Wegańska
- mięso
- ryby i owoce morza
- jaja
- tłuszcze zwierzęce
-
1250 kcal
-
1500 kcal
-
1750 kcal
-
2000 kcal
-
2500 kcal
- 10-15% Białka
- 32-36% Tłuszcze
- 48-55% Węglowodany
- W diecie Wegańskiej nie znajdziesz produktów odzwierzęcych takich jak mięso, ryby, owoce morza, nabiał, jaja czy tłuszcze zwierzęce.
- Dieta zawiera urozmaicone i pełnowartościowe posiłki będące źródłem węglowodanów złożonych, białka i tłuszczów.
- Posiłki zawierają również wegańskie jogurty powstałe z kokosa i orzechów nerkowca.
- Śniadanie
- II Śniadanie
- Obiad
- Podwieczorek
- Kolacja
Menu na najbliższy tydzień
-
Śniadanie
Pasta buraczana z ogórkiem kiszonym i pieczywem razowym
-
II Śniadanie
Wegański biszkopt z brzoskwiniową galaretką (może zawierać pestkę)
-
Obiad
Tofu w w sosie tikka masala z żytnim makaronem i cukrowym groszkiem
-
Podwieczorek
Sałatka z grillowaną cukinią, mango, wegańską mozzarellą i miętowym winegretem
-
Kolacja
Rösti z batata z słodko-pikantnym ajwarem
- Śniadanie
Chleb razowy ze słonecznikiem, Ogórek kiszony, Fasola biała, Burak, Pestki dyni, Czosnek niedźwiedzi, Sok z cytryny, Pieprz, Sól
Alergeny:- Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies
- II Śniadanie
Brzoskwinia, Woda, Cukier, mąka pszenna , Marakuja, Olej rzepakowy, Agar, Kakao, Proszek do pieczenia , Soda
Alergeny:- Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies
- Obiad
Groszek zielony cukrowy, Tofu, Napój kokosowo-ryżowy, Pomidory, Makaron żytni, Cebula, Natka pietruszki, Olej rzepakowy, Ksylitol, Sól, Czosnek, Cynamon, Garam masala, Kurkuma
Alergeny:- Soja
- Seler
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica
- żyto
- jęczmień
- Podwieczorek
Cukinia, Mango, Mix sałat, Ser mozzarella wegański, Fasola czarna, Kukurydza, Olej rzepakowy, Szpinak, Kapusta czerwona, Woda, Ksylitol, Marchew, Ocet balsamiczny, Mięta, Pieprz, Sól
Alergeny:- Kolacja
Batat, Ciecierzyca, Bakłażan, Morele suszone, Cebula czerwona, mąka pszenna , Pomidory, Cebula, Peperonata, Olej rzepakowy, Nasiona słonecznika, Woda, Szpinak, Płatki drożdżowe, Papryka chilli, Czosnek, Koperek, Sos sojowy, Pieprz
Alergeny:- Soja
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies
-
Śniadanie
Pumpernikiel z arabską pastą z marchewki i świeżymi warzywami
-
II Śniadanie
Chlebek na słodko z gruszką i wegańskim jogurtem kawowym (może zawierać pestkę)
-
Obiad
Wegańskie kofty z sosem curry, brukselką i kaszą bulgur
-
Podwieczorek
Wegańska zupa "serowa" z brokułami
-
Kolacja
Makaron z bazyliowym pesto, oliwkami, pieczoną pietruszką i bobem
- Śniadanie
Marchew, Pumpernikiel, Seler naciowy, Rzodkiewka, Sezam, Tahini, Pomidory suszone, Nasiona słonecznika, Sok z cytryny, Natka pietruszki, Sos sojowy, Papryka czerwona ostra, Imbir, Sól
Alergeny:- Zboża zawierające gluten tj. pszenica
- żyto
- jęczmień
- Sezam
- Seler
- Soja
- II Śniadanie
Gruszka, jogurt wegański kokosowy, Mąka owsiana, Ksylitol, Sok pomarańczowy, Proszek do pieczenia bezglutenowy, Soda, Kakao, Kawa, Wanilia
Alergeny:- Zboża zawierające gluten tj. pszenica
- żyto
- jęczmień
- Obiad
Brukselka, Batat, Śmietana wegańska, Cukinia, Kasza bulgur , Woda, Marchew, Fasola biała, Olej rzepakowy, Cebula, mąka pszenna , Chilli, Sól, Mąka ziemniaczana, Sok z cytryny, Czosnek, Kolendra, Kurkuma, Curry, Ziele angielskie, Liść laurowy, Pieprz, Natka pietruszki, Garam masala
Alergeny:- Gorczyca
- Seler
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies
- Podwieczorek
Brokuł, Bulion warzywny, Napój sojowy naturalny, Napój kokosowy, Ziemniak, Cebula, Olej rzepakowy, Musztarda, Płatki drożdżowe, Mąka ziemniaczana, Sok z cytryny, Czosnek, Papryka słodka wędzona, Gałka muszkatołowa, Pieprz, Sól
Alergeny:- Seler
- Gorczyca
- Soja
- Kolacja
Pietruszka, Bób, Pomidory koktajlowe, Ser grecki wegański, Makaron świderki , Bazylia, Oliwki czarne, Oliwa z oliwek, Szpinak, Woda, Nasiona słonecznika, Sól, Czosnek, Cynamon, Kurkuma, Imbir, Pieprz, Rozmaryn
Alergeny:- Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies
-
Śniadanie
Owsianka a'la ciasto marchewkowe z musem ananasowym i roślinnym jogurtem truskawkowym
-
II Śniadanie
Sałatka z awokado, burakiem, mini kolbami kukurydzy i wegańskim serem
-
Obiad
Roślinny gulasz z grochem, kluskami ziemniaczanymi i młodą kapustą
-
Podwieczorek
Smoothie pomarańczowe z aronią i nasionami chia (może zawierać pestkę)
-
Kolacja
Cukinia faszerowana kaszą, warzywami z ketchupem domowym
- Śniadanie
jogurt wegański z fasoli, Ananas, Napój ryżowy, Woda, Jabłko, Truskawki, Płatki owsiane, Cukier, Masło orzechowe, Marchew, Rodzynki, Czekolada gorzka, Nasiona chia, Przyprawy korzenne, Cynamon, Wanilia
Alergeny:- Soja
- Orzeszki ziemne (arachidowe)
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies
- II Śniadanie
Awokado, Burak, Ogórek, Mix sałat, Kukurydza, Ser żółty wegański, Woda, Roszponka, Musztarda, Oliwa z oliwek, Kapusta czerwona, Marchew, Sok z cytryny, Pieprz, Sól
Alergeny:- Gorczyca
- Obiad
Woda, Kluska ziemniaczana (ziemniaki, skrobia ziemniaczana, sól, olej rzepakowy), Kapusta, Bulion warzywny, Groch, Pomidory, Batat, Cebula, Pietruszka, Papryka, Olej rzepakowy, Pestki dyni, Pieprz, Sól, Ziele angielskie, Liść laurowy, Papryka słodka
Alergeny:- Seler
- Podwieczorek
Sok pomarańczowy, Mix owoców, Woda, Cukier, Nasiona chia
Alergeny:- Kolacja
Pomidory, Cukinia, Marchew, Kasza jęczmienna, Olej rzepakowy, Pietruszka, Ser żółty wegański, Seler, Cebula, Pestki dyni, Szpinak, Ksylitol, Sól, Zioła prowansalskie, Musztarda, Ocet jabłkowy, Pieprz, Papryka czerwona ostra, Czosnek
Alergeny:- Gorczyca
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica
- żyto
- jęczmień
- Seler
- Śniadanie
Fasola biała, Chleb żytni z dynią, Papryka czerwona, Ogórek, Oliwki zielone, Oliwa z oliwek, Sezam, Sok z cytryny, Czosnek, Chilli, Tymianek, Sól
Alergeny:- Sezam
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica
- żyto
- jęczmień
- II Śniadanie
mąka pszenna , Olej rzepakowy, Cukier, Czekolada gorzka, Sok z cytryny, Skórka z cytryny
Alergeny:- Soja
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies
- Obiad
Ziemniak, Śmietana wegańska, Marchew, Tofu, Jabłko, Kasza jaglana, Cebula, Olej rzepakowy, Sok z cytryny, mąka pszenna , Pieprz zielony, Płatki drożdżowe, Oliwa z oliwek, Musztarda, Sól, Pieprz, Natka pietruszki, Mąka ziemniaczana, Sól czarna, Chilli, Curry
Alergeny:- Gorczyca
- Soja
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies
- Podwieczorek
Bulion warzywny, Ziemniak, Kalafior, Marchew, Pietruszka, Śmietana wegańska, Fasolka szparagowa zielona, Olej rzepakowy, Nasiona słonecznika, Por, Cebula, Sos sojowy, Koperek, Gałka muszkatołowa, Czosnek, Pieprz, Sól
Alergeny:- Seler
- Soja
- Kolacja
Woda, Pomidory, Maca, Fasola czarna, Papryka, Soja, Kukurydza, Cebula czerwona, Olej rzepakowy, Czekolada gorzka, Czosnek, Cynamon, Pieprz, Kmin rzymski, Sól
Alergeny:- Soja
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies
-
Śniadanie
Wegańskie placki bananowe z jogurtem z marakują
-
II Śniadanie
Pieczone warzywa z wegańskim dipem
-
Obiad
Pulpeciki z soczewicy w sosie musztardowym z makaronem gryczanym i kalafiorem romanesco
-
Podwieczorek
Wegańskie trufle orzechowe z bakaliami (mogą zawierać pestkę)
-
Kolacja
Bazyliowa pasta z nasion słonecznika z rzodkiewką i pieczywem
- Śniadanie
Banan, jogurt wegański kokosowy, mąka pszenna , Marakuja, Olej rzepakowy, Jagody goji, Cukier, Proszek do pieczenia , Cynamon
Alergeny:- Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies
- II Śniadanie
Marchew, Seler, Burak, Dynia, Olej rzepakowy, Woda, Cebula, Szpinak, Płatki drożdżowe, Tymianek, Sól, Papryka czerwona ostra, Czosnek, Papryka słodka wędzona, Kurkuma, Pieprz
Alergeny:- Seler
- Obiad
Kalafior romanesco, Soczewica czerwona, Śmietana wegańska, Makaron gryczany, Cebula, Pietruszka, Musztarda, Sezam, Natka pietruszki, Natka pietruszki, Olej rzepakowy, Papryka słodka, Pieprz, Kurkuma, Sól, Czosnek
Alergeny:- Sezam
- Gorczyca
- Podwieczorek
Daktyle, Figi, Wiórki kokosowe, Masło orzechowe, Olej kokosowy, Syrop z agawy, Kakao, Cynamon
Alergeny:- Orzeszki ziemne (arachidowe)
- Kolacja
Pietruszka, Rzodkiewka, Chleb żytni, Por, Nasiona słonecznika, Oliwa z oliwek, Bazylia, Czosnek, Sól, Pieprz
Alergeny:- Sezam
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica
- żyto
- jęczmień
-
Śniadanie
Wegańskie naleśniki z farszem z suszonych pomidorów i koperkowym sosem
-
II Śniadanie
Pęczak z selerem, wegańską fetą i papryką
-
Obiad
Wegańska musaka z sosem pomidorowym z oliwkami
-
Podwieczorek
Koktajl wiśniowy z mango i marakują (może zawierać pestkę)
-
Kolacja
Roślinne ragu warzywne z kalafiorem i kaszą kuskus
- Śniadanie
Cukinia, Napój sojowy naturalny, jogurt wegański z fasoli, mąka pszenna , Pomidory suszone, Nasiona słonecznika, Majonez wegański, Oliwa z oliwek, Cukier, Koperek, Soda, Sól, Oregano, Tymianek, Papryka chilli, Czosnek, Pieprz
Alergeny:- Gorczyca
- Soja
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies
- II Śniadanie
Groszek zielony, Papryka czerwona, Ogórek, Seler, Ser grecki wegański, Kasza jęczmienna, Olej rzepakowy, Pieprz, Sól
Alergeny:- Gorczyca
- Seler
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica
- żyto
- jęczmień
- Obiad
Pomidory, Ziemniak, Bakłażan, Napój ryżowy, Soja, Ser mozzarella wegański, Olej rzepakowy, Napój kokosowy, Cebula, Kapusta pekińska, Mąka ryżowa, Koncentrat pomidorowy, Imbir, Sos sojowy, Ocet balsamiczny, Natka pietruszki, Papryka słodka, Gałka muszkatołowa, Cynamon, Oregano, Pieprz, Sól
Alergeny:- Soja
- Podwieczorek
Napój owsiany, Puree mango, Wiśnie, Woda, Marakuja, Migdały, Ksylitol
Alergeny:- Zboża zawierające gluten tj. pszenica
- żyto
- jęczmień
- Orzechy
- Kolacja
Papryka, Kalafior, Kasza kuskus , Bulion warzywny, Cebula czerwona, Pomidory, Olej rzepakowy, Mąka ziemniaczana, Papryka słodka wędzona, Czosnek, Tymianek, Papryka słodka, Sól
Alergeny:- Seler
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies
- Śniadanie
Tofu, Owoce leśne, Cukier, Sok z cytryny, Napój owsiany, Płatki jęczmienne, Płatki owsiane, Płatki żytnie, Morele suszone, Żurawina, Śliwki suszone, Pestki dyni, Otręby owsiane, Nasiona słonecznika, Migdały, Wanilia
Alergeny:- Zboża zawierające gluten tj. pszenica
- żyto
- jęczmień
- Soja
- Orzechy
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies
- II Śniadanie
Bulion warzywny, Batat, Ziemniak, Nasiona słonecznika, Marchew, Orzechy nerkowca, Por, Olej rzepakowy, Imbir, Czosnek, Papryka słodka, Pieprz, Sól
Alergeny:- Seler
- Orzechy
- Obiad
Brokuł, Napój kokosowo-ryżowy, Groszek zielony cukrowy, Papryka, Groch, Pomidory, Ryż czarny, Ryż paraboliczny, Ryż czerwony, Woda, Olej rzepakowy, Cebula, Oliwa z oliwek, Czosnek, Garam masala, Sól, Imbir, Pieprz
Alergeny:- Seler
- Podwieczorek
Napój kokosowo-ryżowy, Erytrytol, Mąka bezglutenowa, Mąka owsiana bezglutenowa, Wiórki kokosowe, Czekolada gorzka, Kakao, Proszek do pieczenia bezglutenowy
Alergeny:- Soja
- Kolacja
Pomidory, Pomidory, Cebula, Ser grecki wegański, Pieczarki, Woda, Mąka gryczana, Mąka jaglana, Mąka owsiana bezglutenowa, Kapary, Oliwa z oliwek, Czosnek, Ksylitol, Sól, Drożdże, Oregano, Bazylia, Tymianek, Pieprz
Alergeny:Dlaczego zdrowie zaczyna się na talerzu?
Każdego dnia przyjmujesz garść witamin, ale Twoja odporność się nie poprawia? To wina małej wchłanialności suplementów. Zdrowa żywność nie ma takich ograniczeń!
Gotowe diety SuperMenu
Oprócz klasycznych diet, takich jak Fit, Active czy Vege, mamy też coś specjalnego – jeden z dwóch innowacyjnych programów opracowanych przez Annę Lewandowską: dieta na Dobry Start lub Wyzwanie Wojownika. Potrzebujesz diety o niskim indeksie glikemicznym lub na wzmocnienie odporności? W naszej ofercie znajdziesz również takie propozycje.
POTRZEBUJESZ POMOCY W DOBORZE DIETY?
Skorzystaj z naszego Doradcy Diety
Dobierz dietę
Możesz również skorzystać z bezpłatnej konsultacji dietetycznej. Nasz zespół dietetyków pomoże Ci dopasować dietę.
Konsultacji udzielamy:
poniedziałek - piątek w godzinach 7:00‑17:00
Pamiętaj jednak, że samo sprawdzenie wskaźnika BMR (podstawowej przemiany materii) nie wystarczy, aby określić, ile kalorii w ciągu dnia powinieneś dostarczyć organizmowi. Aby otrzymać całkowitą przemianę materii, uzyskany wynik należy pomnożyć przez współczynnik aktywności fizycznej, który wynosi: Współczynnik Poziom aktywności fizycznej: 1,2 - brak aktywności fizycznej; 1,4 - praca siedząca, niska aktywność fizyczna; 1,6 - umiarkowana aktywność fizyczna (trening 1-2 razy w tygodniu); 1,75 - aktywny tryb życia (ok. 3-5 treningów w tygodniu); 2,0 - bardzo aktywny tryb życia (praca fizyczna oraz trening w ciągu dnia); ≥ 2,2 - wyczynowe uprawianie sportu.
Podczas interpretacji pomiaru BMI należy wziąć pod uwagę także: wiek – u osób starszych wskazane są wyższe wartości BMI niż u młodszych, płeć – kobiety mają uwarunkowania do gromadzenia większej ilości tkanki tłuszczowej, która jest niezbędna dla płodności i procesu dojrzewania płciowego.
Kalkulator WHR to wygodne i proste narzędzie, które służy do szybkiego obliczenia stosunku talii do bioder. Z przelicznika powinny korzystać zwłaszcza osoby z nadmierną masą ciała. Dzięki niemu można lepiej dopasować dietę do indywidualnych potrzeb. Osoby o prawidłowym BMI również mogą skorzystać z kalkulatora WHR, jednak nie w celu określenia typu otyłości, ale typu sylwetki. Uważa się, że najbliższe idealnym proporcjom są sylwetki o wskaźniku WHR 0,7 u kobiet oraz 1,0 u mężczyzn.
Kalkulator wody to narzędzie przydatne do dokładnego obliczenia dziennego zapotrzebowania na wodę dla różnych osób. Dzięki uwzględnieniu takich cech, jak masa ciała, płeć czy aktywność fizyczna możesz dowiedzieć się, ile pić wody dziennie, aby uchronić organizm przed skutkami niedoboru lub nadmiaru wody. Zapotrzebowanie na wodę jest większe w ciąży oraz podczas karmienia piersią. Kobiety ciężarne do powyższych wartości powinny dodać około 300 ml wody dziennie, natomiast karmiące piersią – około 750 ml wody dziennie. Do zalecanych ilości wlicza się zarówno wodę pochodzącą ze wszystkich napojów, jak i zawartą w produktach żywnościowych.
Pamiętaj jednak, że samo sprawdzenie wskaźnika BMR (podstawowej przemiany materii) nie wystarczy, aby określić, ile kalorii w ciągu dnia powinieneś dostarczyć organizmowi. Aby otrzymać całkowitą przemianę materii, uzyskany wynik należy pomnożyć przez współczynnik aktywności fizycznej, który wynosi: Współczynnik Poziom aktywności fizycznej: 1,2 - brak aktywności fizycznej; 1,4 - praca siedząca, niska aktywność fizyczna; 1,6 - umiarkowana aktywność fizyczna (trening 1-2 razy w tygodniu); 1,75 - aktywny tryb życia (ok. 3-5 treningów w tygodniu); 2,0 - bardzo aktywny tryb życia (praca fizyczna oraz trening w ciągu dnia); ≥ 2,2 - wyczynowe uprawianie sportu.
Podczas interpretacji pomiaru BMI należy wziąć pod uwagę także: wiek – u osób starszych wskazane są wyższe wartości BMI niż u młodszych, płeć – kobiety mają uwarunkowania do gromadzenia większej ilości tkanki tłuszczowej, która jest niezbędna dla płodności i procesu dojrzewania płciowego.
Kalkulator WHR to wygodne i proste narzędzie, które służy do szybkiego obliczenia stosunku talii do bioder. Z przelicznika powinny korzystać zwłaszcza osoby z nadmierną masą ciała. Dzięki niemu można lepiej dopasować dietę do indywidualnych potrzeb. Osoby o prawidłowym BMI również mogą skorzystać z kalkulatora WHR, jednak nie w celu określenia typu otyłości, ale typu sylwetki. Uważa się, że najbliższe idealnym proporcjom są sylwetki o wskaźniku WHR 0,7 u kobiet oraz 1,0 u mężczyzn.
Kalkulator wody to narzędzie przydatne do dokładnego obliczenia dziennego zapotrzebowania na wodę dla różnych osób. Dzięki uwzględnieniu takich cech, jak masa ciała, płeć czy aktywność fizyczna możesz dowiedzieć się, ile pić wody dziennie, aby uchronić organizm przed skutkami niedoboru lub nadmiaru wody. Zapotrzebowanie na wodę jest większe w ciąży oraz podczas karmienia piersią. Kobiety ciężarne do powyższych wartości powinny dodać około 300 ml wody dziennie, natomiast karmiące piersią – około 750 ml wody dziennie. Do zalecanych ilości wlicza się zarówno wodę pochodzącą ze wszystkich napojów, jak i zawartą w produktach żywnościowych.