Witamina E – właściwości i znaczenie dla organizmu

Produkty na drewnianym stole – szparagi, szpinak, awokado, dynia, pestki słonecznika i suszone morele w miseczkach. Przed nimi deska do krojenia z napisem "Vitamin E"

Witamina E zwana jest nie przez przypadek witaminą młodości. Jest bardzo silnym antyoksydantem, zapobiega chorobom neurodegeneracyjnym, przeciwdziała miażdżycy działa przeciwstarzeniowo oraz ma wpływ na płodność. Jakie są właściwości witaminy E oraz gdzie występuje?

Witamina E – właściwości

Witamina E należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach obok witamin A, K oraz witaminy D. Organizm człowieka nie ma zdolności samodzielnego wytwarzania witaminy E, dlatego musi ona zostać przyjęta wraz z pożywieniem. 

Gdzie występuje witamina E? Znajdziemy ją jedynie w produktach pochodzenia roślinnego i będą to głównie oleje roślinne, nasiona, orzechy, produkty zbożowe oraz owoce suszone. 

Witamina E wchłaniana jest w przewodzie pokarmowym, przede wszystkim w świetle jelita cienkiego. Następnie ulega estryfikacji, po czym przedostaje się do limfy oraz do krwi, która doprowadza ją do tkanek. Transport witaminy E odbywa się z pośrednictwem lipoprotein HDL i LDL, które przenoszą także cholesterol.

Organizm ma zdolność magazynowania witaminy E, a największe jej ilości są przechowywane w nadnerczach, tkance tłuszczowej, jądrach oraz przysadce mózgowej. Zapasy są uruchamiane w momencie niewystarczającej podaży witaminy E wraz z pożywieniem. Skrajny niedobór witaminy E mimo tego, że występuje bardzo rzadko, może być niebezpieczny dla zdrowia i powodować zaburzenia funkcjonowania organizmu.

Jako witaminę E, należy rozpatrywać osiem związków (tokoferole i tokotrienole), które mają różną ilość grup metylowych (-CH3). Z żywieniowego punktu widzenia największą aktywność wykazuje alfa-tokoferol, gdyż ma silne działanie antyoksydacyjne.         

Witamina E – znaczenie dla organizmu 

Witamina E jest przede wszystkim bardzo silnym antyoksydantem. W towarzystwie beta-karotenu i witaminy C pełni funkcje ochronne przed działaniem wolnych rodników i nadtlenków lipidów, zabezpiecza komórki przed uszkodzeniem i opóźnia procesy starzenia. 

Obecność witaminy E w codziennym menu zapobiega powstawaniu chorób degeneracyjnych tj. schorzeń układu krążenia takich jak miażdżyca naczyń krwionośnych oraz chorób nowotworowych. 

Czytaj również:  Dieta refluksowa – co można jeść przy refluksie?

Witamina E – na co oddziałuje?

  • chroni organizm przed powstawaniem wolnych rodników;
  • zapobiega powstawaniu nowotworów;
  • chroni przed rozwojem miażdżycy naczyń krwionośnych;
  • wpływa na prawidłową pracę serca;
  • bierze udział w procesach rozrodczych;
  • przeciwdziała zwyrodnieniu plemników;
  • zapobiega powstawaniu zaburzeń w trakcie ciąży (poronienia, obumarcie płodu);
  • przeciwdziała porażeniu i dystrofii mięśni;
  • zapobiega niedokrwistości hemolitycznej;
  • uczestniczy w aktywności kinazy białkowej C, odpowiedzialnej za przekazywanie informacji międzykomórkowych;
  • przeciwdziała agregacji płytek krwi, przez co zapobiega powstawaniu zakrzepów;
  • chroni przed zmianami o charakterze zwyrodnieniowym układu nerwowego (choroba Alzheimera i choroba Parkinsona);
  • łagodzi objawy menstruacji;
  • ma korzystny wpływ na stan skóry, włosów i paznokci (odpowiada za odpowiedni poziom nawilżenia, zapobiega przesuszeniu skóry, kruszeniu włosów i łamliwości paznokci).

Znaczenie witaminy E dla prawidłowego funkcjonowania organizmu jest nieocenione, dlatego należy zadbać o źródła tego ważnego składnika w codziennej diecie. Wysoką zawartość witaminy E będzie miała przede wszystkim najzdrowsza dieta świata, czyli dieta śródziemnomorskadieta DASH, które są bogate w oleje roślinne, orzechy i produkty o działaniu antyoksydacyjnym.

Witamina E – gdzie występuje?

Witamina E musi zostać dostarczona wraz z pożywieniem, a w przypadku niedoborów wskazane jest przyjmowanie suplementów diety zawierających „witaminę młodości”. Zapasy zmagazynowanej witaminy E w przypadku obniżonej podaży w codziennej diecie mogą być niewystarczające do zbilansowania zalecanej wartości spożycia. 

Zapotrzebowanie na witaminę E powinno być ustalone indywidualnie, gdyż zależy od kilku czynników takich jak:

  • wieku;
  • płci;
  • stanu fizjologicznego (kobiety ciężarne i karmiące);
  • formy, pod jaką występuje witamina E;
  • stopnia wchłaniania w przewodzie pokarmowym;
  • zawartości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych w diecie.

Do najważniejszych źródeł pokarmowych witaminy E pod postacią tokoferolu należy zaliczyć oleje roślinne, nasiona, kiełki pszenicy, ziarna zbóż, orzechy i warzywa liściaste i awokado. 

Źródło witaminy E Zawartość witaminy E (mg) w 100 g produktu jadalnego
Olej z zarodków pszennych 149
Olej słonecznikowy46,71
Orzechy laskowe 38,71
Słonecznik nasiona27,81
Olej kukurydziany14,30
Olej sojowy12,58
Orzechy arachidowe9,10
Pietruszka liście3,16
Otręby pszenne3,81
Morele suszone3,03
Papryka czerwona 2,90
Śledź solony2,30
Żółtko2,15
Czarne jagody1,88
Szpinak 1,88
Nektarynki1,80
Pośrodku tablica, na której znajduje się napis "Vitamin E". Wokół niej produkty – liście szpinaku, oliwki, jaja, orzechy, słonecznik, oliwa

Witamina E – od czego zależy jej wchłanianie?

Witamina E jest dużo lepiej przyswajalna, jeśli pochodzi ze źródeł naturalnych, czyli z pożywienia. Dodatkowa suplementacja powinna być jedynie uzupełnieniem zbilansowanej diety. 

Czytaj również:  Chude mięso – rodzaje, dlaczego warto je jeść?

Przyswajaniu witaminy E sprzyja obecność witamin z grupy B oraz pozostałych witamin o działaniu antyoksydacyjnym rozpuszczalnych w tłuszczach tj. witamin A, oraz witaminy C. Ograniczenie wchłanianie witaminy E może być spowodowane niskim poziomem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych w diecie, w tym omega-3, selenu oraz manganu.

Czynniki wpływające niekorzystnie na poziom witaminy E w organizmie:

  • przyjmowanie środków antykoncepcyjnych;
  • palenie papierosów;
  • przyjmowanie leków przeczyszczających;
  • zaburzenia hormonów tarczycy.

Witamina E jest stabilna termicznie, stąd nie dochodzi do strat podczas obróbki kulinarnej. Do utraty witaminy E dochodzi w wyniku działania niskich temperatur np. mrożenia lub ekspozycji na silne promieniowanie słoneczne. Oleje roślinne, które stanowią bardzo ważne źródło witaminy E powinny wobec tego być sprzedawane w zamkniętych, szklanych butelkach z ciemnego szkła oraz przechowywane w ciemnych miejscach np. w zamkniętej szafce. Należy także przestrzegać daty przydatności do spożycia produktów wysokotłuszczowych, ze względu na utlenianie kwasów tłuszczowych.

Witamina E – skutki niedoboru

Niedobory witaminy E wpływają bardzo niekorzystnie na osoby w wieku prokreacyjnym, gdyż witamina E uczestniczy w procesach reprodukcyjnych i rozrodczych. Niedostateczna ilość tego składnika może skutkować niepłodnością, występowaniem poronień i przedwczesnych porodów. 

Bardzo często niski poziom witaminy E jest diagnozowana u wcześniaków, co ma bezpośredni wpływ na gorszą odporność u tych noworodków. 

Brak witaminy E w diecie osób dorosłych może powodować uszkodzenia błon komórkowych tkanek, przyspieszony rozpad czerwonych krwinek, powolny zanik mięśni i zaburzenia pracy serca. Dodatkowo brak wystarczającej ilości tokoferoli będzie sprzyjać powstawaniu miażdżycy naczyń krwionośnych i przyczyniać się do rozwoju chorób neurodegeneracyjnych m.in. chorób Parkinsona i Alzheimera. 

Objawy niedoboru witaminy E

  • Wysuszenie skóry i rogowacenie naskórka.
  • Szybkie postępowanie procesów starzenia – powstawanie zmarszczek, brak sprężystości i elastyczności skóry.
  • Trudne i długie gojenie się ran.
  • Zaburzenia pracy mięśni, w tym mięśnia sercowego.
  • Zmniejszenie odporności, podatność na infekcje wirusowe, bakteryjne i grzybicze. 
  • Osłabienie pracy narządu wzroku. 
  • Obniżenie zdolności poznawczych i zaburzenia koncentracji
  • Przewlekłe zmęczenie i osłabienie. 
Czytaj również:  Pomysły na zdrowie i pożywne śniadania do pracy

Czy nadmiar witaminy E szkodzi? Badania naukowe nie dowiodły, że witamina E, która jest magazynowana w organizmie, w nadmiarze może być toksyczna. W przypadku zbyt wysokiej podaży wraz z dietą bądź przesadnej suplementacji nadwyżka witaminy E jest metabolizowana przez organizm i dochodzi do jej wydalenia wraz z moczem. Należy jednak podkreślić, że witamina E wykazuje działanie antagonistyczne do witaminy K, która odpowiada za procesy krzepliwości krwi. 

Wpływ witaminy E na twarz, włosy i paznokcie

Witamina E na twarz z całą pewnością ma wpływ odmładzający. Aktywność tokoferoli związana ze zdolnościami antyoksydacyjnymi zapobiega utlenianiu się DNA, białek i lipidów. Przyłączona do nich grupa hydroksylowa łączy się z wolnymi rodnikami, które mają destrukcyjny wpływ na tkanki i powodują uszkodzenia komórek. Dużo poważniejszy w skutkach, niż przyspieszenie efektu starzenia się skóry, jest wpływ wolnych rodników na powstawanie chorób nowotworowych, schorzeń układu sercowo naczyniowego i wielu innych zaburzeń. Wobec tego dzięki wysokiej zawartości witaminy E w codziennej diecie ograniczamy działanie niebezpiecznych dla organizmu reaktywnych form tlenu.

Właściwości witaminy E znajdują zastosowanie szeroko pojętej kosmetologii i przemyśle kosmetycznym. Witamina E swoją skuteczność anty aging zawdzięcza temu, że wnika w głąb skóry, przechodząc do bariery lipidowej. Jej obecność wpływa na wzmocnienie i uszczelnienie błony komórkowej. Dzięki temu dochodzi do zatrzymania wody w głębokich warstwach skóry, co bezpośrednio przekłada się na efekt nawilżenia i ujędrnienia.  

Witamina E – właściwości pielęgnacyjne:

  • Nawilżenie skóry;
  • Ujędrnienie skóry;
  • Spowolnienie procesów starzenia;
  • Zapobieganie powstawaniu zmarszczek;
  • Zmniejszenie obrzęków;
  • Przyspieszenie gojenia ran;
  • Zmniejszenie podrażnień skóry;
  • Niweluje skutki poparzeń słonecznych;
  • Pomaga w leczeniu trądziku;
  • Wycisza miejsca zmienione chorobowo przez egzemy;
  • Zmniejsza przebarwienia skórne. 

Witamina E i jej właściwości mają bardzo szerokie spektrum działania. Wobec tego warto wzbogacić swój codzienny jadłospis w pokarmowe źródła witaminy E dla zachowania zdrowia i młodości.