Potas – rola w organizmie i objawy niedoboru
Potas to pierwiastek o dużej aktywności biologicznej. Odpowiada między innymi za prawidłowe ciśnienie tętnicze krwi, reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową oraz wspiera utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej. W czym jest potas i jakie są objawy niedoboru potasu?
Potas – rola w organizmie
Potas jest kationem o właściwościach zasadowych. Jest gromadzony w przestrzeni wewnątrzkomórkowej i należy do grupy tak zwanych elektrolitów. Największe pokłady potasu znajdują się w tkance mięśniowej. Nadmiar potasu jest usuwany z kałem i moczem. Wydalanie potasu za pośrednictwem nerek jest regulowane poziomem hormonu o nazwie aldosteron.
Rola potasu w organizmie:
- bierze udział w reakcjach enzymatycznych;
- reguluje ciśnienie krwi;
- reguluje ciśnienie osmotyczne płynów wewnątrzustrojowych;
- reguluje pH wewnątrz komórek;
- utrzymuje równowagę osmotyczną wewnątrz komórek;
- utrzymuje właściwy poziom nawodnienia organizmu;
- usuwa nadmiar sodu z organizmu;
- wpływa na równowagę kwasowo-zasadową ustroju;
- bierze udział w skurczu mięśni;
- uczestniczy w przewodnictwie nerwowym;
- pobudza działanie insuliny;
- bierze udział w syntezie białek ustrojowych;
- wykazuje aktywność podczas metabolizmu węglowodanów.
W organizmie człowieka znajduje się około 150 g potas, a stężenie jonu różni się w zależności od poszczególnych tkanek i ich potrzeb. Największe zapotrzebowanie na potas wykazują mięśnie, w tym mięsień sercowy ze względu na częste, regularne skurcze.
Wchłanianie potasu pochodzącego z pożywienia odbywa się w górnym odcinku jelita cienkiego. Za wydalanie nadmiaru jonów odpowiedzialne są nerki w około 92%.
Zaburzenia gospodarki potasowej może być przyczyną powstawania wielu groźnych chorób. Zarówno nadmiar, jak i niedobór potasu może powodować zagrożenie dla życia, a objawy braku potasu, są sygnałem do szybkiej interwencji lekarskiej.
Potas – mechanizmy regulujące poziom potasu
Prawidłowe stężenie potasu (normokaliemia) jest regulowane za pomocą nerek, przewodu pokarmowego oraz dzięki przepuszczalności błon komórkowych. Dodatkowo nadmiar potasu (około 5-10%) jest usuwane wraz z kałem. Zapewnienie równowagi poziomu elektrolitów jest kluczowe z punktu widzenia zachowania prawidłowego ciśnienia osmotycznego płynów ustrojowych i przestrzeni wewnątrzkomórkowych.
Jak działają mechanizmy regulujące poziom potasu?
1. Nerki, a regulacja poziomu potasu.
Nerki to narząd, który odpowiada za usuwanie nadmiaru potasu z organizmu. Regulacja stężenia pierwiastka odbywa się poprzez:
- filtrację kłębuszkową, podczas której filtrowane jest dziennie około 600-700 mEq potasu
- aktywne wydalanie potasu, który dociera do kanalika zbiorczego i jest to około 60-70 mmol/l moczu;
- resorpcję zwrotną potasu, czyli powtórne wchłanianie pierwiastka.
2. Przewód pokarmowy, nadmiar potasu.
Poprzez przewód pokarmowy zostaje dziennie wydalone wraz z kałem około 10 mmol potasu. Zwiększenie utraty pierwiastka może dotyczyć u chorych cierpiących na problemy żołądkowo-jelitowe, którym towarzyszą biegunki i wymioty oraz osób przyjmujących przewlekle leki przeczyszczające. Przewód pokarmowy przejmuje funkcje regulacji poziomu potasu przy niewydolności nerek.
3. Przepuszczalność błony komórkowej, a dystrybucja potasu.
Przezbłonowy transport dokomórkowy i zewnątrzkomórkowy potasu zależy od wpływu insuliny, aldosteronu, zasadowicy oraz aktywności β-adrenergicznej układu współczulnego.
Niedobór potasu – objawy
Niedobór potasu (hipokaliemia) i inne zaburzenia dotyczące gospodarki potasowej gwałtownie wzrastają po wprowadzeniu farmakoterapii ingerującej w równowagę elektrolitową organizmu. Chodzi o leki, które wywołują nadmierną diurezę, czyli zwiększone wydalanie moczu. Niedobór potasu stwierdza się w sytuacji, kiedy stężenie pierwiastka we krwi jest niższe, niż 3,5 mmol/l. Warto zwrócić uwagę, że niedoborowi potasu często towarzyszy także niedobór magnezu.
Objawy niedoboru potasu:
- osłabienie siły mięśniowej;
- rabdomioliza – rozpad komórek mięśniowych;
- upośledzenie pracy mięśni gładkich przewodu pokarmowego, co jest manifestowane poprzez niedrożność jelit i zaparcia;
- zaburzenia rytmu serca;
- zaburzenia ze strony obwodowego i ośrodkowego układu nerwowego – zaburzenia koncentracji, nadpobudliwość, apatia, parestezje, senność, nadmierne pragnienie, brak tolerancji na zimno;
- zaburzenia równowagi kwasowo zasadowej – alkaloza (zasadowica) nieoddechowa.
Jakie są przyczyny niedoboru potasu? Niedobór potasu najczęściej dotyczy osób przyjmujących leki moczopędne i przeczyszczające. Istotne braki tego pierwiastka dotyczą chorób, które przebiegają z wyniszczeniem np. anoreksja, bulimia, czy choroby nowotworowe. Nieznaczne niedobory są też obecne u osób z nadmierną potliwością, ze względu na dużą utratę wody przez skórę.
Osoby zdrowe, stosujące zrównoważoną dietę nie są narażone na niedobory potasu, gdyż zawartość kationu w pożywieniu przekracza zapotrzebowanie.
Nadmiar potasu – przyczyny i skutki
Nadmiar potasu, czyli hiperkaliemia występuje, kiedy dochodzi do stężenia pierwiastka powyżej 5 mmol/l we krwi żylnej. Norma powinna mieścić się w przedziale 3,5 – 5 mmol/l. Przekroczenie stężenia potasu powyżej 7 mmol/l może powodować zagrożenie życia. Toksyczna dawka przyjęta z zewnątrz wynosi 18 g potasu. Dochodzi wówczas do zatrucia ustroju i zatrzymania akcji serca.
Nadmiar potasu – objawy:
- zaburzenia równowagi;
- drętwienie kończyn;
- uczucie mrowienia;
- bóle mięśniowe;
- drgawki;
- zaburzenia rytmu serca.
Do nadmiaru potasu dochodzi bardzo rzadko, gdyż u zdrowego człowieka potas jest usuwany z organizmu wraz z moczem. Hiperkaliemia jest diagnozowana w przypadku zaburzeń pracy nerek i ich niewydolności, bądź zaburzeń hormonalnych.
Przyczyny nadmiaru potasu:
- niewydolność nadnerczy np. choroba Addisona;
- nadmierne wydzielanie insuliny;
- niewydolność nerek;
- dożylne nadmierne podanie potasu.
Wysoki potas – co jeść? Przy stwierdzeniu nadmiaru potasu w organizmie należy wykluczyć stany chorobowe, które mogą powodować zaburzenia gospodarki potasowej. Następnie należy zweryfikować swój jadłospis i ograniczyć źródła potasu, skoro mechanizmy buforujące nie są w stanie usuwać nadmiaru potasu wywołanego nadmierną podażą pierwiastka wraz z pożywieniem.
W czym jest potas – źródła pokarmowe
Dobowe zapotrzebowanie na potas powinno być ustalone indywidualnie i realizowane za pomocą diety. Podczas komponowania posiłków warto zwrócić uwagę na sezonowość produktów i sposób obróbki termicznej, aby nie dopuścić do nadmiernej utraty potasu z produktów bogatych w ten pierwiastek. Najlepiej przyswajalna przez organizm jest forma chlorku potasu, jednak jony wiążą się najczęściej z innymi solami.
Pokarmowe źródła potasu:
- Warzywa – ziemniaki, pomidory, suche nasiona roślin strączkowych, zielona fasolka strączkowa, brukselka, bakłażan, buraki, chrzan, cukinia, zielony groszek, czosnek, fasola, bób, seler, kapusta biała i czerwona, kapusta kiszona, koperek, marchew, natka pietruszki, rzepa, szczypiorek, szpinak.
- Owoce – banany, brzoskwinie, grejpfrut, agrest, maliny, melony, winogrona, porzeczki, śliwki, morele, wiśnie, wszystkie owoce suszone.
- Produkty zbożowe z pełnego przemiału: chleb razowy, makaron pełnoziarnisty, kasza gryczana, płatki zbożowe, otręby.
- Mięso i podroby w postaci konserw i przetworów mięsnych.
- Ryby – dorsz, makrela, szprot, halibut, pstrąg.
- Grzyby świeże i suszone z wyłączeniem rydzów i maślaków.
- Sól kuchenna wzbogacona potasem.
Kontrola zawartości potasu w diecie jest ważna szczególnie dla osób z chorobami układu sercowo-naczyniowego. Odpowiednia podaż potasu jest istotna dla osób cierpiących na chorobę niedokrwienną serca, nadciśnienie tętnicze i pacjentów zagrożonych udarem mózgu.