Wzmocnienie Odporności
-
1250 kcal
-
1500 kcal
-
1750 kcal
-
2000 kcal
-
2500 kcal
- 15-20% Białka
- 30-35% Tłuszcze
- 45-50% Węglowodany
- Każde danie, w menu diety, zawiera witaminy, które działają antyoksydacyjne i wspomagają układ odpornościowy.
- Wzmocnienie Odporności jest bogata w kwasy omega-3, które pomagają walczyć z infekcjami.
- Śniadanie
- II Śniadanie
- Obiad
- Podwieczorek
- Kolacja
Menu na najbliższy tydzień
-
Śniadanie
Pasta buraczana z ogórkiem kiszonym i pieczywem razowym
-
II Śniadanie
Wegański biszkopt z brzoskwiniową galaretką (może zawierać pestkę)
-
Obiad
Pieczona pierś z indyka z sosem warzywno-kokosowym, kaszą gryczaną i kalafiorem
-
Podwieczorek
Sałatka z grillowaną cukinią, mango, wegańską mozzarellą i miętowym winegretem
-
Kolacja
Pierogi ze szpinakiem, twarogiem i sosem pomidorowym
- Śniadanie
Chleb razowy ze słonecznikiem, Ogórek kiszony, Fasola biała, Burak, Pestki dyni, Czosnek niedźwiedzi, Sok z cytryny, Pieprz, Sól
Alergeny:- Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies
- II Śniadanie
Brzoskwinia, Woda, Cukier, mąka pszenna , Marakuja, Olej rzepakowy, Agar, Kakao, Proszek do pieczenia , Soda
Alergeny:- Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies
- Obiad
Filet z piersi indyka, Kalafior romanesco, Kalafior, Kasza gryczana, Napój kokosowy, Marchew, Woda, Papryka, Olej rzepakowy, Pietruszka, Seler, Czosnek, Koperek, Sól, Oliwa z oliwek, Cebula, Tymianek, Kurkuma, Curry, Chilli, Papryka słodka wędzona, Pieprz
Alergeny:- Seler
- Gorczyca
- Podwieczorek
Cukinia, Mango, Mix sałat, Ser mozzarella wegański, Fasola czarna, Kukurydza, Olej rzepakowy, Szpinak, Kapusta czerwona, Woda, Ksylitol, Marchew, Ocet balsamiczny, Mięta, Pieprz, Sól
Alergeny:- Kolacja
Pierogi ze szpinakiem i serem ( woda, mąka pszenna, szpinak, ser twarogowy, olej rzepakowy, sól, czosnek, jaja), Pomidory, Śmietana wegańska, Cebula, Szpinak, Olej rzepakowy, Czosnek, Bazylia, Pieprz, Sól
Alergeny:- Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies
- Jaja
- Mleko
-
Śniadanie
Pumpernikiel z arabską pastą z marchewki i świeżymi warzywami
-
II Śniadanie
Pudding ryżowy z musem śliwkowym (może zawierać pestkę)
-
Obiad
Wegańskie kofty z sosem curry, brukselką i kaszą bulgur
-
Podwieczorek
Kakaowe ciasteczko z nutą pomarańczy
-
Kolacja
Makaron z bazyliowym pesto, oliwkami, pieczoną pietruszką i bobem
- Śniadanie
Marchew, Pumpernikiel, Seler naciowy, Rzodkiewka, Sezam, Tahini, Pomidory suszone, Nasiona słonecznika, Sok z cytryny, Natka pietruszki, Sos sojowy, Papryka czerwona ostra, Imbir, Sól
Alergeny:- Zboża zawierające gluten tj. pszenica
- żyto
- jęczmień
- Sezam
- Seler
- Soja
- II Śniadanie
Napój kokosowo-ryżowy, Śliwki, Woda, Rodzynki, Ryż paraboliczny, Miód, Budyń
Alergeny:- Obiad
Brukselka, Batat, Śmietana wegańska, Cukinia, Kasza bulgur , Woda, Marchew, Fasola biała, Olej rzepakowy, Cebula, mąka pszenna , Chilli, Sól, Mąka ziemniaczana, Sok z cytryny, Czosnek, Kolendra, Kurkuma, Curry, Ziele angielskie, Liść laurowy, Pieprz, Natka pietruszki, Garam masala
Alergeny:- Gorczyca
- Seler
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies
- Podwieczorek
Mąka bezglutenowa, Olej rzepakowy, Syrop klonowy, Mąka ziemniaczana, Czekolada gorzka, Sok z cytryny, Kakao, Skórka z pomarańczy
Alergeny:- Soja
- Kolacja
Pietruszka, Bób, Pomidory koktajlowe, Ser grecki wegański, Makaron świderki , Bazylia, Oliwki czarne, Oliwa z oliwek, Szpinak, Woda, Nasiona słonecznika, Sól, Czosnek, Cynamon, Kurkuma, Imbir, Pieprz, Rozmaryn
Alergeny:- Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies
-
Śniadanie
Owsianka a'la ciasto marchewkowe z musem ananasowym i roślinnym jogurtem truskawkowym
-
II Śniadanie
Stek z selera z papryką i fetą bez laktozy
-
Obiad
Roladki drobiowe z ogórkiem kiszonym w sosie własnym z surówką
-
Podwieczorek
Smoothie pomarańczowe z aronią i nasionami chia (może zawierać pestkę)
-
Kolacja
Cukinia faszerowana kaszą, warzywami z ketchupem domowym
- Śniadanie
jogurt wegański z fasoli, Ananas, Napój ryżowy, Woda, Jabłko, Truskawki, Płatki owsiane, Cukier, Masło orzechowe, Marchew, Rodzynki, Czekolada gorzka, Nasiona chia, Przyprawy korzenne, Cynamon, Wanilia
Alergeny:- Soja
- Orzeszki ziemne (arachidowe)
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies
- II Śniadanie
Seler, Papryka czerwona, Papryka żółta, Ser feta bez laktozy, Szpinak, Olej rzepakowy, Cebula czerwona, Orzechy nerkowca, Sól, Pieprz
Alergeny:- Mleko
- Orzechy
- Seler
- Obiad
Bulion drobiowy, Filet z piersi z kurczaka, Kapusta kiszona, Kasza gryczana, Ogórek kiszony, Marchew, Olej rzepakowy, Ser żółty, Marchew, Natka pietruszki, Musztarda, Sól, Ketchup domowy, Natka pietruszki, Pieprz, Ziele angielskie, Liść laurowy, Tymianek
Alergeny:- Jaja
- Mleko
- Gorczyca
- Seler
- Podwieczorek
Sok pomarańczowy, Mix owoców, Woda, Cukier, Nasiona chia
Alergeny:- Kolacja
Pomidory, Cukinia, Marchew, Kasza jęczmienna, Olej rzepakowy, Pietruszka, Ser żółty wegański, Seler, Cebula, Pestki dyni, Szpinak, Ksylitol, Sól, Zioła prowansalskie, Musztarda, Ocet jabłkowy, Pieprz, Papryka czerwona ostra, Czosnek
Alergeny:- Gorczyca
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica
- żyto
- jęczmień
- Seler
- Śniadanie
Fasola biała, Chleb żytni z dynią, Papryka czerwona, Ogórek, Oliwki zielone, Oliwa z oliwek, Sezam, Sok z cytryny, Czosnek, Chilli, Tymianek, Sól
Alergeny:- Sezam
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica
- żyto
- jęczmień
- II Śniadanie
mąka pszenna , Olej rzepakowy, Cukier, Czekolada gorzka, Sok z cytryny, Skórka z cytryny
Alergeny:- Soja
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies
- Obiad
Ziemniak, Śmietana wegańska, Marchew, Tofu, Jabłko, Kasza jaglana, Cebula, Olej rzepakowy, Sok z cytryny, mąka pszenna , Pieprz zielony, Płatki drożdżowe, Oliwa z oliwek, Musztarda, Sól, Pieprz, Natka pietruszki, Mąka ziemniaczana, Sól czarna, Chilli, Curry
Alergeny:- Gorczyca
- Soja
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies
- Podwieczorek
Bulion warzywny, Ziemniak, Kalafior, Marchew, Pietruszka, Śmietana wegańska, Fasolka szparagowa zielona, Olej rzepakowy, Nasiona słonecznika, Por, Cebula, Sos sojowy, Koperek, Gałka muszkatołowa, Czosnek, Pieprz, Sól
Alergeny:- Seler
- Soja
- Kolacja
Woda, Pomidory, Maca, Fasola czarna, Papryka, Soja, Kukurydza, Cebula czerwona, Olej rzepakowy, Czekolada gorzka, Czosnek, Cynamon, Pieprz, Kmin rzymski, Sól
Alergeny:- Soja
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies
-
Śniadanie
Wegańskie placki bananowe z jogurtem z marakują
-
II Śniadanie
Pieczone warzywa z wegańskim dipem
-
Obiad
Pulpeciki z soczewicy w sosie musztardowym z makaronem gryczanym i kalafiorem romanesco
-
Podwieczorek
Wegańskie trufle orzechowe z bakaliami (mogą zawierać pestkę)
-
Kolacja
Bazyliowa pasta z nasion słonecznika z rzodkiewką i pieczywem
- Śniadanie
Banan, jogurt wegański kokosowy, mąka pszenna , Marakuja, Olej rzepakowy, Jagody goji, Cukier, Proszek do pieczenia , Cynamon
Alergeny:- Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies
- II Śniadanie
Marchew, Seler, Burak, Dynia, Olej rzepakowy, Woda, Cebula, Szpinak, Płatki drożdżowe, Tymianek, Sól, Papryka czerwona ostra, Czosnek, Papryka słodka wędzona, Kurkuma, Pieprz
Alergeny:- Seler
- Obiad
Kalafior romanesco, Soczewica czerwona, Śmietana wegańska, Makaron gryczany, Cebula, Pietruszka, Musztarda, Sezam, Natka pietruszki, Natka pietruszki, Olej rzepakowy, Papryka słodka, Pieprz, Kurkuma, Sól, Czosnek
Alergeny:- Sezam
- Gorczyca
- Podwieczorek
Daktyle, Figi, Wiórki kokosowe, Masło orzechowe, Olej kokosowy, Syrop z agawy, Kakao, Cynamon
Alergeny:- Orzeszki ziemne (arachidowe)
- Kolacja
Pietruszka, Rzodkiewka, Chleb żytni, Por, Nasiona słonecznika, Oliwa z oliwek, Bazylia, Czosnek, Sól, Pieprz
Alergeny:- Sezam
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica
- żyto
- jęczmień
-
Śniadanie
Wegańskie naleśniki z farszem z suszonych pomidorów i koperkowym sosem
-
II Śniadanie
Placki marchewkowe z sosem bazyliowym
-
Obiad
Pierś z kurczaka z sosem pomidorowo- ogórkowym i pieczoną pietruszką
-
Podwieczorek
Koktajl wiśniowy z mango i marakują (może zawierać pestkę)
-
Kolacja
Roślinne ragu warzywne z kalafiorem i kaszą kuskus
- Śniadanie
Cukinia, Napój sojowy naturalny, jogurt wegański z fasoli, mąka pszenna , Pomidory suszone, Nasiona słonecznika, Majonez wegański, Oliwa z oliwek, Cukier, Koperek, Soda, Sól, Oregano, Tymianek, Papryka chilli, Czosnek, Pieprz
Alergeny:- Gorczyca
- Soja
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies
- II Śniadanie
Marchew, Jaja, Cebula, Napój kokosowo-ryżowy, Włoszczyzna, Mąka ryżowa, Mąka owsiana bezglutenowa, Natka pietruszki, Olej rzepakowy, Seler naciowy, Mąka ziemniaczana, Pieprz, Sól, Bazylia
Alergeny:- Seler
- Jaja
- Obiad
Pietruszka, Filet z piersi kurczaka, Pomidory, Woda, Ogórek kiszony, Oliwa z oliwek, Olej rzepakowy, Curry, Szczypiorek, Miód, Skórka z cytryny, Cebula, Czosnek, Pieprz, Kurkuma, Sól
Alergeny:- Gorczyca
- Podwieczorek
Napój owsiany, Puree mango, Wiśnie, Woda, Marakuja, Migdały, Ksylitol
Alergeny:- Zboża zawierające gluten tj. pszenica
- żyto
- jęczmień
- Orzechy
- Kolacja
Papryka, Kalafior, Kasza kuskus , Bulion warzywny, Cebula czerwona, Pomidory, Olej rzepakowy, Mąka ziemniaczana, Papryka słodka wędzona, Czosnek, Tymianek, Papryka słodka, Sól
Alergeny:- Seler
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies
- Śniadanie
Tofu, Owoce leśne, Cukier, Sok z cytryny, Napój owsiany, Płatki jęczmienne, Płatki owsiane, Płatki żytnie, Morele suszone, Żurawina, Śliwki suszone, Pestki dyni, Otręby owsiane, Nasiona słonecznika, Migdały, Wanilia
Alergeny:- Zboża zawierające gluten tj. pszenica
- żyto
- jęczmień
- Soja
- Orzechy
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies
- II Śniadanie
Bulion warzywny, Batat, Ziemniak, Nasiona słonecznika, Marchew, Orzechy nerkowca, Por, Olej rzepakowy, Imbir, Czosnek, Papryka słodka, Pieprz, Sól
Alergeny:- Seler
- Orzechy
- Obiad
Brokuł, Napój kokosowo-ryżowy, Groszek zielony cukrowy, Papryka, Groch, Pomidory, Ryż czarny, Ryż paraboliczny, Ryż czerwony, Woda, Olej rzepakowy, Cebula, Oliwa z oliwek, Czosnek, Garam masala, Sól, Imbir, Pieprz
Alergeny:- Seler
- Podwieczorek
Napój kokosowo-ryżowy, Erytrytol, Mąka bezglutenowa, Mąka owsiana bezglutenowa, Wiórki kokosowe, Czekolada gorzka, Kakao, Proszek do pieczenia bezglutenowy
Alergeny:- Soja
- Kolacja
Pomidory, Pomidory, Cebula, Ser grecki wegański, Pieczarki, Woda, Mąka gryczana, Mąka jaglana, Mąka owsiana bezglutenowa, Kapary, Oliwa z oliwek, Czosnek, Ksylitol, Sól, Drożdże, Oregano, Bazylia, Tymianek, Pieprz
Alergeny:Dlaczego zdrowie zaczyna się na talerzu?
Każdego dnia przyjmujesz garść witamin, ale Twoja odporność się nie poprawia? To wina małej wchłanialności suplementów. Zdrowa żywność nie ma takich ograniczeń!
Gotowe diety SuperMenu
Oprócz klasycznych diet, takich jak Fit, Active czy Vege, mamy też coś specjalnego – jeden z dwóch innowacyjnych programów opracowanych przez Annę Lewandowską: dieta na Dobry Start lub Wyzwanie Wojownika. Potrzebujesz diety o niskim indeksie glikemicznym lub na wzmocnienie odporności? W naszej ofercie znajdziesz również takie propozycje.
POTRZEBUJESZ POMOCY W DOBORZE DIETY?
Skorzystaj z naszego Doradcy Diety
Dobierz dietę
Możesz również skorzystać z bezpłatnej konsultacji dietetycznej. Nasz zespół dietetyków pomoże Ci dopasować dietę.
Konsultacji udzielamy:
poniedziałek - piątek w godzinach 7:00‑17:00
Pamiętaj jednak, że samo sprawdzenie wskaźnika BMR (podstawowej przemiany materii) nie wystarczy, aby określić, ile kalorii w ciągu dnia powinieneś dostarczyć organizmowi. Aby otrzymać całkowitą przemianę materii, uzyskany wynik należy pomnożyć przez współczynnik aktywności fizycznej, który wynosi: Współczynnik Poziom aktywności fizycznej: 1,2 - brak aktywności fizycznej; 1,4 - praca siedząca, niska aktywność fizyczna; 1,6 - umiarkowana aktywność fizyczna (trening 1-2 razy w tygodniu); 1,75 - aktywny tryb życia (ok. 3-5 treningów w tygodniu); 2,0 - bardzo aktywny tryb życia (praca fizyczna oraz trening w ciągu dnia); ≥ 2,2 - wyczynowe uprawianie sportu.
Podczas interpretacji pomiaru BMI należy wziąć pod uwagę także: wiek – u osób starszych wskazane są wyższe wartości BMI niż u młodszych, płeć – kobiety mają uwarunkowania do gromadzenia większej ilości tkanki tłuszczowej, która jest niezbędna dla płodności i procesu dojrzewania płciowego.
Kalkulator WHR to wygodne i proste narzędzie, które służy do szybkiego obliczenia stosunku talii do bioder. Z przelicznika powinny korzystać zwłaszcza osoby z nadmierną masą ciała. Dzięki niemu można lepiej dopasować dietę do indywidualnych potrzeb. Osoby o prawidłowym BMI również mogą skorzystać z kalkulatora WHR, jednak nie w celu określenia typu otyłości, ale typu sylwetki. Uważa się, że najbliższe idealnym proporcjom są sylwetki o wskaźniku WHR 0,7 u kobiet oraz 1,0 u mężczyzn.
Kalkulator wody to narzędzie przydatne do dokładnego obliczenia dziennego zapotrzebowania na wodę dla różnych osób. Dzięki uwzględnieniu takich cech, jak masa ciała, płeć czy aktywność fizyczna możesz dowiedzieć się, ile pić wody dziennie, aby uchronić organizm przed skutkami niedoboru lub nadmiaru wody. Zapotrzebowanie na wodę jest większe w ciąży oraz podczas karmienia piersią. Kobiety ciężarne do powyższych wartości powinny dodać około 300 ml wody dziennie, natomiast karmiące piersią – około 750 ml wody dziennie. Do zalecanych ilości wlicza się zarówno wodę pochodzącą ze wszystkich napojów, jak i zawartą w produktach żywnościowych.
Pamiętaj jednak, że samo sprawdzenie wskaźnika BMR (podstawowej przemiany materii) nie wystarczy, aby określić, ile kalorii w ciągu dnia powinieneś dostarczyć organizmowi. Aby otrzymać całkowitą przemianę materii, uzyskany wynik należy pomnożyć przez współczynnik aktywności fizycznej, który wynosi: Współczynnik Poziom aktywności fizycznej: 1,2 - brak aktywności fizycznej; 1,4 - praca siedząca, niska aktywność fizyczna; 1,6 - umiarkowana aktywność fizyczna (trening 1-2 razy w tygodniu); 1,75 - aktywny tryb życia (ok. 3-5 treningów w tygodniu); 2,0 - bardzo aktywny tryb życia (praca fizyczna oraz trening w ciągu dnia); ≥ 2,2 - wyczynowe uprawianie sportu.
Podczas interpretacji pomiaru BMI należy wziąć pod uwagę także: wiek – u osób starszych wskazane są wyższe wartości BMI niż u młodszych, płeć – kobiety mają uwarunkowania do gromadzenia większej ilości tkanki tłuszczowej, która jest niezbędna dla płodności i procesu dojrzewania płciowego.
Kalkulator WHR to wygodne i proste narzędzie, które służy do szybkiego obliczenia stosunku talii do bioder. Z przelicznika powinny korzystać zwłaszcza osoby z nadmierną masą ciała. Dzięki niemu można lepiej dopasować dietę do indywidualnych potrzeb. Osoby o prawidłowym BMI również mogą skorzystać z kalkulatora WHR, jednak nie w celu określenia typu otyłości, ale typu sylwetki. Uważa się, że najbliższe idealnym proporcjom są sylwetki o wskaźniku WHR 0,7 u kobiet oraz 1,0 u mężczyzn.
Kalkulator wody to narzędzie przydatne do dokładnego obliczenia dziennego zapotrzebowania na wodę dla różnych osób. Dzięki uwzględnieniu takich cech, jak masa ciała, płeć czy aktywność fizyczna możesz dowiedzieć się, ile pić wody dziennie, aby uchronić organizm przed skutkami niedoboru lub nadmiaru wody. Zapotrzebowanie na wodę jest większe w ciąży oraz podczas karmienia piersią. Kobiety ciężarne do powyższych wartości powinny dodać około 300 ml wody dziennie, natomiast karmiące piersią – około 750 ml wody dziennie. Do zalecanych ilości wlicza się zarówno wodę pochodzącą ze wszystkich napojów, jak i zawartą w produktach żywnościowych.