Ocet jabłkowy na odchudzanie – czy to działa?

Jabłka w wiklinowym koszyku, obok ocet jabłkowy w szklanej karafce

Ocet jabłkowy – jak powstaje?

Ocet jabłkowy jest produktem bardzo cenionym ze względu na jego szerokie wykorzystanie. Działanie octu jabłkowego nie ogranicza się jedynie do stosowania w celach kulinarnych. Wykazuje on szereg właściwości prozdrowotnych, poprawiających trawienie oraz znajduje zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Picie octu jabłkowego na odchudzanie to także jeden ze sposobów, który będzie wspierał proces utraty tkanki tłuszczowej. Działanie odchudzające octu jabłkowego wynika m.in. z hamowania łaknienia, na co wpływ ma kwas octowy. 

Ocet jabłkowy powstaje dzięki kontrolowanej fermentacji jabłek. W przemysłowej produkcji wytwarzanie octu jabłkowego przebiega w dwóch etapach. W pierwszym z nich podczas fermentacji jabłek otrzymywany jest cydr, czyli napój lekko gazowany o niewielkiej zawartości alkoholu. Następny etap polega na dodaniu do uzyskanego cydru bakterii Acetobacter, wskutek czego otrzymuje się kwas octowy, będący najważniejszym składnikiem octu jabłkowego. Powstaje on w wyniku utleniania etanolu z napoju alkoholowego, czyli w tym przypadku cydru.  

Ocet jabłkowy na odchudzanie – co zawiera?

Ocet jabłkowy zawdzięcza swoje właściwości substancjom, które powstają w procesie fermentacji. Należy podkreślić, że jest to produkt naturalny, a do jego produkcji najlepiej sprawdzą się jabłka pochodzenia ekologicznego ze względu na wyższą biodostępność witamin i innych związków aktywnych wykazujących działanie prozdrowotne i odchudzające. 

Ocet jabłkowy zawiera:

  • kwas octowy;
  • kwas propionowy; 
  • kwas cytrynowy;
  • kwas mlekowy;
  • polifenole; 
  • pektyny;
  • beta-karoten;
  • witaminy z grupy B;
  • witamina C
  • związki mineralne;
  • aminokwasy. 
Czytaj również:  Zdrowa kolacja – co zjeść na kolację fit?

Do uzyskania octu jabłkowego można używać różnych odmian jabłek, dlatego ocet jabłkowy naturalnej fermentacji wytwarzany przez różnych producentów, będzie miał inną barwę (od bladożółtej po ciemnopomarańczową), mętność, a nawet wyczuwalna będzie różnica smaku. Najlepsze jabłka do wytworzenia octu jabłkowego powinny posiadać wysoką kwasowość, ale też zrównoważoną słodycz. Przykładowe odmiany to Reneta, Papierówka lub Antonówka. Ekologiczny ocet jabłkowy jest produkowany z jabłek pochodzących z certyfikowanych sadów. Jabłka te nie przechodzą przez proces woskowania, opryskiwania, a do ich wzrostu nie przyczyniają się żadne środki ochrony roślin.

Jabłka w wiklinowym koszyku, obok szaszłyk z plasterków jabłka i ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy na odchudzanie – jak działa?

Ocet jabłkowy, a odchudzanie to temat często poruszany w kontekście redukcji masy ciała. W jaki sposób picie octu jabłkowego na odchudzanie może wpływać na utratę tkanki tłuszczowej? Kluczowe będzie połączenie diety, aktywności fizycznej oraz wprowadzenie zdrowych nawyków, które będą wspierały proces pozbywania się nadprogramowych kilogramów. Picie octu jabłkowego można zaliczyć do dobrych nawyków, które mają na celu poprawę funkcjonowania organizmu. 

Ocet jabłkowy będzie hamował łaknienie, co oznacza, że jeżeli zastanawiasz się, jak szybko schudnąć? Picie octu jabłkowego pomoże zapanować nad napadami głodu w przerwach pomiędzy posiłkami. 

Zawarte w occie jabłkowym pektyny, to naturalne składniki roślinne występujące w ścianach komórkowych roślin. W przypadku octu jabłkowego pektyny pochodzą ze skórek jabłek. Te wielocukry, należące do rozpuszczalnej frakcji błonnika pokarmowego tworzą żele i tym samym zagęszczają treść pokarmową w żołądku. Pektyny dostarczane wraz z octem jabłkowym będą dawać wrażenie sytości i tym samym opóźni się tempo opróżniania żołądka. Polisacharydy i oligosacharydy dzięki swoim właściwościom wiążą cholesterol i wolne kwasy tłuszczowe ograniczając ich wchłanianie. Tłuszcz jest składnikiem pokarmowym niosącym ze sobą duży nakład energii, gdyż 1 g tłuszczu to aż 9 kcal. Ograniczenie spożycia lub wchłaniania tłuszczów będzie dawało efekt odchudzający. Dzięki temu można stwierdzić, że picie octu jabłkowego na odchudzanie ma swoje fizjologiczne uzasadnienie. 

Czytaj również:  Kiszonki - czym są, jakie mają właściwości, dlaczego warto je jeść?

Z pewnością samo picie octu jabłkowego nie wystarczy, aby uzyskać wymarzoną sylwetkę. Jak pić ocet jabłkowy, żeby schudnąć? Warto stosować roztwór na bazie wody przed każdym posiłkiem zawierającym dużą ilość białka. Zakwaszenie żołądka będzie wspomagać trawienie białek do aminokwasów i tym samym zwiększy się tempo przemiany materii. 

Ocet jabłkowy na odchudzanie i nie tylko

Picie octu jabłkowego na odchudzanie to tylko jedno z zastosowań naturalnego produktu fermentacji jabłek. Ma on szerokie spektrum wykorzystania szczególnie w odniesieniu do wsparcia pracy organizmu. Poprawa trawienia, regulacja gospodarki lipidowej jako elementy, które mają znaczenie, jeśli ktoś stosuje ocet jabłkowy, żeby schudnąć. 

Ocet jabłkowy działa aseptycznie dlatego bardzo dobrze, sprawdzi się w schorzeniach górnych dróg oddechowych i wykazuje działanie przeciwgrzybicze. Stąd przekonanie, że ocet jabłkowy na odchudzanie to jedno z głównych zastosowań tego produktu, co jest dużym niedopowiedzeniem. 

Ocet jabłkowy – wpływ na zdrowie

1.    Ocet jabłkowy obniża poziom cholesterolu.

Dzięki pektynom pochodzącym ze skórek jabłek cząsteczki cholesterolu ulegają związaniu, przez co ogranicza się ich wchłanianie. Obniżenie wchłaniania tłuszczu nie tylko odciąża wątrobę, ale sprawi, że ocet jabłkowy wspiera odchudzanie. 

2.    Ocet jabłkowy, a wyrównanie glikemii.

Dieta dla cukrzyków stawia za główny cel wyrównanie gospodarki cukrowej organizmu. Okazuje się, że picie octu jabłkowego zwiększa wrażliwość tkanek na działanie insuliny. Spowalnia także działanie enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów, co ogranicza szybki wzrost glukozy we krwi. 

3.    Ocet jabłkowy, a choroby sercowo-naczyniowe. 

Ocet jabłkowy dzięki temu, że może obniżać poziom cholesterolu, będzie miał działanie przeciwmiażdżycowe. Zbyt wysoki poziom cholesterolu jest jednym z czynników aterogennych, odpowiedzialnych za występowanie schorzeń układu krwionośnego i chorób serca. 

4.    Ocet jabłkowy, a wsparcie układu odpornościowego. 

Ocet jabłkowy jest produktem naturalnej fermentacji, będzie wspierał działanie jelitowej flory bakteryjnej. Dodatkowo zawarte w occie jabłkowym związki bioaktywne, takie jak polifenole, beta-karoten, witamina C to silne przeciwutleniacze, które są pożądane podczas walki organizmu z infekcją. 

Czytaj również:  Sprawdź, jakie są najzdrowsze oleje do smażenia

Ocet jabłkowy – jak stosować?

Podsumowując działanie prozdrowotne octu jabłkowego, okazuje się, że efekt odchudzający towarzyszy poprawie stanu zdrowia i wyrównaniu parametrów takich jak poziom cukru we krwi i wyrównanie frakcji cholesterolu. Zawartość pektyn dodatkowo wspiera pracę przewodu pokarmowego, zapewnia sytość i reguluje rytm wypróżnień.

Jak pić ocet jabłkowy na odchudzanie i nie tylko? 

Ocet naturalnej fermentacji spożywamy jako roztwór (1 łyżka na szklankę wody). Zaleca się picie octu jabłkowego przed każdym posiłkiem zawierającym białko, w praktyce sprowadza się do dawek wypijanych przed śniadaniem, obiadem i kolacją. Warto podkreślić, aby był to ekologiczny ocet naturalnej fermentacji, gdyż taki produkt będzie zawierał najwięcej dobroczynnych składników i wpływał pozytywnie na funkcjonowanie organizmu.

Ocet jabłkowy – przeciwwskazania:

  • Choroby żołądka – zapalenie błony śluzowej, nadżerki, zakażenie Helicobacter pylori;
  • Choroby przełyku – nadżerki, uchyłki;
  • Choroby jelit.

Jak długo pić ocet jabłkowy, kiedy będą efekty picia octu jabłkowego? Warto na ten temat zasięgnąć indywidualnej porady dietetyka, który stwierdzi zasadność stosowania octu jabłkowego na odchudzanie oraz zaproponuje stosowanie zbilansowanej diety zakładającej określony deficyt energetyczny.