Słodycze na diecie – czy można je jeść?

Słodycze na diecie dla niektórych brzmi jak oksymoron. Jednak warto pamiętać, że skrajnie restrykcyjna dieta i zbyt wiele wykluczeń, będzie utrudniać jej utrzymanie. Czy można jeść słodycze na diecie? I jak rozumieć „zdrowe słodycze” na diecie?

Czy można jeść słodycze na diecie?

Dieta redukcyjna powinna w pierwszej kolejności opierać się o ustalenie odpowiedniego deficytu w odniesieniu do faktycznego zapotrzebowania na energię. Nie bez znaczenia oczywiście będzie to, co jemy w trakcie odchudzania. Dobrze zbilansowana dieta pod względem makro i mikroskładników, skomponowana z produktów wysokiej jakości zapewni prawidłowe odżywienie organizmu nawet przy ujemnym bilansie energetycznym. 

Główny udział w diecie powinny stanowić warzywa i owoce, które w sposób graficzny ujmuje Piramida Zdrowego Żywienia jako jej podstawę. Odpowiednie proporcje w menu muszą obejmować pełnowartościowe białko, zdrowe tłuszcze i węglowodany złożone. Zapewnienie odpowiedniego uczucia sytości, stały poziom dostępnej energii przy zachowaniu smakowitości diety to optymalne warunki dla skutecznego odchudzania.

Wiele osób zadaje sobie pytanie, czy można jeść słodycze na diecie. Czy jednak powinny one zostać całkowicie usunięte z naszego menu? Słodycze to najczęściej wysoko przetworzone produkty o wysokiej zawartości cukrów prostych i tłuszczu. Przez co zawierają dużą ilość kalorii w przeliczeniu na 100 gramów produktu. Dlatego mawia się, że słodycze zawierają puste kalorie. Nadmierne spożycie, czyli przekraczające zapotrzebowania na energię takich produktów jak: cukierki, batony, ciasteczka, czy czekolada będzie prowadzić do powstawania nadwagi i otyłości. Nie jest to jedyna przyczyna powstawania chorób o charakterze metabolicznym, jednak nadmiar słodkich produktów o wysokim indeksie glikemicznym sprzyja gromadzeniu się tkanki tłuszczowej i podnosi ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2, insulinooporności czy schorzeń układu sercowo-naczyniowego.

Czytaj również:  Przygotuj własny zdrowy jadłospis! Pomysły na zdrowe dania

Jakie słodycze można jeść na diecie?

Okazjonalne zjedzenie czegoś słodkiego w okresie odchudzania nie przekreśli wszystkich dotychczasowych starań i wyrzeczeń. Jednak warto wówczas postawić na samodzielnie przygotowane smakołyki. Zdrowe słodycze na diecie, które nie będą stanowiły posiłku samego w sobie, a jedynie uzupełnienie codziennej dawki kalorii nie wyrządzą nam żadnej szkody. Zjedzenie kostki gorzkiej czekolady czy domowego batona zaspokoi naszą ochotę na deser. Szczególnie jeśli przed rozpoczęciem odchudzania słodycze stanowiły duży udział w codziennym menu. Przyzwyczajenie do słodkiego smaku może być na tyle silne, że osoba będąca na diecie szybko złamie zasady zdrowego odżywiania i wróci do dawnych nawyków żywieniowych. 

Jakie słodycze można jeść na diecie? Duży wybór zdrowych słodyczy oferują sklepy z ekologiczną żywnością. Można tam znaleźć produkty bez cukru, słodzone np. stewią lub ksylitolem. Podejmując decyzje zakupowe, należy zapoznać się z etykietą produktu i wybierać te o obniżonej zawartości kalorii.

Warto podkreślić, że zdrowszym zamiennikiem słodyczy będą owoce, które również są słodkie w smaku, ale zawierają dodatkowo porcję błonnika pokarmowego oraz ważne witaminy i składniki mineralne. Nie oznacza to, że na diecie możemy jeść owoce bez żadnych ograniczeń. Warto zwrócić uwagę na zawartość cukrów prostych i wybierać te o niższym indeksie glikemicznym. Osobom na dietach redukcyjnych zalecane są np. truskawki, maliny, jagody, poziomki i borówka amerykańska. Dobrym rozwiązaniem będzie połączenie owoców z produktem zawierającym białko lub tłuszcze dla obniżenia ładunku glikemicznego całego posiłku. Dlatego warto wypróbować przepisy na odżywcze koktajle np. na bazie jogurtu z dodatkiem owoców lub do garści owoców dodać kilka orzechów.

Słodycze na diecie – kiedy najlepiej po nie sięgać?

Najważniejszym założeniem diety redukcyjnej jest niedoprowadzanie do napadów wilczego głodu. Dlatego nie tylko należy zadbać o zbilansowanie posiłków, ale też o ich regularność. Zapewni to utrzymanie poziomu glukozy we krwi na stałym poziomie, co da efekt w postaci stałej podaży energii. Jeżeli okresy pomiędzy poszczególnymi pozycjami menu wydłużają się do wielu godzin, dochodzi do wzmożonego łaknienia i wówczas bardzo często sięgamy właśnie po słodycze, które szybko podnoszą poziom cukru. 

Czytaj również:  Dieta warzywna – czy jedzenie samych warzyw jest zdrowe?

Bardzo ważne jest, by nie traktować słodyczy jako nagrody lub jeść je „na poprawę nastroju”. Emocjonalne jedzenie słodyczy bardzo często obserwuje się u osób, które są obciążone dużym stresem. Słodki smak kojarzony jest z przyjemnością bądź nagrodą. Czy będąc na diecie, należy całkowicie zrezygnować ze słodkiego smaku? Żadne skrajne rozwiązanie nie sprawdzi się w dłuższej perspektywie. A trzeba pamiętać, że odchudzanie to proces, który będzie trwał miesiące lub w przypadku osób otyłych – nawet lata. Niski poziom satysfakcji ze stosowanej diety redukcyjnej będzie przyczyną szybkiego powrotu do dawnych nawyków żywieniowych. 

Słodycze na diecie – wskazówki

  • słodycze na diecie nie powinny być spożywane codziennie, dlatego zaplanuj, kiedy po nie sięgniesz;
  • słodycze na diecie nie mogą powodować nadwyżki energetycznej i powinny być wliczane do bilansu;
  • wybieraj słodycze słodzone stewią, ksylitolem lub erytrytolem;
  • słodycze na diecie mogą być dodatkiem do pełnowartościowego, bogatego w błonnik posiłku;
  • słodycze, nawet te zdrowe nie mogą być osobnym posiłkiem lub przekąską;
  • naucz się samodzielnie przygotowywać zdrowe słodycze, np. zrób kulki mocy lub zdrowe batony;
  • pamiętaj, że dobrym zamiennikiem słodyczy są owoce lub warzywa np.surowa marchewka;
  • na zjedzenie słodyczy najlepszym momentem będzie czas po zakończonym treningu, wówczas spożyte węglowodany uzupełniają zużyte zapasy glikogenu mięśniowego.