
Dieta wegańska
- laktoza
- mięso
-
1250 kcal
-
1500 kcal
-
1750 kcal
-
2000 kcal
-
2500 kcal
- 10-15% Białka
- 32-36% Tłuszcze
- 48-55% Węglowodany
- W diecie Wegańskiej nie znajdziesz produktów odzwierzęcych takich jak mięso, ryby, owoce morza, nabiał, jaja czy tłuszcze zwierzęce.
- Dieta zawiera urozmaicone i pełnowartościowe posiłki będące źródłem węglowodanów złożonych, białka i tłuszczów.
- Posiłki zawierają również wegańskie jogurty powstałe z kokosa i orzechów nerkowca.
- Śniadanie
- II Śniadanie
- Obiad
- Podwieczorek
- Kolacja
Menu na najbliższy tydzień

- Śniadanie
Mąka owsiana, Napój kokosowo-ryżowy, Truskawki, jogurt wegański kokosowy, Borówki amerykańskie, Ksylitol, Kasza jaglana, Olej rzepakowy, Czekolada gorzka, Olej kokosowy, Owoce leśne, Sok z cytryny, Drożdże, Cynamon, Ocet winny, Sól, Wanilia
Alergeny:- Zboża zawierające gluten tj. pszenica
- żyto
- jęczmień
- owies
- Soja

- II Śniadanie
Bulion warzywny, Dynia, Płatki owsiane, Marchew, Ziemniak, Olej rzepakowy, Por, Pestki dyni, Nasiona słonecznika, Nasiona chia, Orzechy nerkowca, Sezam, Orzechy laskowe, Syrop z agawy, Imbir, Czosnek, Sól, Papryka słodka, Pieprz, Papryka słodka wędzona, Tymianek, Rozmaryn, Skórka z cytryny
Alergeny:- Orzechy
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica
- żyto
- jęczmień
- owies
- Sezam
- Seler

- Obiad
Ziemniak, Kapusta biała, Pomidory, Kukurydza, Fasola czerwona, Marchew, Kasza jaglana, Papryka czerwona, Olej rzepakowy, Nasiona słonecznika, Oliwa z oliwek, Natka pietruszki, Cebula, Cebula czerwona, Mąka owsiana, Natka pietruszki, Ocet winny, Koncentrat pomidorowy, Sok z limonki, Ksylitol, Płatki drożdżowe, Czosnek, Sól, Pieprz, Papryka słodka, Kolendra
Alergeny:- Zboża zawierające gluten tj. pszenica
- żyto
- jęczmień
- owies

- Podwieczorek
Napój kokosowo-ryżowy, Woda, Płatki ryżowe, Jeżyny, Syrop z agawy, Matcha
Alergeny:
- Kolacja
Pomidory, Makaron kukurydziano-ryżowy, Bakłażan, Pietruszka, Groch, Cebula, Oliwki czarne, Ser żółty wegański, Koperek, Oliwa z oliwek, Syrop z agawy, Rodzynki, Kapary, Sól
Alergeny:-
Śniadanie
Wrap z wegańskim gyrosem, kukurydzą i sosem aioli
-
II Śniadanie
Czekoladowe babeczki z chili i suszoną żurawiną
-
Obiad
Wegański gulasz z soczewicą z nutą orzechową i ryżem
-
Podwieczorek
Sałatka z fasolą, mango i czerwoną cebulą
-
Kolacja
Pasta z suszonych pomidorów, cukinii z pieczywem żytnim i ogórkiem

- Śniadanie
Tortilla bezglutenowa, jogurt wegański z fasoli, Roślinny gyros po grecku, Mix sałat, Kukurydza, Oliwki czarne, Majonez wegański, Szpinak, Czosnek, Sok z cytryny, Oliwa z oliwek, Pieprz, Sól
Alergeny:- Seler
- Gorczyca
- Soja

- II Śniadanie
Napój sojowy naturalny, Mąka bezglutenowa, Olej rzepakowy, Ksylitol, Żurawina, Kakao, Proszek do pieczenia bezglutenowy, Chilli
Alergeny:- Soja

- Obiad
Brokuł, Pomidory, Ryż jaśminowy, Soczewica czerwona, Pieczarki, Papryka, Marchew, Masło orzechowe, Koncentrat pomidorowy, Cebula czerwona, Natka pietruszki, Oliwa z oliwek, Szczypiorek, Pestki dyni, Sezam, Czosnek, Sól, Curry, Kurkuma, Pieprz, Tymianek, Przyprawa do bruschetty, Zioła prowansalskie, Chilli
Alergeny:- Orzeszki ziemne (arachidowe)
- Sezam
- Gorczyca

- Podwieczorek
Mango, Mix sałat, Ogórek, Ser żółty wegański, Fasola czerwona, Olej rzepakowy, Roszponka, Kapusta czerwona, Woda, Ksylitol, Marchew, Musztarda, Cebula czerwona, Pieprz, Zioła prowansalskie, Sól
Alergeny:- Gorczyca

- Kolacja
Ogórek, Chleb żytni, Cukinia, Marchew, Pomidory suszone, Cebula, Oliwa z oliwek, Ocet balsamiczny, Kiełki słonecznika, Ocet winny, Szczypiorek, Sos tabasco, Tymianek, Pieprz
Alergeny:- Sezam
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica
- żyto
- jęczmień
- owies

- Śniadanie
Woda, Gruszka, Napój owsiany, Jagody czarne, Płatki żytnie, Ksylitol, Nasiona chia, Sok z cytryny, Cynamon, Migdały
Alergeny:- Zboża zawierające gluten tj. pszenica
- żyto
- jęczmień
- owies
- Orzechy

- II Śniadanie
Batat, Marchew, Pietruszka, Olej rzepakowy, Woda, Mix sałat, Cebula, Płatki drożdżowe, Sól, Tymianek, Papryka czerwona ostra, Czosnek, Papryka słodka wędzona, Kurkuma, Pieprz
Alergeny:
- Obiad
Ziemniak, Burak, Fasolka szparagowa żółta, Fasolka szparagowa zielona, Bób, Płatki jaglane, Woda, Sezam, Napój kokosowo-ryżowy, Olej rzepakowy, Sos sojowy, Koperek, Siemię lniane, Sól, Nori
Alergeny:- Soja
- Sezam

- Podwieczorek
Banan, Woda, Porzeczki czarne, Ananas, Migdały, Ksylitol, Sok z cytryny
Alergeny:- Orzechy

- Kolacja
Szpinak, Tofu, Pomidory koktajlowe, Pomidory, Ser grecki wegański, Cebula, Olej kokosowy, Mąka ryżowa, Szpinak, Mąka owsiana, Woda, Mąka ziemniaczana, Mąka gryczana, Por, Mąka z ciecierzycy, Siemię lniane, Oliwa z oliwek, Czosnek, Bazylia, Oregano, Pieprz, Ksylitol, Tymianek, Proszek do pieczenia bezglutenowy, Sól, Kurkuma, Zioła prowansalskie
Alergeny:- Soja
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica
- żyto
- jęczmień
- owies
-
Śniadanie
Pasta oliwkowa z pieczonym jabłkiem i pieczywem żytnim
-
II Śniadanie
Ciasteczko owsiane wegańskie z wiórkami kokosowymi
-
Obiad
Wegańska zapiekanka makaronowa z sosem musztardowym i surówką
-
Podwieczorek
Wegańska zupa grochowa z grzankami
-
Kolacja
Sałatka Cobb z wegańskim boczkiem z kokosa i awokado

- Śniadanie
Jabłko, Ciecierzyca, Chleb żytni, Oliwki zielone, Natka pietruszki, Oliwa z oliwek, Cebula, Kiełki rzodkiewki, Czosnek, Pieprz, Sól
Alergeny:- Sezam
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica
- żyto
- jęczmień
- owies

- II Śniadanie
Ksylitol, Mąka bezglutenowa, Płatki owsiane, Olej kokosowy, Wiórki kokosowe, Syrop z agawy, Woda, Soda
Alergeny:- Zboża zawierające gluten tj. pszenica
- żyto
- jęczmień
- owies

- Obiad
Napój kokosowo-ryżowy, Śmietana wegańska, Pomidory, Soja, Kapusta pekińska, Ogórek, Rzodkiew, Woda, Makaron żytni, Musztarda, Cebula, Ser mozzarella wegański, Mąka bezglutenowa, Koncentrat pomidorowy, Masło wegańskie, Oliwa z oliwek, Szpinak, Pomidory suszone, Nasiona słonecznika, Natka pietruszki, Olej rzepakowy, Koperek, Pieprz, Sól, Gałka muszkatołowa, Czosnek, Zioła prowansalskie
Alergeny:- Gorczyca
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica
- żyto
- jęczmień
- owies
- Soja

- Podwieczorek
Bulion warzywny, Pomidory, Chleb żytni, Ziemniak, Groch, Seler naciowy, Marchew, Pietruszka, Cebula, Czosnek, Oliwa z oliwek, Liść laurowy, Ziele angielskie, Papryka słodka wędzona, Majeranek, Pieprz, Sól
Alergeny:- Seler
- Sezam
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica
- żyto
- jęczmień
- owies

- Kolacja
Awokado, Komosa ryżowa, Pomidory koktajlowe, Mix sałat, Kukurydza, Płatki kokosowe, Woda, Ksylitol, Olej rzepakowy, Sok z limonki, Roszponka, Kapusta czerwona, Marchew, Musztarda, Ocet balsamiczny, Cebula czerwona, Sos sojowy, Syrop klonowy, Papryka słodka wędzona, Pieprz, Papryka chilli, Sól, Sok z cytryny
Alergeny:- Gorczyca
- Soja
-
Śniadanie
Wegański keks marchewkowy z jogurtem i winogronem
-
II Śniadanie
Pieczone ziemniaki z patisonem, ogórkiem kiszonym i miętowym pesto
-
Obiad
Wegańskie krokiety z kaszą gryczaną, pieczarkami z sosem tymiankowym
-
Podwieczorek
Kisiel truskawkowy z siemieniem lnianym i bakaliami
-
Kolacja
Fasolka po bretońsku z pieczywem żytnim

- Śniadanie
Winogrona, jogurt wegański kokosowy, Napój owsiany, Marchew, Mąka ryżowa, Mąka owsiana, Owoce leśne, Ksylitol, Wiórki kokosowe, Olej rzepakowy, Rodzynki, Żurawina, Skórka z cytryny, Proszek do pieczenia bezglutenowy, Soda
Alergeny:- Zboża zawierające gluten tj. pszenica
- żyto
- jęczmień
- owies

- II Śniadanie
Ziemniak, Mix sałat, Ogórek kiszony, Pomidory koktajlowe, Ser grecki wegański, Patisony, Natka pietruszki, Roszponka, Kapusta czerwona, Oliwa z oliwek, Woda, Olej rzepakowy, Nasiona słonecznika, Mięta, Sól, Rozmaryn, Czosnek, Pieprz
Alergeny:- Gorczyca

- Obiad
Napój sojowy naturalny, Pieczarki, Śmietana wegańska, Pomidory koktajlowe, Cebula, Mąka bezglutenowa, Bulion warzywny, Kasza gryczana, Pestki dyni, Mąka owsiana bezglutenowa, Mix sałat, Ser cheddar wegański, Pietruszka, Seler, Olej rzepakowy, Marchew, Ksylitol, Soda, Czosnek, Sól, Sos sojowy, Tymianek, Rozmaryn, Gałka muszkatołowa, Pieprz
Alergeny:- Soja
- Seler

- Podwieczorek
Truskawki, Woda, Morele suszone, Migdały, Mąka ziemniaczana, Syrop z agawy, Siemię lniane
Alergeny:- Orzechy

- Kolacja
Pomidory, Chleb żytni, Bulion warzywny, Cebula, Papryka, Fasola biała, Olej rzepakowy, Natka pietruszki, Pestki dyni, Kminek, Papryka czerwona ostra, Czosnek, Papryka słodka, Majeranek, Pieprz, Sól
Alergeny:- Sezam
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica
- żyto
- jęczmień
- owies
- Seler

- Śniadanie
Napój owsiany, Mąka z ciecierzycy, jogurt wegański z fasoli, Cebula, Pomidory suszone, Majonez wegański, Płatki drożdżowe, Mix sałat, Szpinak, Ocet jabłkowy, Koncentrat pomidorowy, Sok z cytryny, Ocet winny, Pieprz, Papryka słodka wędzona, Proszek do pieczenia bezglutenowy, Czosnek, Oregano, Soda, Sól czarna, Kurkuma, Estragon, Sól
Alergeny:- Gorczyca
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica
- żyto
- jęczmień
- owies

- II Śniadanie
Mąka bezglutenowa, Napój kokosowo-ryżowy, Jagody czarne, Ksylitol, Żurawina, Olej rzepakowy, Sok z cytryny, Proszek do pieczenia bezglutenowy, Mak, Soda
Alergeny:
- Obiad
Soczewica czerwona, Brukselka, Napój kokosowy, Kasza jęczmienna, Fasolka szparagowa zielona, Marchew, Kapusta pekińska, Mango, Groszek zielony cukrowy, Cebula, Natka pietruszki, Nasiona słonecznika, Oliwa z oliwek, Czosnek, Pieprz, Sól, Curry, Imbir
Alergeny:- Gorczyca
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica
- żyto
- jęczmień
- owies

- Podwieczorek
Jabłko, Owoce leśne, Kiwi, Migdały, Ksylitol, Imbir
Alergeny:- Orzechy

- Kolacja
Woda, Ryż, Ogórek, Sos sojowy, Tofu, Dynia, Ocet ryżowy, Ksylitol, Majonez wegański, Imbir, Sezam, Kiełki buraka, Nori, Imbir, Czosnek, Chilli
Alergeny:- Sezam
- Soja
- Gorczyca

Dlaczego zdrowie zaczyna się na talerzu?
Każdego dnia przyjmujesz garść witamin, ale Twoja odporność się nie poprawia? To wina małej wchłanialności suplementów. Zdrowa żywność nie ma takich ograniczeń!
Wzmocnienie odporności dla każdego
Nie musisz mieć problemów z układem immunologicznym, by skorzystać z naszej diety. Wzmocnienie odporności to przede wszystkim zbilansowane i zdrowe posiłki. A tego potrzebuje każdy!

A MOŻE DIETA Z WYBOREM MENU?
Codziennie 30 dań do wyboru
Zamieniasz posiłki tak jak chcesz
Dokładasz dodatkowe dania
Dodajesz zdrowe przekąski
POTRZEBUJESZ POMOCY W DOBORZE DIETY?
Skorzystaj z naszego Doradcy Diety
Dobierz dietę
Możesz również skorzystać z bezpłatnej konsultacji dietetycznej. Nasz zespół dietetyków pomoże Ci dopasować dietę.
Konsultacji udzielamy:
poniedziałek - piątek w godzinach 7:00‑17:00

Cennik
Pamiętaj jednak, że samo sprawdzenie wskaźnika BMR (podstawowej przemiany materii) nie wystarczy, aby określić, ile kalorii w ciągu dnia powinieneś dostarczyć organizmowi. Aby otrzymać całkowitą przemianę materii, uzyskany wynik należy pomnożyć przez współczynnik aktywności fizycznej, który wynosi: Współczynnik Poziom aktywności fizycznej: 1,2 - brak aktywności fizycznej; 1,4 - praca siedząca, niska aktywność fizyczna; 1,6 - umiarkowana aktywność fizyczna (trening 1-2 razy w tygodniu); 1,75 - aktywny tryb życia (ok. 3-5 treningów w tygodniu); 2,0 - bardzo aktywny tryb życia (praca fizyczna oraz trening w ciągu dnia); ≥ 2,2 - wyczynowe uprawianie sportu.
Podczas interpretacji pomiaru BMI należy wziąć pod uwagę także: wiek – u osób starszych wskazane są wyższe wartości BMI niż u młodszych, płeć – kobiety mają uwarunkowania do gromadzenia większej ilości tkanki tłuszczowej, która jest niezbędna dla płodności i procesu dojrzewania płciowego.
Kalkulator WHR to wygodne i proste narzędzie, które służy do szybkiego obliczenia stosunku talii do bioder. Z przelicznika powinny korzystać zwłaszcza osoby z nadmierną masą ciała. Dzięki niemu można lepiej dopasować dietę do indywidualnych potrzeb. Osoby o prawidłowym BMI również mogą skorzystać z kalkulatora WHR, jednak nie w celu określenia typu otyłości, ale typu sylwetki. Uważa się, że najbliższe idealnym proporcjom są sylwetki o wskaźniku WHR 0,7 u kobiet oraz 1,0 u mężczyzn.
Kalkulator wody to narzędzie przydatne do dokładnego obliczenia dziennego zapotrzebowania na wodę dla różnych osób. Dzięki uwzględnieniu takich cech, jak masa ciała, płeć czy aktywność fizyczna możesz dowiedzieć się, ile pić wody dziennie, aby uchronić organizm przed skutkami niedoboru lub nadmiaru wody. Zapotrzebowanie na wodę jest większe w ciąży oraz podczas karmienia piersią. Kobiety ciężarne do powyższych wartości powinny dodać około 300 ml wody dziennie, natomiast karmiące piersią – około 750 ml wody dziennie. Do zalecanych ilości wlicza się zarówno wodę pochodzącą ze wszystkich napojów, jak i zawartą w produktach żywnościowych.