wykluczeniem produktów odzwierzęcych. Wyeliminowane są także roślinne źródła białka, co może powodować niedobory tego makroskładnika pokarmowego. Do zup nie dodaje się także żadnych zagęstników typu zasmażka stworzona na bazie mąki. 

Dieta zupowa – produkty niedozwolone 

  • mięso;
  • kości;
  • produkty zbożowe;
  • nabiał; 
  • kostki rosołowe;
  • orzechy i nasiona. 

Dieta zupowa jest dietą czasochłonną i wymaga dużej kreatywności. Pilnując sumiennie wszystkich wykluczeń, może okazać się, że z pozoru jedynie zdrowy i oczyszczający sposób na redukcję masy ciała będzie chybiony. 

Czytaj również:  Witarianizm – na czym polega?

Dieta zupowa – przeciwwskazania 

Dieta zupowa znajduje tymczasowe zastosowanie u osób cierpiących na ostre lub przewlekłe choroby przewodu pokarmowego. Najczęściej dieta płynna lub papkowata jest stosowana w przypadku utrudnionego gryzienia, połykania lub u osób po zabiegach chirurgicznych np. ekstrakcji zęba. Sprawdzi się także u pacjentów z chorobami jamy ustnej i przełyku, czy u chorych z wysoką gorączką, w przypadku której kluczowe jest nawodnienie organizmu.

Diety zupowej nie należy stosować:

  • u osób chorych na cukrzycę;
  • u dzieci i młodzieży;
  • u seniorów;
  • u kobiet ciężarnych i laktacyjnych;
  • u osób chorych na cukrzycę. 

Planując zdrowe odchudzanie, warto oprzeć swój jadłospis o założenia diety zbilansowanej przy uwzględnieniu optymalnego deficytu energetycznego. Dodatkowo należy włączyć do codziennej rutyny umiarkowaną aktywność fizyczną.