
Wzmocnienie Odporności
- laktoza
- mięso
- strączki
-
1250 kcal
-
1500 kcal
-
1750 kcal
-
2000 kcal
-
2500 kcal
- 15-20% Białka
- 30-35% Tłuszcze
- 45-50% Węglowodany
- Każde danie, w menu diety, zawiera witaminy, które działają antyoksydacyjne i wspomagają układ odpornościowy.
- Wzmocnienie Odporności jest bogata w kwasy omega-3, które pomagają walczyć z infekcjami.
- Dieta wyklucza pszenicę, surowe mleko krowie oraz barwniki i konserwanty.
- Śniadanie
- II Śniadanie
- Obiad
- Podwieczorek
- Kolacja
Menu na najbliższy tydzień
-
Śniadanie
Owsianka z żurawiną, musem truskawkowym i kiwi
-
II Śniadanie
Bowl z grillowanym serem halloumi, kukurydzą i komosą ryżową (może zawierać pestkę)
-
Obiad
Soczewica w sosie z pieczarkowo-paprykowym z kaszą gryczaną i surówką
-
Podwieczorek
Ciasto fasolowo-bananowe
-
Kolacja
Kotleciki z warzyw korzeniowych z sosem koktajlowym

- Śniadanie
Napój kokosowo-ryżowy, Woda, Kiwi, Truskawki, Płatki owsiane, Miód, Żurawina, Kurkuma
Alergeny:- Zboża zawierające gluten tj. pszenica
- żyto
- jęczmień
- owies

- II Śniadanie
Sałata lodowa, Papryka czerwona, Ser halloumi, Kukurydza, Komosa ryżowa, Pomidory koktajlowe, Woda, Śliwki suszone, Musztarda, Olej rzepakowy, Oliwa z oliwek, Sól, Kurkuma
Alergeny:- Gorczyca
- Mleko

- Obiad
Ogórek kiszony, Soczewica zielona, Woda, Kasza gryczana, Papryka, Pieczarki, Pestki dyni, Śmietana wegańska, Natka pietruszki, Olej rzepakowy, Ser lazur, Ser grana padano, Sól, Cebula, Czosnek, Papryka słodka wędzona, Kurkuma, Pieprz
Alergeny:- Mleko

- Podwieczorek
Fasola czerwona, Banan, Czekolada gorzka, Śmietana wegańska, Rodzynki, Białko jaja, Jogurt naturalny, Żółtko jaja, Ksylitol, Kakao, Cynamon, Proszek do pieczenia bezglutenowy, Imbir
Alergeny:- Soja
- Jaja
- Mleko

- Kolacja
Burak, Seler, Pietruszka, Jaja, Jogurt naturalny, Sos majonezowy, Marchew, Mąka owsiana bezglutenowa, Ketchup domowy, Olej rzepakowy, Kiełki rzodkiewki, Sezam, Koperek, Sos tabasco, Kminek, Kurkuma, Pieprz
Alergeny:- Sezam
- Mleko
- Jaja
- Gorczyca
- Seler
-
Śniadanie
Bezglutenowe ślimaczki z zielonym pesto i sosem jogurtowo czosnkowym
-
II Śniadanie
Bazyliowa pasta z grochu z pieczywem żytnim
-
Obiad
Wieprzowe kotlety mielone z marchewką z groszkiem i puree ziemniaczanym
-
Podwieczorek
Bananowy koktajl z cynamonem (może zawierać pestkę)
-
Kolacja
Sałatka z tuńczykiem i pieczoną cukinią (może zawierać pestkę)

- Śniadanie
Mąka bezglutenowa, Jogurt naturalny, Woda, Olej rzepakowy, Jarmuż, Mix sałat, Szpinak, Pestki dyni, Drożdże, Sól, Płatki drożdżowe, Czosnek, Pieprz, Miód, Sok z cytryny
Alergeny:- Mleko

- II Śniadanie
Chleb żytni, Papryka żółta, Rzodkiew, Groch, Sok z cytryny, Bazylia, Oliwa z oliwek, Tahini, Czosnek, Kiełki rzodkiewki, Nasiona słonecznika, Woda, Sezam, Pieprz, Kmin rzymski, Sól
Alergeny:- Sezam
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica
- żyto
- jęczmień
- owies

- Obiad
Ziemniak, Łopatka wieprzowa, Woda, Marchewka z groszkiem, Napój ryżowy, Masło, Cebula, Jaja, Koperek, Migdały, Olej rzepakowy, Sól, Sok z cytryny, Ksylitol, Papryka słodka, Pieprz, Pieprz
Alergeny:- Jaja
- Mleko
- Orzechy

- Podwieczorek
Napój ryżowy, Banan, Daktyle, Cynamon, Wanilia
Alergeny:
- Kolacja
Cukinia, Ogórek, Mix sałat, Tuńczyk, Kukurydza, Olej rzepakowy, Śliwki suszone, Roszponka, Pestki dyni, Musztarda, Woda, Granat, Miód, Kapusta biała, Marchew, Sok z cytryny, Pieprz, Sól, Czosnek
Alergeny:- Ryby
- Gorczyca
-
Śniadanie
Pasztet z selera z żurawiną, chlebem żytnim i warzywami
-
II Śniadanie
Ciasto z jabłkiem i jogurtem z aronią (może zawierać pestkę)
-
Obiad
Kurczak z suszoną morelą i orzechami z kaszą jęczmienną i surówką
-
Podwieczorek
Pudding z tapioki z musem śliwkowym z cynamonem (może zawierać pestkę)
-
Kolacja
Makaron kukurydziano-ryżowy w sosie porowo-brokułowym z mozzarellą

- Śniadanie
Chleb żytni, Seler, Kalarepa, Rzodkiew, Płatki owsiane, Żurawina, Cebula, Siemię lniane, Kiełki rzodkiewki, Olej rzepakowy, Papryka słodka, Sól, Pieprz
Alergeny:- Sezam
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica
- żyto
- jęczmień
- owies
- Seler

- II Śniadanie
Jogurt naturalny, Jabłko, Mąka owsiana, Jaja, Ksylitol, Olej rzepakowy, Mix owoców, Rodzynki, Miód, Płatki owsiane, Skórka z cytryny, Proszek do pieczenia bezglutenowy, Cynamon, Soda
Alergeny:- Mleko
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica
- żyto
- jęczmień
- owies
- Jaja

- Obiad
Filet z piersi z kurczaka, Burak, Kasza jęczmienna, Jabłko, Morele suszone, Olej rzepakowy, Cebula, Pestki dyni, Orzechy nerkowca, Natka pietruszki, Sok z cytryny, Ksylitol, Sól, Przyprawa do bruschetty, Tymianek, Zioła prowansalskie, Pieprz, Czosnek
Alergeny:- Orzechy
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica
- żyto
- jęczmień
- owies

- Podwieczorek
Napój kokosowo-ryżowy, Napój kokosowy, Śliwki, Tapioka, Ksylitol, Miód, Wanilia, Sok z cytryny, Goździki, Cynamon
Alergeny:
- Kolacja
Brokuł, Por, Makaron kukurydziano-ryżowy, Śmietana wegańska, Bulion warzywny, Ser mozzarella, Olej rzepakowy, Natka pietruszki, Cebula, Koperek, Sok z cytryny, Czosnek, Pieprz, Sól
Alergeny:- Mleko
- Seler
-
Śniadanie
Czekoladowa ryżanka z brzoskwiniową konfiturą z limonką i cynamonem (może zawierać pestkę)
-
II Śniadanie
Krem z bakłażana z żytnimi grzankami
-
Obiad
Sandacz w sosie chrzanowym z komosą ryżową i surówką (może zawierać ości)
-
Podwieczorek
Sałatka z dynią, suszoną śliwką, serem pleśniowym i sosem balsamicznym
-
Kolacja
Zapiekanka z kaszy gryczanej i fety z sosem jogurtowo-pomidorowym

- Śniadanie
Napój ryżowy, Brzoskwinia, Woda, Ryż paraboliczny, Miód, Budyń, Czekolada gorzka, Migdały, Sok z limonki, Cynamon
Alergeny:- Soja
- Orzechy

- II Śniadanie
Bulion warzywny, Bakłażan, Chleb żytni, Napój ryżowy, Marchew, Papryka, Ziemniak, Cebula, Olej rzepakowy, Oliwa z oliwek, Papryka czerwona ostra, Sól, Czosnek, Kurkuma, Pieprz
Alergeny:- Seler
- Sezam
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica
- żyto
- jęczmień
- owies

- Obiad
Sandacz, Bulion drobiowy, Komosa ryżowa, Marchew, Kapusta biała, Kapusta czerwona, Śmietana wegańska, Cytryna, Chrzan, Sezam, Olej rzepakowy, Sos majonezowy, Jogurt naturalny, Koperek, Por, Musztarda, Sok z cytryny, Mąka ziemniaczana, Pieprz, Sól, Ksylitol, Tymianek
Alergeny:- Sezam
- Seler
- Mleko
- Ryby
- Gorczyca
- Jaja
- Podwieczorek
Dynia, Ogórek, Mix sałat, Pomidory koktajlowe, Ser lazur, Olej rzepakowy, Śliwki suszone, Szpinak, Miód, Kapusta czerwona, Ocet balsamiczny, Woda, Marchew, Oliwa z oliwek, Cynamon, Kurkuma, Imbir, Rozmaryn
Alergeny:- Mleko

- Kolacja
Jogurt naturalny, Kasza gryczana, Ser feta, Jaja, Cebula, Olej rzepakowy, Mix sałat, Koncentrat pomidorowy, Pomidory suszone, Ser grana padano, Natka pietruszki, Sól, Pieprz, Zioła prowansalskie
Alergeny:- Mleko
- Jaja
-
Śniadanie
Piernikowe placuszki owsiane z musem porzeczkowym (może zawierać pestkę)
-
II Śniadanie
Kaszą pęczak z suszonymi pomidorami, mozzarellą i warzywami
-
Obiad
Kotlety z ciecierzycą i warzywami z sosem curry i surówką
-
Podwieczorek
Koktajl z owocami leśnymi i siemieniem lnianym
-
Kolacja
Pierogi z łososiem, szpinakiem i serem brie

- Śniadanie
Porzeczki czarne, Maślanka, Jaja, Brzoskwinia, Mąka owsiana bezglutenowa, Miód, Rodzynki, Ksylitol, Olej rzepakowy, Proszek do pieczenia bezglutenowy, Cynamon, Przyprawy korzenne
Alergeny:- Jaja
- Mleko

- II Śniadanie
Ogórek, Patisony, Kasza jęczmienna, Ser mozzarella, Ciecierzyca, Pomidory suszone, Olej rzepakowy, Miód, Musztarda, Pieprz, Sól
Alergeny:- Gorczyca
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica
- żyto
- jęczmień
- owies
- Mleko

- Obiad
Ziemniak, Kapusta biała, Napój kokosowo-ryżowy, Ciecierzyca, Marchew, Cebula, Olej rzepakowy, Jaja, Cukinia, Ogórek, Pestki dyni, Ksylitol, Woda, Mąka owsiana bezglutenowa, Koperek, Sos sojowy, Papryka czerwona, Papryka zielona, Sól, Sok z cytryny, Ocet winny, Mąka ziemniaczana, Czosnek, Natka pietruszki, Kurkuma, Curry, Tymianek, Pieprz, Papryka czerwona ostra, Papryka słodka
Alergeny:- Jaja
- Soja
- Gorczyca

- Podwieczorek
Owoce leśne, Jogurt naturalny, Napój ryżowy, Ksylitol, Siemię lniane
Alergeny:- Mleko

- Kolacja
Szpinak, Mąka bezglutenowa, Łosoś wędzony, Jogurt naturalny, Ser Brie, Woda, Kiełki rzodkiewki, Szczypiorek, Pieprz, Sól, Czosnek
Alergeny:- Mleko
- Ryby
-
Śniadanie
Serek naturalny ze szczypiorkiem, wytrawnym muesli i słupkami warzyw
-
II Śniadanie
Sałatka z winogronami, serem capri i malinowym winegretem
-
Obiad
Gulasz z szynką wieprzową i boczniakami z kaszą owsianą i modrą kapustą
-
Podwieczorek
Sernik dyniowy na czekoladowym spodzie
-
Kolacja
Babka ziemniaczana z sosem rozmarynowym

- Śniadanie
Serek naturalny, Papryka czerwona, Ogórek, Płatki owsiane, Orzechy nerkowca, Pestki dyni, Nasiona słonecznika, Nasiona chia, Orzechy laskowe, Przyprawa do bruschetty, Szczypiorek, Sezam, Sól, Pieprz, Papryka słodka wędzona, Tymianek, Rozmaryn, Skórka z cytryny
Alergeny:- Mleko
- Orzechy
- Sezam
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica
- żyto
- jęczmień
- owies

- II Śniadanie
Winogrona, Papryka żółta, Ser capri, Mix sałat, Żurawina, Pomidory koktajlowe, Olej rzepakowy, Musztarda, Roszponka, Woda, Miód, Sok z cytryny, Kapusta biała, Maliny, Marchew, Sól, Pieprz
Alergeny:- Mleko
- Gorczyca

- Obiad
Woda, Kapusta czerwona, Szynka wieprzowa, Kasza owsiana, Marchew, Marchew, Fasolka szparagowa zielona, Boczniaki, Cebula, Miód, Rodzynki, Mąka ryżowa, Olej rzepakowy, Natka pietruszki, Czosnek, Sól, Pieprz, Lubczyk, Tymianek
Alergeny:- Zboża zawierające gluten tj. pszenica
- żyto
- jęczmień
- owies
- Podwieczorek
Ser twarogowy, Dynia, Dynia, Jaja, Ksylitol, Masło, Czekolada gorzka, Mąka bezglutenowa, Budyń, Proszek do pieczenia bezglutenowy, Wanilia
Alergeny:- Mleko
- Jaja
- Soja

- Kolacja
Ziemniak, Śmietana wegańska, Rolada ustrzycka, Jaja, Bulion warzywny, Kasza jęczmienna, Cebula, Pietruszka, Seler, Woda, Marchew, Szpinak, Szczypiorek, Pieprz, Sól, Czosnek, Sos sojowy, Olej rzepakowy, Rozmaryn
Alergeny:- Mleko
- Jaja
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica
- żyto
- jęczmień
- owies
- Seler
- Soja

Dlaczego zdrowie zaczyna się na talerzu?
Każdego dnia przyjmujesz garść witamin, ale Twoja odporność się nie poprawia? To wina małej wchłanialności suplementów. Zdrowa żywność nie ma takich ograniczeń!
Wzmocnienie odporności dla każdego
Nie musisz mieć problemów z układem immunologicznym, by skorzystać z naszej diety. Wzmocnienie odporności to przede wszystkim zbilansowane i zdrowe posiłki. A tego potrzebuje każdy!

A MOŻE DIETA Z WYBOREM MENU?
Codziennie 30 dań do wyboru
Zamieniasz posiłki tak jak chcesz
Dokładasz dodatkowe dania
Dodajesz zdrowe przekąski
POTRZEBUJESZ POMOCY W DOBORZE DIETY?
Skorzystaj z naszego Doradcy Diety
Dobierz dietę
Możesz również skorzystać z bezpłatnej konsultacji dietetycznej. Nasz zespół dietetyków pomoże Ci dopasować dietę.
Konsultacji udzielamy:
poniedziałek - piątek w godzinach 7:00‑17:00

Cennik
Pamiętaj jednak, że samo sprawdzenie wskaźnika BMR (podstawowej przemiany materii) nie wystarczy, aby określić, ile kalorii w ciągu dnia powinieneś dostarczyć organizmowi. Aby otrzymać całkowitą przemianę materii, uzyskany wynik należy pomnożyć przez współczynnik aktywności fizycznej, który wynosi: Współczynnik Poziom aktywności fizycznej: 1,2 - brak aktywności fizycznej; 1,4 - praca siedząca, niska aktywność fizyczna; 1,6 - umiarkowana aktywność fizyczna (trening 1-2 razy w tygodniu); 1,75 - aktywny tryb życia (ok. 3-5 treningów w tygodniu); 2,0 - bardzo aktywny tryb życia (praca fizyczna oraz trening w ciągu dnia); ≥ 2,2 - wyczynowe uprawianie sportu.
Podczas interpretacji pomiaru BMI należy wziąć pod uwagę także: wiek – u osób starszych wskazane są wyższe wartości BMI niż u młodszych, płeć – kobiety mają uwarunkowania do gromadzenia większej ilości tkanki tłuszczowej, która jest niezbędna dla płodności i procesu dojrzewania płciowego.
Kalkulator WHR to wygodne i proste narzędzie, które służy do szybkiego obliczenia stosunku talii do bioder. Z przelicznika powinny korzystać zwłaszcza osoby z nadmierną masą ciała. Dzięki niemu można lepiej dopasować dietę do indywidualnych potrzeb. Osoby o prawidłowym BMI również mogą skorzystać z kalkulatora WHR, jednak nie w celu określenia typu otyłości, ale typu sylwetki. Uważa się, że najbliższe idealnym proporcjom są sylwetki o wskaźniku WHR 0,7 u kobiet oraz 1,0 u mężczyzn.
Kalkulator wody to narzędzie przydatne do dokładnego obliczenia dziennego zapotrzebowania na wodę dla różnych osób. Dzięki uwzględnieniu takich cech, jak masa ciała, płeć czy aktywność fizyczna możesz dowiedzieć się, ile pić wody dziennie, aby uchronić organizm przed skutkami niedoboru lub nadmiaru wody. Zapotrzebowanie na wodę jest większe w ciąży oraz podczas karmienia piersią. Kobiety ciężarne do powyższych wartości powinny dodać około 300 ml wody dziennie, natomiast karmiące piersią – około 750 ml wody dziennie. Do zalecanych ilości wlicza się zarówno wodę pochodzącą ze wszystkich napojów, jak i zawartą w produktach żywnościowych.