Dobry start
- pszenicę
- biały cukier
- surowe mleko krowie
-
1250 kcal
-
1500 kcal
-
1750 kcal
-
2000 kcal
-
2500 kcal
- 15-20% Białka
- 30-35% Tłuszcze
- 40-45% Węglowodany
- Zero cukru.
- Zero pszenicy i surowego mleka krowiego.
- Postaw na czysty skład! W tej diecie nie znajdziesz tu barwników, konserwantów ani żadnych zbędnych dodatków.
- Śniadanie
- II Śniadanie
- Obiad
- Podwieczorek
- Kolacja
Startuj bez sztuczności!
Dieta Dobry Start:
- Dba przede wszystkim o Twoje zdrowie.
- Całkowicie wyklucza produkty wysokoprzetworzone.
- Stawia na naturalność — nie znajdziesz tu barwników, konserwantów ani żadnych zbędnych dodatków.
- Rezygnuje z pszenicy i surowego mleka krowiego.
Czy zatem wykluczając wszystkie te produkty, Twoje jedzenie będzie miało w ogóle jakiś smak? Gwarantujemy, że tak. I to wyśmienity!
Zdrowa energia w każdej porcji.
Dieta Dobry Start to codzienna dawka:
- bogactwa sezonowych owoców i warzyw,
- wysokiej jakości źródła węglowodanów,
- tylko zdrowych tłuszczów,
- gigantycznego wyboru przypraw i ziół,
- smaku, o którym trudno zapomnieć.
Do biegu… gotowi… (Dobry) START!
Menu na najbliższy tydzień
-
Śniadanie
Pieczona owsianka z czekoladą i serkiem brzoskwiniowym (może zawierać pestkę)
-
II Śniadanie
Sałatka z pieczoną ciecierzycą, pomidorkami, fetą i limonkowym vinegretem
-
Obiad
Kurczak w sosie mango-chilli z surówką i ryżem
-
Podwieczorek
Zupa szczypiorkowa z marchewką i makaronem żytnim
-
Kolacja
Pieczony schab z ćwikłą i pieczywem żytnim
- Śniadanie
Alergeny:
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies
- Mleko
- Orzechy
- Soja
- II Śniadanie
Alergeny:
- Gorczyca
- Mleko
- Obiad
Alergeny:
- Sezam
- Podwieczorek
Alergeny:
- Seler
- Mleko
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica
- żyto
- jęczmień
- Kolacja
Alergeny:
- Mleko
- Sezam
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica
- żyto
- jęczmień
-
Śniadanie
Hiszpańska frittata z chorizo i pomidorem z sosem kaparowym
-
II Śniadanie
Koktajl mango lassi
-
Obiad
Polędwiczka w sosie porzeczkowym z rozmarynem z ziemniakami i fasolką szparagową
-
Podwieczorek
Ciasto budyniowe z pomarańczową galaretką (może zawierać pestkę)
-
Kolacja
Pierogi z czerwoną soczewicą i suszonymi pomidorami z domowym ketchupem
- Śniadanie
Alergeny:
- Jaja
- Soja
- Mleko
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies
- II Śniadanie
Alergeny:
- Mleko
- Sezam
- Obiad
Alergeny:
- Soja
- Podwieczorek
Alergeny:
- Jaja
- Kolacja
Alergeny:
- Gorczyca
- Sezam
-
Śniadanie
Zapiekana tortilla z grillowanymi warzywami i mozzarellą z sosem jogurtowo-koperkowym
-
II Śniadanie
Żytnie ciasteczko z ananasem
-
Obiad
Makaron żytni z sosem vegebolognese
-
Podwieczorek
Sałatka z kurczakiem, pomidorkami, ogórkiem i oliwkami
-
Kolacja
Pasta z pieczonych warzyw korzeniowych z orzechami nerkowca, pieczywem żytnim i ogórkiem
- Śniadanie
Alergeny:
- Mleko
- Soja
- II Śniadanie
Alergeny:
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies
- Jaja
- Mleko
- Obiad
Alergeny:
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica
- żyto
- jęczmień
- Mleko
- Podwieczorek
Alergeny:
- Gorczyca
- Kolacja
Alergeny:
- Sezam
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica
- żyto
- jęczmień
- Orzechy
-
Śniadanie
Chlebek marchewkowy z ananasem z jogurtem greckim
-
II Śniadanie
Pasta jajeczna z łososiem, pieczywem żytnim i warzywami
-
Obiad
Pieczony sznycel z kurczaka w mące żytniej z kapustą na ciepło
-
Podwieczorek
Koktajl owocowy z aronią i nasionami chia (może zawierać pestkę)
-
Kolacja
Risotto z grzybami leśnymi, zielonym groszkiem i parmezanem
- Śniadanie
Alergeny:
- Mleko
- Jaja
- Soja
- II Śniadanie
Alergeny:
- Jaja
- Gorczyca
- Mleko
- Ryby
- Sezam
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica
- żyto
- jęczmień
- Obiad
Alergeny:
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica
- żyto
- jęczmień
- Jaja
- Podwieczorek
Alergeny:
- Kolacja
Alergeny:
- Seler
- Mleko
- Jaja
-
Śniadanie
Kawowa owsianka z musem czekoladowo-wiśniowym i winogronem (może zawierać pestkę)
-
II Śniadanie
Stek z selera z serem pleśniowym i grillowaną papryką
-
Obiad
Okoń w sosie musztardowym z kaszą jaglaną i surówką (może zawierać ości)
-
Podwieczorek
Zupa jarzynowa z żytnimi grzankami
-
Kolacja
Pizza na brokułowym spodzie z warzywami i fit sosem aioli
- Śniadanie
Alergeny:
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies
- Soja
- II Śniadanie
Alergeny:
- Mleko
- Seler
- Orzechy
- Obiad
Alergeny:
- Ryby
- Mleko
- Gorczyca
- Podwieczorek
Alergeny:
- Seler
- Mleko
- Sezam
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies
- Kolacja
Alergeny:
- Jaja
- Gorczyca
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies
- Mleko
- Śniadanie
Alergeny:
- Mleko
- Jaja
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies
- Sezam
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica
- żyto
- jęczmień
- II Śniadanie
Alergeny:
- Orzechy
- Obiad
Alergeny:
- Seler
- Jaja
- Podwieczorek
Alergeny:
- Orzechy
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies
- Kolacja
Alergeny:
- Soja
- Gorczyca
-
Śniadanie
Naleśniki z waniliowym twarożkiem i musem z owoców leśnych
-
II Śniadanie
Sałatka z burakiem, ogórkiem, ricottą i sosem winegret
-
Obiad
Filet z kurczaka po hawajsku z pieczonymi warzywami i brokułem
-
Podwieczorek
Kokosowy jogurt z musem mango-marakuja
-
Kolacja
Wegetariański gulasz myśliwski z pieczywem żytnim
- Śniadanie
Alergeny:
- Mleko
- Jaja
- II Śniadanie
Alergeny:
- Gorczyca
- Mleko
- Obiad
Alergeny:
- Mleko
- Seler
- Podwieczorek
Alergeny:
- Mleko
- Kolacja
Alergeny:
- Seler
- Sezam
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica
- żyto
- jęczmień
Dobry Start to Super początek zdrowego odżywiania. Sprawdź!
Zastanawiasz się od czego zacząć zmianę sposobu odżywiania? Dobry Start to jedna z diet, stworzonych w oparciu o filozofię żywienia Anny Lewandowskiej. A jak wiadomo: im lepszy start, tym jeszcze lepsza (i zdrowsza!) przyszłość.
POTRZEBUJESZ POMOCY W DOBORZE DIETY?
Skorzystaj z naszego Doradcy Diety
Dobierz dietę
Możesz również skorzystać z bezpłatnej konsultacji dietetycznej. Nasz zespół dietetyków pomoże Ci dopasować dietę.
Konsultacji udzielamy:
poniedziałek - piątek w godzinach 7:00‑17:00
Pamiętaj jednak, że samo sprawdzenie wskaźnika BMR (podstawowej przemiany materii) nie wystarczy, aby określić, ile kalorii w ciągu dnia powinieneś dostarczyć organizmowi. Aby otrzymać całkowitą przemianę materii, uzyskany wynik należy pomnożyć przez współczynnik aktywności fizycznej, który wynosi: Współczynnik Poziom aktywności fizycznej: 1,2 - brak aktywności fizycznej; 1,4 - praca siedząca, niska aktywność fizyczna; 1,6 - umiarkowana aktywność fizyczna (trening 1-2 razy w tygodniu); 1,75 - aktywny tryb życia (ok. 3-5 treningów w tygodniu); 2,0 - bardzo aktywny tryb życia (praca fizyczna oraz trening w ciągu dnia); ≥ 2,2 - wyczynowe uprawianie sportu.
Podczas interpretacji pomiaru BMI należy wziąć pod uwagę także: wiek – u osób starszych wskazane są wyższe wartości BMI niż u młodszych, płeć – kobiety mają uwarunkowania do gromadzenia większej ilości tkanki tłuszczowej, która jest niezbędna dla płodności i procesu dojrzewania płciowego.
Kalkulator WHR to wygodne i proste narzędzie, które służy do szybkiego obliczenia stosunku talii do bioder. Z przelicznika powinny korzystać zwłaszcza osoby z nadmierną masą ciała. Dzięki niemu można lepiej dopasować dietę do indywidualnych potrzeb. Osoby o prawidłowym BMI również mogą skorzystać z kalkulatora WHR, jednak nie w celu określenia typu otyłości, ale typu sylwetki. Uważa się, że najbliższe idealnym proporcjom są sylwetki o wskaźniku WHR 0,7 u kobiet oraz 1,0 u mężczyzn.
Kalkulator wody to narzędzie przydatne do dokładnego obliczenia dziennego zapotrzebowania na wodę dla różnych osób. Dzięki uwzględnieniu takich cech, jak masa ciała, płeć czy aktywność fizyczna możesz dowiedzieć się, ile pić wody dziennie, aby uchronić organizm przed skutkami niedoboru lub nadmiaru wody. Zapotrzebowanie na wodę jest większe w ciąży oraz podczas karmienia piersią. Kobiety ciężarne do powyższych wartości powinny dodać około 300 ml wody dziennie, natomiast karmiące piersią – około 750 ml wody dziennie. Do zalecanych ilości wlicza się zarówno wodę pochodzącą ze wszystkich napojów, jak i zawartą w produktach żywnościowych.
Pamiętaj jednak, że samo sprawdzenie wskaźnika BMR (podstawowej przemiany materii) nie wystarczy, aby określić, ile kalorii w ciągu dnia powinieneś dostarczyć organizmowi. Aby otrzymać całkowitą przemianę materii, uzyskany wynik należy pomnożyć przez współczynnik aktywności fizycznej, który wynosi: Współczynnik Poziom aktywności fizycznej: 1,2 - brak aktywności fizycznej; 1,4 - praca siedząca, niska aktywność fizyczna; 1,6 - umiarkowana aktywność fizyczna (trening 1-2 razy w tygodniu); 1,75 - aktywny tryb życia (ok. 3-5 treningów w tygodniu); 2,0 - bardzo aktywny tryb życia (praca fizyczna oraz trening w ciągu dnia); ≥ 2,2 - wyczynowe uprawianie sportu.
Podczas interpretacji pomiaru BMI należy wziąć pod uwagę także: wiek – u osób starszych wskazane są wyższe wartości BMI niż u młodszych, płeć – kobiety mają uwarunkowania do gromadzenia większej ilości tkanki tłuszczowej, która jest niezbędna dla płodności i procesu dojrzewania płciowego.
Kalkulator WHR to wygodne i proste narzędzie, które służy do szybkiego obliczenia stosunku talii do bioder. Z przelicznika powinny korzystać zwłaszcza osoby z nadmierną masą ciała. Dzięki niemu można lepiej dopasować dietę do indywidualnych potrzeb. Osoby o prawidłowym BMI również mogą skorzystać z kalkulatora WHR, jednak nie w celu określenia typu otyłości, ale typu sylwetki. Uważa się, że najbliższe idealnym proporcjom są sylwetki o wskaźniku WHR 0,7 u kobiet oraz 1,0 u mężczyzn.
Kalkulator wody to narzędzie przydatne do dokładnego obliczenia dziennego zapotrzebowania na wodę dla różnych osób. Dzięki uwzględnieniu takich cech, jak masa ciała, płeć czy aktywność fizyczna możesz dowiedzieć się, ile pić wody dziennie, aby uchronić organizm przed skutkami niedoboru lub nadmiaru wody. Zapotrzebowanie na wodę jest większe w ciąży oraz podczas karmienia piersią. Kobiety ciężarne do powyższych wartości powinny dodać około 300 ml wody dziennie, natomiast karmiące piersią – około 750 ml wody dziennie. Do zalecanych ilości wlicza się zarówno wodę pochodzącą ze wszystkich napojów, jak i zawartą w produktach żywnościowych.