Jakie są plusy i minusy diety wegetariańskiej?

młody zielony szczypior

Dieta wegetariańska w ostatnich czasach stała się bardzo modna. Zadajecie sobie pytanie, jakie są plusy i minusy? Po pierwsze, aby przejść na dietę wegetariańską trzeba zdobyć dużo wiedzy, bo jest to odpowiedzialna decyzja. Dzisiaj przekażemy Wam informacje, które zgromadziliśmy i podzielimy się naszymi doświadczeniem z dietą wegetariańską, pokazując dobre i potencjalne gorsze strony.

Wegetarianizm – na czym polega?

Wegetarianizm to rodzaj odżywania, w którym rezygnuje się z każdego rodzaju mięsa – włączając w to owoce morza, ryby i drób. Podstawą tej diety są pokarmy roślinne. Są różne rodzaje wegetarianizmu, w których dopuszczalne jest jedzenie: jaj (owowegetarianizm), ryb (pescowegetarianizm), produktów mlecznych (laktowegetarianizm) oraz drobiu (semiwegetarianizm). Najczęściej wybieranym typem tej diety jest laktowegetarianizm, w którym można jeść nabiał i jaja. Innym rodzajem wegetarianizmu jest dieta wegańska, w której niedopuszczalne jest jedzenie żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego. Inne typy wegetarianizmu to frutarianizm (jedzenie tylko owoców) i witarianizm (surowe warzywa i owoce)

Dlaczego wybrać dietę wegetariańską?

Powodów, dla których wybiera się ten rodzaj odżywiania jest wiele. Niektórzy przestają jeść mięso, bo nie ufają jakości produktów, inni ze względów etycznych. Jeszcze inni zdecydowali się na tę dietę, bo gdy przestali jeść mięso poprawił im się nastrój. Są i tacy, którym przejście na dietę podyktowały powody ekologiczne, religijne, czy humanitarne.

Jakie są dobre strony diety wegetariańskiej?

Pozytywów korzystania z diety wegetariańskiej jest sporo: spada ciśnienie tętnicze, obniża się stężenie cholesterolu we krwi, jest też mniejsza szansa na wystąpienie cukrzycy typu 2, chorób układu sercowo-naczyniowego, czy chorób nowotworowych. Wegetarianom mniej dokucza otyłość i nadwaga i rzadziej skarżą się na zaparcia. Te walory diety jarskiej są spowodowane tym, że wegetarianie jedzą mniej tłuszczów zwierzęcych, w których występuje cholesterol i nasycone kwasy tłuszczowe.

Czytaj również:  Węglowodany - czym są, gdzie występują, czy są niezbędne dla organizmu?

Podstawą żywienia są wyroby naturalne, a nie wysokoprzetworzone dzięki czemu w jadłospisie jest mniej niezdrowych cukrów prostych, soli i tłuszczów trans. Większa ilość owoców i warzyw sprawia, że do organizmu dostarczane jest więcej witamin o właściwościach antyoksydacyjnych (karotenoidy i witamina C), kwasu foliowego, magnezu oraz potasu. Stosując tę dietę, wzrasta też spożycie tłuszczów nienasyconych i błonnika pokarmowego, co bardzo korzystnie wpływa na zdrowie. Wegetarianie przez rezygnację z produktów zwierzęcych przeważnie pozbywają się zagrożenia zakażeniem pasożytniczym i chorobami odzwierzęcymi, bo w jedzeniu nie ma nitrozoamin (pozostałości po  lekach weterynaryjnych i antybiotykach).

Bycie wegetarianinem to też sposób na życie, a nie tylko sposób na odżywianie. Osoby, które stosują się do tej diety często nie palą tytoniu, nie piją alkoholu i są bardziej aktywni fizycznie.

Jakie są zagrożenia związane z dietą wegetariańską?

Jak każda źle zbilansowana dieta, również i wegetariańska może spowodować niebezpieczeństwo dla zdrowia przez niedobory pokarmowe. Jaroszom najczęściej brakuje witaminy D, B12, białka, cynku, selenu, wapnia, jodu i wielonasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Radykalne typy tej diety związane są z niebezpieczeństwem pojawienia się osteoporozy, niedokrwistości i zaburzeń miesiączkowania. Wprowadzenie produktów roślinnych wiąże się też z możliwością spożycia pozostałości środków ochrony roślin i nawozów czyli substancji antyodżywczych.

Dieta wegetariańska – co jest jeszcze ważne?

Jeśli chcesz wykluczyć produkty pochodzenia zwierzęcego ze swojej diety powinieneś uzupełnić jadłospis o elementy, które są w ich składzie:

Białko

Jaja, czy nabiał to bogate źródła białka, które są obecne w standardowej diecie wegetariańskiej. Problem pojawi się, gdy odrzucimy wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego, bo białka roślinne nie są bogatym źródłem tak potrzebnych aminokwasów.

Jednak włączając do diety nasiona roślin strączkowych dostarczamy najlepsze źródło białka. Aby jeszcze je powiększyć powinniśmy łączyć ze sobą poszczególne grupy np. przez dodanie musli do jogurtu naturalnego, czy kaszy gryczanej z orzechami, nasionami lub z pestkami.

Czytaj również:  Witamina B6 - jaką rolę odgrywa w organizmie?

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3

Rezygnując ze spożycia ryb trzeba pamiętać o innym źródle kwasów z rodziny n-3, które znajdują się w: oleju lnianym, nasionach chia, czy orzechach włoskich.

Żelazo

Jadłospisy wegetarian często pozbawione są źródeł żelaza, bo żelazo hemowe zawarte w roślinach nie jest tak dobrze przyswajane żelazo obecne w produktach pochodzenia zwierzęcego. Absorbowanie tego pierwiastka jest ograniczone przez dużą obecność błonnika w innych produktach z menu wegetariańskiego. Oto moja porada: jedzcie produkty pełnoziarniste, rośliny strączkowe, a liściaste zielone warzywa łączcie z produktami kwaśnymi, które są źródłem witaminy C, bo to pozytywnie wpływa na przyswajanie tego składnika mineralnego.  Pamiętajcie o pestkach dyni i amarantusie. Przekonajcie się, jak smaczne może być danie z amarantusa: https://hpba.pl/owsianka-amarantusa-owocami/.

Wapń

Osoby, które zdecydują się na dietę wegańską powinny suplementować się tym pierwiastkiem. Tak jak żelazo, także i wapń zawarty w produktach roślinnych nie jest dobrze przyjmowany przez organizm, bo zawiera dużo związków fitynowych, kwasu szczawiowego i błonnika. Dlatego powinno się pić napoje roślinne dodatkowo wzbogacone o ten pierwiastek i wodę wysokozmineralizowaną (szczególnie wapniowo-magnezową).

Dobrym źródłem wapnia są: teff, komosa ryżowa i amarantus oraz jarzyny kapustne. Mak i sezam to też produkty, które polecam ze względu na bogactwo wapnia.

Cynk

Jeśli jesteś wegetarianinem powinieneś spożywać więcej produktów bogatych w ten składnik mineralny. Dlatego warto sięgnąć po produkty zawierające dużą ilośc cynku: orzechy, pestki, nasiona, produkty pełnoziarniste i suche nasiona strączkowe.

Jod

Problemem w diecie wegetariańskiej jest niska obecność jodu. Aby ją zwiększyć polecam uwzględnienie w menu alg morskich i wodorostów. Bogatym źródłem tego elementu są też wody mineralne i sól jodowana.

Witamina B12

Nie ma roślinny, która potrafi dokonać syntezy witaminy B12, dlatego próżno szukać tego elementu w diecie wegańskiej. Jedynym sposobem jest konieczność suplementacji. Witamina B12 obecna jest w produktach pochodzenia zwierzęcego jak nabiał i jaja, dlatego wegetarianie dopuszczający te produkty mają zaspokojoną podaż tej witaminy.

Czytaj również:  Dieta na przytycie - jak szybko przybrać na masie ciała

Witamina D

Suplementacja witaminą D jest szczególnie polecana wegatarianom w okresie jesienno-zimowym.

Podsumowanie

Dieta wegetariańska, jeżeli jest urozmaicona i zbilansowana może być dobrą opcją dla tradycyjnego sposobu odżywiania. Może ją stosować większość osób w każdym wieku – wskazują na to liczne badania.  Inaczej ma się sprawa z bardziej wymagającymi odmianami wegetarianizmu, bo istnieje zagrożenie w postaci niedoborów pokarmowych.  

Jeżeli nie chcesz zupełnie zrezygnować z mięsa, dobrze jest nawet ograniczyć jego obecność w diecie.

Nie ważne co sprawia, że zdecydujesz się na ten sposób odżywiania, korzyści z pewnością będą zauważalne. Moja dieta jest bardzo bogata w warzywa i owoce, ale nie wyeliminowałam całkiem mięsa. Mleka nie piję, bo źle go toleruję.  Wprost ubóstwiam dania wegetariańskie. Dlatego na moim blogu Diet by Ann możecie znaleźć dużo przepisów bez składników pochodzenia zwierzęcego i każdy wegetarianin wybierze coś dla siebie z naszego menu.