Kaloryczność alkoholu – sprawdź, ile kalorii ma alkohol

Dłonie, które trzymają stukające się kieliszki z winem, w tle stół z talerzami i potrawami.

Napoje alkoholowe to popularny produkt wśród używek, spożywany przy różnych okazjach. Zbyt częste spożywanie alkoholu może spowodować ogromne szkody w organizmie, uszkodzenia narządów wewnętrznych oraz prowadzić do uzależnienia. A co z dietą? W jaki sposób alkohol wpływa na dietę? Ile tak naprawdę kalorii ma alkohol?

Alkohol, czyli alkohol etylowy, co to za związek?

W napojach alkoholowych znajduje się związek chemiczny zwany alkoholem etylowym. Etanol w wyniku procesu fermentacji alkoholowej przyjmuje postać substancji psychoaktywnej, która szybko wchłania się z układu pokarmowego. 

Produkty, z których uzyskuje się alkohol etylowy to: 

  • pszenica;
  • kukurydza;
  • żyto;
  • jęczmień;
  • owies;
  • buraki cukrowe;
  • ziemniaki;
  • trzcina cukrowa;
  • winogrona. 

Alkohol etylowy powoduje spowolnienie aktywności ośrodkowego układu nerwowego, co daje poczucie odprężenia oraz potęguje uczucie pewności siebie, co w wielu sytuacjach może powodować zagrożenie zdrowia i życia. Alkohol powoduje także zaburzenie koordynacji ruchów i mowy. Statystyki wskazujące na wypadki, w których uczestniczą osoby pod wpływem alkoholu, są nieubłagane. 

Ile kalorii ma alkohol etylowy?

Czy alkohol ma kalorie? Oczywiście, że tak! Jeden gram alkoholu etylowego dostarcza 7 kcal. Jednak pod wpływem fermentacji alkoholowej oraz dodawanych składników, w zależności od rodzaju napoju alkoholowego, kaloryczność alkoholu ulega zmianie w odniesieniu do 100 ml trunku. Ile kalorii ma adwokat? Likiery należą do najbardziej kalorycznych napojów alkoholowych w przeliczeniu na 100 g. 

W zestawieniu znajdują się najbardziej popularne napoje alkoholowe, zwyczajowa ilość spożywanego alkoholu oraz ich zawartość kaloryczna. 

Kaloryczność alkoholu w wybranych produktów – tabela

Napój alkoholowyNajpopularniejsza objętość spożywanaKilokalorie(kcal)
AbsyntKieliszek (40 g)118
Gin, 45%Kieliszek (40 g)105
Likier np. adwokatKieliszek (40 g)130
Piwo jasneKufel (500 g)245
Piwo ciemneKufel (500 g)340
Rum, 40%Kieliszek (40 g)93
TequilaKieliszek (40 g)40
SakeKieliszek (40 g)53
CydrSzklanka (500 g)170
KoniakKieliszek (40 g)140
Whisky, 43%Kieliszek (40 g)100
Wódka, 40%Kieliszek (40 g)92
Wino słodkieKieliszek (120 g)120
Wino półsłodkieKieliszek (120 g)105
Wino wytrawneKieliszek (120 g)82
SzampanKieliszek (120 g)76

Powyższa tabela podaje przykładową, szacunkową ilość kilokalorii w alkoholu, biorąc pod uwagę ilość spożywanego alkoholu, oraz jego rodzaj. Dla przykładu wypicie jednej butelki wina półsłodkiego o pojemności 750 ml to spożycie aż 788 kcal, a 3 puszki piwa jasnego to 735 kcal. 

Czytaj również:  Indeks glikemiczny (IG) - definicja, tabela i produkty

Kaloryczność alkoholu również wzrasta na skutek dodawania różnych produktów takich jak owoce, cukier, zagęszczacze i barwniki. Wtedy alkohol ma znacznie większą kaloryczność niż ta szacunkowa. Dla przykładu nalewki i likiery będą zawierać dużo więcej kalorii, ze względu na słodkość substancji, niż wódki smakowe, a wino wytrawne będzie miało mniej kalorii, w porównaniu do wina półsłodkiego i słodkiego. Dodatkowo na kaloryczność alkoholu wpływa mieszanie go z różnymi sokami i produktami poprawiającymi smak, aby uzyskać charakter drinków. Wtedy np. kaloryczność alkoholu takiego jak whisky w połączeniu z innymi produktami takimi jak cola, wzrośnie ze 100 kcal, do nawet 200 kcal w jednym drinku.

Kobieta i mężczyzna trzymający stukające się butelki z piwem.

Kaloryczność alkoholu – dieta, a alkohol

Kaloryczność alkoholu przy umiarkowanym, okazjonalnym spożyciu, nie będzie miał znaczącego wpływu na naszą codzienną dietę, a spotkania ze znajomymi nie muszą zawsze wiązać się dużą nadwyżką kaloryczną. Jednak spożywane kalorie alkoholowe są nazywane pustymi kaloriami, ponieważ nie zawierają żadnych cennych wartości odżywczych. Warto też wiedzieć, co dzieje się w naszym organizmie po spożyciu alkoholu. Alkohol etylowy działa na nasz układ pokarmowy na zasadzie blokady do spalania innych składników odżywczych, w konsekwencji pierwszeństwa w spalaniu kalorii alkoholowych. Organizm traktuje etanol jako truciznę i metabolizuje go w pierwszej kolejności. W związku z tym wszystko, co zostanie spożyte wraz z alkoholem, może zostać zmagazynowane w postaci tkanki tłuszczowej. 

Kalorie alkoholowe nie mogą być co prawda zmagazynowane jako tłuszcz zapasowy, dlatego nie wpływają na przybieranie na masie w sposób bezpośredni. Alkohol jest metabolizowany przez organizm w pierwszej kolejności, gdyż ten traktuje go jak truciznę. Jednak w skutek spożywania alkoholu najczęściej wzmaga się apetyt, co skutkuje brakiem kontroli w spożywaniu nadmiaru kalorii wraz z piciem alkoholu. Dodatkowo wysokoprocentowe alkohole spożywa się z różnego rodzaju słodkimi i gazowanymi napojami, zawierającymi duże ilości cukru, który w wyniku nadwyżki kalorycznej jest magazynowany w tkance tłuszczowej. Ta sama sytuacja dotyczy nadmiaru kalorii dostarczanej wraz z posiłkami najczęściej w postaci przekąsek. Zbyt duża ilość energii pochodzącej z pożywienia gromadzi się w postaci tkanki tłuszczowej.

Czytaj również:  Produkty bogate w białko – które produkty mają najwięcej białka?

Alkohol, kalorie, dieta – co jeść, aby nie przytyć?

Jak już wiemy, kalorie alkoholowe bezpośrednio nie są czymś zagrażającym naszej codziennej diecie, z uwagi na obawę przybrania na masie. Jednak, przekąski, które dostarczamy wraz z alkoholem, stanowią prawdziwą bombę kaloryczną. Co więc jeść, aby bez wyrzutów bawić się wśród bliskich przy lampce wina lub kuflu piwa? 

Złoty środek to wybory, których dokonujemy przy przygotowywaniu przekąsek i napojów. Zdecydowanie poleca się wybieranie płynów zawierających małe ilości cukru. Co do przekąsek, powinno się wybierać te o niskiej zawartości kalorii i przygotowywać je samodzielnie, wtedy mamy pewność, że nie zawierają one zbędnych kalorii.

Jeżeli zależy nam na utrzymaniu prawidłowej masy ciała warto sięgać po zdrowe produkty, najlepiej naturalnego pochodzenia i niskim stopniu przetworzenia i tym samym unikniemy spożywania “pustych kalorii”.

Należy pamiętać, że alkohol jest szkodliwy dla zdrowia, obciąża organy wewnętrzne oraz nasila procesy detoksykacji. Osoby będące na zbilansowanej diecie, dbające o rytm dobowy oraz utrzymanie prawidłowej masy ciała powinny całkowicie eliminować alkohol z diety.