Zakwaszenie organizmu – przyczyny, objawy, sposoby na odkwaszenie
Zakwaszenie organizmu to kwestia, która budzi wiele kontrowersji. Najczęściej jako objawy zakwaszenia organizmu podaje się brak energii, bóle głowy, problemy skórne i ciągłe uczucie zmęczenia. Jednak organizm posiada mechanizmy buforujące poziom pH. Czy zakwaszenie organizmu to mit? Co to jest zakwaszenie organizmu?
Zakwaszenie organizmu – na czym polega?
Zakwaszenie organizmu odnosi się do pH płynów ustrojowych ustroju człowieka. Co to oznacza, że organizm jest zakwaszony? Odczyn substancji zależy od zawartości jonów H+ i OH-. Jeśli w roztworze znajduje się więcej jonów H+, można mówić o odczynie kwaśnym, a rozwór z przewagą jonów OH-, jest to zasada.
Do oceny poziom kwasowości i zasadowości służy skala pH, która przyjmuje wartości od 0 do 14.
Skala pH – jaki odczyn?
- Odczyn kwasowy poniżej pH 7.
- Odczyn obojętny pH równe 7 – taki ma czysta woda.
- Odczyn zasadowy powyżej pH 7.
W organizmie człowieka są miejsca, gdzie odczyn jest obojętny, silnie kwaśny (żołądek to pH około 1) lub zasadowy (dwunastnica około 8). Określony odczyn umożliwia powstawanie różnych reakcji chemicznych z udziałem konkretnych enzymów, których aktywność jest uzależniona od poziomu pH. Na przykład pepsynogen w kwaśnym środowisku żołądka przekształca się w pepsynę, dzięki czemu dochodzi do trawienia białek.
Odczyn dla krwi tętniczej wynosi od 7,35 do 7,45, a dla krwi żylnej do 7,32 do 7,42. Jest to bardzo wąski zakres, który nie może ulegać wahaniom, gdyż skutkowałoby to zagrożeniem zdrowia i życia.
Żeby zapewnić zrównoważony odczyn pH organizmu, ustrój posiada mechanizmy buforujące (fosforanowy, węglowy, białkowy). Dodatkowo za utrzymanie prawidłowego pH i niedopuszczenie do zakwaszenia organizmu odpowiadają nerki i płuca.
Zakwaszenie organizmu – co to jest kwasica metaboliczna?
Zakwaszenie organizmu to sformułowanie, które jest potocznie używane w przypadku obciążenia ustroju szeregiem przemian metabolicznych, wynikających z niezbilansowanej diety i niezdrowych nawyków. Jednak niekorzystne zmiany pH w tym przypadku są buforowane i wyrównywane przez sam organizm. Niekorzystne oddziaływanie dla pracy ustroju będzie miał też przewlekły stres, brak snu i zaburzona regeneracja.
Objawy kwasicy metabolicznej dają dużo bardziej niebezpieczne symptomy takie jak przyspieszenie oddechu, ciężki oddech, tachykardia (szybkie bicie serca), zawroty głowy, suchość w ustach, aż po utratę przytomności.
Jednak zmiany pH, które mogą zagrażać życiu, są związane występowaniem bardzo poważnych stanów chorobowych takich jak:
- niewydolność nerek;
- kwasica ketonowa – powikłanie cukrzycy;
- zaburzenia wodno-elektrolitowe – przewlekłe biegunki, odwodnienie organizmu;
- kwasica mleczanowa – niedotlenienie organizmu;
- przedawkowanie leków np. paracetamol, salicylany;
- zatrucie toksynami np. glikolem etylenowym, metanolem;
- genetyczne choroby metaboliczne;
- bardzo intensywna aktywność fizyczna.
W przypadku wystąpienia kwasicy metabolicznej może dojść do bardzo poważnych w konsekwencjach zmian pH krwi. Zmiana odczynu krwi wykraczająca za dopuszczalne przedziały w skali grozi przerwaniem części procesów metabolicznych i tym samym prowadzi do zgonu.
Objawy zakwaszenia organizmu
Zakwaszeniu organizmu przypisuje się szereg objawów, które mogą świadczyć o występowaniu różnych chorób i nieprawidłowości, które wpływają na funkcjonowanie organizmu. Nie zawsze wysokobiałkowa dieta, będzie powodować problemy zdrowotne. Jednak niewłaściwe trawienie białek, może mieć wpływ na zaburzenia wchłaniania i nadmiernie obciążać organizm. Jakiekolwiek objawy kojarzone z zakwaszeniem organizmu są sygnałem świadczącym o nieprawidłowości pracy ustroju.
Zakwaszony organizm – objawy:
- niski poziom energii;
- przewlekłe zmęczenie;
- obniżona odporność;
- problemy ze skórą – suchość skóry, wypryski;
- matowe i wypadające włosy;
- nawracające grzybice;
- bóle głowy;
- bóle mięśni;
- bóle stawów;
- cellulit;
- wzdęcia;
- brak regularnych wypróżnień;
- problemy z redukcją masy ciała;
- zaburzenia koncentracji.
Objawy zakwaszenia organizmu są wskazaniem do wnikliwej diagnostyki w celu wykrycia niedoborów i tym samym wyrównania parametrów laboratoryjnych. Należy także wykluczyć choroby, którym towarzyszą podobne objawy.
Zdrowa dieta, oparta na zasadach diety lekkostrawnej z pewnością będzie pomocna w poprawie samopoczucia. Pomoże też zwiększenie ilości spożywanych warzyw, które dzięki właściwościom alkalizującym będą miały działanie odkwaszające na organizm.
Co zakwasza organizm?
Zakwaszenie organizmu to stan, któremu towarzyszą objawy związane z obniżonym samopoczuciem, niewłaściwą regeneracją bądź niedoborem witamin i minerałów. Przeciążenie organizmu niezdrowym jedzeniem może wymagać przeprowadzenia kuracji oczyszczającej, jednak z zachowaniem zasad zbilansowanej diety. Wówczas należy wyeliminować produkty, które będą miały potencjalny wpływ na zakwaszenie organizmu, które zwykle identyfikowane są z niezdrowymi, wysoko przetworzonymi posiłkami typu fast-food.
Produkty zakwaszające organizm:
- mięso (wszystkie rodzaje) i podroby;
- nabiał i produkty mleczne – mleko, jogurty, sery i twarogi;
- cukry proste – cukier biały, cukier brązowy oraz słodycze – cukierki, czekolady, batony i inne;
- produkty z białej mąki – pieczywo, bułki, chałki, makarony, ciastka, ciasta;
- napoje słodzone – soki, nektary, napoje smakowe gazowane i niegazowane;
- napoje alkoholowe.
Większość produktów, które mogą powodować zakwaszenie organizmu, czyli słodycze, słodkie napoje, desery, białe pieczywo są postrzegane jako niezdrowe w każdym modelu żywienia. W przypadku mięsa warto ograniczyć jego spożycie na rzecz nasion roślin strączkowych. Zmniejszenie podaży czerwonego mięsa i podrobów to jedno z zaleceń diety moczanowej. W przebiegu dny moczanowej wytrącają się kryształki kwasu moczowego, które dają silne dolegliwości bólowe w obrębie stawów i otaczających tkanek.
Co odkwasza organizm?
Chcąc poprawić samopoczucie i oczyścić organizm z toksyn warto znać podstawy diety alkalicznej. Co na odkwaszenie organizmu, czym odkwasić organizm – to najczęściej zadawane pytania u osób, które diagnozują u siebie niepokojące objawy. Do menu oprócz wyeliminowania składników diety, które wpływają na zakwaszenie organizmu, należy wprowadzić produkty zasadotwórcze przede wszystkim warzywa i owoce.
Jak odkwasić organizm?
- Ogranicz spożycie mięsa na rzecz roślin strączkowych;
- Do każdego posiłku dodawaj warzywa;
- Przyjmuj przynajmniej dwie porcje owoców dziennie;
- Popraw nawodnienie organizmu – wypijaj przynajmniej 2-3 litry wody na dobę;
- Unikaj alkoholu i używek;
- Zrezygnuj z palenia papierosów;
- Wyeliminuj przetworzoną żywność;
- Ogranicz spożycie cukrów prostych;
- Wprowadź umiarkowaną aktywność fizyczną.