Niski IG
-
1250 kcal
-
1500 kcal
-
1750 kcal
-
2000 kcal
-
2500 kcal
- 15-20% Białka
- 30-35% Tłuszcze
- 40-45% Węglowodany
- Dieta Niski IG została przygotowana, by szczególnie pomóc osobom zmagającym się z insulinoopornością oraz cukrzycą typu II.
- Plan Niski IG to starannie dobrane składniki zgodne ze wskaźnikiem IG.
- Dieta zawiera białka i tłuszcze, które spowalniają proces wchłaniania glukozy z przewodu pokarmowego, ograniczając jej nadmierny wzrost we krwi.
- Śniadanie
- II Śniadanie
- Obiad
- Podwieczorek
- Kolacja
Menu na najbliższy tydzień
-
Śniadanie
Owsianka z nasionami chia i fit karmelem z daktyli (może zawierać pestkę)
-
II Śniadanie
Krem jarzynowy
-
Obiad
Tofu w w sosie tikka masala z żytnim makaronem i cukrowym groszkiem
-
Podwieczorek
Sałatka z grillowaną cukinią, mango, wegańską mozzarellą i miętowym winegretem
-
Kolacja
Pizza z pomidorami, serem pleśniowym i oliwkami
- Śniadanie
Woda, Napój kokosowo-ryżowy, Płatki owsiane bezglutenowe, Daktyle, Ksylitol, Migdały, Nasiona chia, Sól, Wanilia
Alergeny:- Orzechy
- II Śniadanie
Bulion drobiowy, Marchew, Seler, Kalafior, Napój kokosowy, Olej rzepakowy, Kalarepa, Seler naciowy, Pietruszka, Cebula, Koperek, Sól, Czosnek, Pieprz
Alergeny:- Seler
- Obiad
Groszek zielony cukrowy, Tofu, Napój kokosowo-ryżowy, Pomidory, Makaron żytni, Cebula, Natka pietruszki, Olej rzepakowy, Ksylitol, Sól, Czosnek, Cynamon, Garam masala, Kurkuma
Alergeny:- Soja
- Seler
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica
- żyto
- jęczmień
- Podwieczorek
Cukinia, Mango, Mix sałat, Ser mozzarella wegański, Fasola czarna, Kukurydza, Olej rzepakowy, Szpinak, Kapusta czerwona, Woda, Ksylitol, Marchew, Ocet balsamiczny, Mięta, Pieprz, Sól
Alergeny:- Kolacja
Ser mozzarella, Pomidory, Pomidory, Cebula, Ser lazur, Mąka migdałowa, Jaja, Serek śmietankowy naturalny, Rukola, Oliwki zielone, Oliwki czarne, Czosnek, Oliwa z oliwek, Bazylia, Oregano, Sól, Tymianek, Pieprz, Erytrytol, Rozmaryn
Alergeny:- Mleko
- Jaja
- Orzechy
-
Śniadanie
Omleciki z pomidorem i szczypiorkiem z salsą warzywną
-
II Śniadanie
Chlebek na słodko z gruszką i wegańskim jogurtem kawowym (może zawierać pestkę)
-
Obiad
Dorsz w płatkach owsianych z czarną komosą ryżową i surówką (może zawierać ości)
-
Podwieczorek
Sałatka z wegańską mozzarellą, pomidorkami, papryką i sosem winegret
-
Kolacja
Tapenada z cukinii i suszonych pomidorów z pieczywem żytnim i warzywami
- Śniadanie
Jaja, Pomidory, Pomidory, Napój kokosowo-ryżowy, Czosnek, Oliwa z oliwek, Papryka czerwona, Szpinak, Olej rzepakowy, Szczypiorek, Cebula czerwona, Sok z limonki, Ksylitol, Pieprz, Sól, Proszek do pieczenia bezglutenowy, Kolendra
Alergeny:- Jaja
- II Śniadanie
Gruszka, jogurt wegański kokosowy, Mąka owsiana, Ksylitol, Sok pomarańczowy, Proszek do pieczenia bezglutenowy, Soda, Kakao, Kawa, Wanilia
Alergeny:- Zboża zawierające gluten tj. pszenica
- żyto
- jęczmień
- Obiad
Dorsz, Kapusta czerwona, Komosa ryżowa, Napój kokosowo-ryżowy, Jaja, Włoszczyzna, Jabłko, Marchew, Olej rzepakowy, Płatki owsiane bezglutenowe, Por, Koperek, Cebula, Seler naciowy, Mąka ziemniaczana, Pieprz, Sól, Papryka czerwona ostra, Kurkuma
Alergeny:- Ryby
- Seler
- Jaja
- Podwieczorek
Papryka żółta, Mix sałat, Ser mozzarella wegański, Seler naciowy, Pomidory koktajlowe, Olej rzepakowy, Roszponka, Kapusta czerwona, Musztarda, Żurawina, Woda, Miód, Sok z cytryny, Kiełki rzodkiewki, Sól, Pieprz
Alergeny:- Seler
- Gorczyca
- Kolacja
Chleb żytni, Cukinia, Ogórek, Kalarepa, Pomidory suszone, Natka pietruszki, Kapary, Olej rzepakowy, Kiełki kapusty czerwonej, Syrop klonowy
Alergeny:- Sezam
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica
- żyto
- jęczmień
- Śniadanie
Jabłko, Serek naturalny, Napój ryżowy, Jaja, Mąka bezglutenowa, Olej rzepakowy, Ksylitol, Kakao
Alergeny:- Mleko
- Jaja
- II Śniadanie
Seler, Papryka czerwona, Papryka żółta, Ser feta bez laktozy, Szpinak, Olej rzepakowy, Cebula czerwona, Orzechy nerkowca, Sól, Pieprz
Alergeny:- Mleko
- Orzechy
- Seler
- Obiad
Bulion drobiowy, Filet z piersi z kurczaka, Kapusta kiszona, Kasza gryczana, Ogórek kiszony, Marchew, Olej rzepakowy, Ser żółty, Marchew, Natka pietruszki, Musztarda, Sól, Ketchup domowy, Natka pietruszki, Pieprz, Ziele angielskie, Liść laurowy, Tymianek
Alergeny:- Jaja
- Mleko
- Gorczyca
- Seler
- Podwieczorek
Bulion drobiowy, Kapusta czerwona, Nasiona słonecznika, Cebula, Burak, Ziemniak, Olej rzepakowy, Jabłko, Marchew, Pietruszka, Seler, Napój kokosowo-ryżowy, Por, Ksylitol, Czosnek, Kminek, Pieprz, Sól
Alergeny:- Seler
- Kolacja
Pomidory, Cukinia, Marchew, Kasza jęczmienna, Olej rzepakowy, Pietruszka, Ser żółty wegański, Seler, Cebula, Pestki dyni, Szpinak, Ksylitol, Sól, Zioła prowansalskie, Musztarda, Ocet jabłkowy, Pieprz, Papryka czerwona ostra, Czosnek
Alergeny:- Gorczyca
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica
- żyto
- jęczmień
- Seler
-
Śniadanie
Pasta z kurczaka i fety z warzywami i pieczywem żytnim
-
II Śniadanie
Zupa minestrone z bezglutenowymi grzankami
-
Obiad
Filet drobiowy zapiekany w porach z pieczonym selerem i surówką z marchewki
-
Podwieczorek
Tarta sernikowa bez laktozy z ananasem
-
Kolacja
Mini chlebki z brokułami i sosem pomidorowym
- Śniadanie
Chleb żytni, Filet z piersi kurczaka, Papryka czerwona, Ogórek, Sos majonezowy, Ser feta, Serek śmietankowy naturalny, Szpinak, Koperek, Sól, Czosnek, Tymianek, Pieprz
Alergeny:- Jaja
- Gorczyca
- Mleko
- Sezam
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica
- żyto
- jęczmień
- II Śniadanie
Bulion warzywny , Pomidory, Ziemniak, Chleb bezglutenowy owsiany, Marchew, Papryka, Kapusta biała, Pietruszka, Koncentrat pomidorowy, Olej rzepakowy, Oliwa z oliwek, Sól, Zioła prowansalskie, Papryka słodka wędzona, Papryka czerwona ostra, Oregano, Tymianek, Papryka słodka, Pieprz
Alergeny:- Sezam
- Seler
- Obiad
Seler, Filet z piersi z kurczaka, Marchew, Jabłko, Por, Olej rzepakowy, Migdały, Ser grecki wegański, Sok z cytryny, Oliwa z oliwek, Tymianek, Natka pietruszki, Sól, Pieprz, Papryka słodka, Czosnek, Zioła prowansalskie
Alergeny:- Seler
- Orzechy
- Podwieczorek
Twaróg bez laktozy, Ananas, Mąka bezglutenowa, Banan, Białko jaja, Masło, Mąka owsiana bezglutenowa, Żółtko jaja, Syrop klonowy, Napój ryżowy, Sól
Alergeny:- Jaja
- Mleko
- Kolacja
Mąka bezglutenowa, Brokuł, Ogórek, Kalarepa, Pomidory, Jaja, Cebula, Mix sałat, Olej rzepakowy, Oliwa z oliwek, Miód, Bazylia, Oregano, Czosnek, Tymianek, Pieprz, Sól
Alergeny:- Jaja
-
Śniadanie
Frittata z cukrowym groszkiem i sosem serowym
-
II Śniadanie
Ciasto z brzoskwinią (może zawierać pestkę)
-
Obiad
Pulpeciki z soczewicy w sosie musztardowym z makaronem gryczanym i kalafiorem romanesco
-
Podwieczorek
Krem pomidorowy z ryżem basmati
-
Kolacja
Bazyliowa pasta z nasion słonecznika z rzodkiewką i pieczywem
- Śniadanie
Jaja, Batat, Pomidory koktajlowe, Woda, Groszek zielony cukrowy, Ziemniak, Ser mozzarella, Jogurt naturalny bez laktozy, Szpinak, Marchew, Olej rzepakowy, Olej kokosowy, Płatki drożdżowe, Sól, Pieprz, Oregano, Papryka słodka, Papryka słodka wędzona, Kurkuma
Alergeny:- Jaja
- Mleko
- II Śniadanie
Brzoskwinia, Mąka owsiana bezglutenowa, Ksylitol, Jaja, Olej rzepakowy, Olej kokosowy, Napój kokosowo-ryżowy, Kakao, Proszek do pieczenia bezglutenowy, Cynamon
Alergeny:- Jaja
- Obiad
Kalafior romanesco, Soczewica czerwona, Śmietana wegańska, Makaron gryczany, Cebula, Pietruszka, Musztarda, Sezam, Natka pietruszki, Natka pietruszki, Olej rzepakowy, Papryka słodka, Pieprz, Kurkuma, Sól, Czosnek
Alergeny:- Sezam
- Gorczyca
- Podwieczorek
Pomidory, Woda, Ryż basmati, Marchew, Pietruszka, Seler, Olej rzepakowy, Cebula, Czosnek, Sól, Bazylia, Pieprz, Ksylitol
Alergeny:- Seler
- Kolacja
Pietruszka, Rzodkiewka, Chleb żytni, Por, Nasiona słonecznika, Oliwa z oliwek, Bazylia, Czosnek, Sól, Pieprz
Alergeny:- Sezam
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica
- żyto
- jęczmień
-
Śniadanie
Pasta pieczarkowa z patisonem i pumperniklem
-
II Śniadanie
Koktajl wiśniowy z mango i marakują (może zawierać pestkę)
-
Obiad
Pierś z kurczaka z sosem pomidorowo- ogórkowym i pieczoną pietruszką
-
Podwieczorek
Wytrawne ciasteczko owsiane z suszonymi pomidorami
-
Kolacja
Potrawka z brokułem, szpinakiem i wegańską mozzarellą z kaszą gryczaną
- Śniadanie
Patisony, Pumpernikiel, Pieczarki, Ser żółty, Sos majonezowy, Cebula, Oliwa z oliwek, Szczypiorek, Pieprz, Sól
Alergeny:- Jaja
- Mleko
- Gorczyca
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica
- żyto
- jęczmień
- II Śniadanie
Napój owsiany, Puree mango, Wiśnie, Woda, Marakuja, Migdały, Ksylitol
Alergeny:- Zboża zawierające gluten tj. pszenica
- żyto
- jęczmień
- Orzechy
- Obiad
Pietruszka, Filet z piersi kurczaka, Pomidory, Woda, Ogórek kiszony, Oliwa z oliwek, Olej rzepakowy, Curry, Szczypiorek, Miód, Skórka z cytryny, Cebula, Czosnek, Pieprz, Kurkuma, Sól
Alergeny:- Gorczyca
- Podwieczorek
Płatki owsiane, Pomidory suszone, Masło, Mąka owsiana, Jaja, Żółtko jaja, Sól, Bazylia, Tymianek
Alergeny:- Jaja
- Mleko
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica
- żyto
- jęczmień
- Kolacja
Brokuł, Pomidory, Kasza gryczana, Woda, Szpinak, Ser mozzarella wegański, Olej rzepakowy, Cebula czerwona, Sól, Papryka słodka, Kurkuma, Pieprz, Czosnek
Alergeny:-
Śniadanie
Wędzona pierś z kurczaka z koperkowym pesto i chlebem żytnim
-
II Śniadanie
Ciasto bakaliowe z gruszką
-
Obiad
Potrawka garam masala z wegańskim niemięsem i kolorowym ryżem
-
Podwieczorek
Krem z batata z orzechową nutą
-
Kolacja
Bakłażan w sosie orientalnym ze skwarkami wegańskimi i makaronem gryczanym
- Śniadanie
Filet z piersi kurczaka, Chleb żytni, Koperek, Woda, Oliwa z oliwek, Nasiona słonecznika
Alergeny:- Mleko
- Sezam
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica
- żyto
- jęczmień
- II Śniadanie
Gruszka, Mąka owsiana bezglutenowa, Jaja, Morele suszone, Żurawina, Ksylitol, Orzechy nerkowca, Olej rzepakowy, Proszek do pieczenia bezglutenowy, Soda, Cynamon
Alergeny:- Jaja
- Orzechy
- Obiad
Brokuł, Napój kokosowo-ryżowy, Groszek zielony cukrowy, Papryka, Groch, Pomidory, Ryż czarny, Ryż paraboliczny, Ryż czerwony, Woda, Olej rzepakowy, Cebula, Oliwa z oliwek, Czosnek, Garam masala, Sól, Imbir, Pieprz
Alergeny:- Seler
- Podwieczorek
Bulion warzywny, Batat, Ziemniak, Nasiona słonecznika, Marchew, Orzechy nerkowca, Por, Olej rzepakowy, Imbir, Czosnek, Papryka słodka, Pieprz, Sól
Alergeny:- Seler
- Orzechy
- Kolacja
Napój kokosowo-ryżowy, Pomidory, Makaron gryczany, Woda, Papryka, Bakłażan, Płatki kokosowe, Olej rzepakowy, Syrop klonowy, Sos sojowy, Papryka słodka wędzona
Alergeny:- Soja
Dlaczego zdrowie zaczyna się na talerzu?
Każdego dnia przyjmujesz garść witamin, ale Twoja odporność się nie poprawia? To wina małej wchłanialności suplementów. Zdrowa żywność nie ma takich ograniczeń!
Gotowe diety SuperMenu
Oprócz klasycznych diet, takich jak Fit, Active czy Vege, mamy też coś specjalnego – jeden z dwóch innowacyjnych programów opracowanych przez Annę Lewandowską: dieta na Dobry Start lub Wyzwanie Wojownika. Potrzebujesz diety o niskim indeksie glikemicznym lub na wzmocnienie odporności? W naszej ofercie znajdziesz również takie propozycje.
POTRZEBUJESZ POMOCY W DOBORZE DIETY?
Skorzystaj z naszego Doradcy Diety
Dobierz dietę
Możesz również skorzystać z bezpłatnej konsultacji dietetycznej. Nasz zespół dietetyków pomoże Ci dopasować dietę.
Konsultacji udzielamy:
poniedziałek - piątek w godzinach 7:00‑17:00
Pamiętaj jednak, że samo sprawdzenie wskaźnika BMR (podstawowej przemiany materii) nie wystarczy, aby określić, ile kalorii w ciągu dnia powinieneś dostarczyć organizmowi. Aby otrzymać całkowitą przemianę materii, uzyskany wynik należy pomnożyć przez współczynnik aktywności fizycznej, który wynosi: Współczynnik Poziom aktywności fizycznej: 1,2 - brak aktywności fizycznej; 1,4 - praca siedząca, niska aktywność fizyczna; 1,6 - umiarkowana aktywność fizyczna (trening 1-2 razy w tygodniu); 1,75 - aktywny tryb życia (ok. 3-5 treningów w tygodniu); 2,0 - bardzo aktywny tryb życia (praca fizyczna oraz trening w ciągu dnia); ≥ 2,2 - wyczynowe uprawianie sportu.
Podczas interpretacji pomiaru BMI należy wziąć pod uwagę także: wiek – u osób starszych wskazane są wyższe wartości BMI niż u młodszych, płeć – kobiety mają uwarunkowania do gromadzenia większej ilości tkanki tłuszczowej, która jest niezbędna dla płodności i procesu dojrzewania płciowego.
Kalkulator WHR to wygodne i proste narzędzie, które służy do szybkiego obliczenia stosunku talii do bioder. Z przelicznika powinny korzystać zwłaszcza osoby z nadmierną masą ciała. Dzięki niemu można lepiej dopasować dietę do indywidualnych potrzeb. Osoby o prawidłowym BMI również mogą skorzystać z kalkulatora WHR, jednak nie w celu określenia typu otyłości, ale typu sylwetki. Uważa się, że najbliższe idealnym proporcjom są sylwetki o wskaźniku WHR 0,7 u kobiet oraz 1,0 u mężczyzn.
Kalkulator wody to narzędzie przydatne do dokładnego obliczenia dziennego zapotrzebowania na wodę dla różnych osób. Dzięki uwzględnieniu takich cech, jak masa ciała, płeć czy aktywność fizyczna możesz dowiedzieć się, ile pić wody dziennie, aby uchronić organizm przed skutkami niedoboru lub nadmiaru wody. Zapotrzebowanie na wodę jest większe w ciąży oraz podczas karmienia piersią. Kobiety ciężarne do powyższych wartości powinny dodać około 300 ml wody dziennie, natomiast karmiące piersią – około 750 ml wody dziennie. Do zalecanych ilości wlicza się zarówno wodę pochodzącą ze wszystkich napojów, jak i zawartą w produktach żywnościowych.
Pamiętaj jednak, że samo sprawdzenie wskaźnika BMR (podstawowej przemiany materii) nie wystarczy, aby określić, ile kalorii w ciągu dnia powinieneś dostarczyć organizmowi. Aby otrzymać całkowitą przemianę materii, uzyskany wynik należy pomnożyć przez współczynnik aktywności fizycznej, który wynosi: Współczynnik Poziom aktywności fizycznej: 1,2 - brak aktywności fizycznej; 1,4 - praca siedząca, niska aktywność fizyczna; 1,6 - umiarkowana aktywność fizyczna (trening 1-2 razy w tygodniu); 1,75 - aktywny tryb życia (ok. 3-5 treningów w tygodniu); 2,0 - bardzo aktywny tryb życia (praca fizyczna oraz trening w ciągu dnia); ≥ 2,2 - wyczynowe uprawianie sportu.
Podczas interpretacji pomiaru BMI należy wziąć pod uwagę także: wiek – u osób starszych wskazane są wyższe wartości BMI niż u młodszych, płeć – kobiety mają uwarunkowania do gromadzenia większej ilości tkanki tłuszczowej, która jest niezbędna dla płodności i procesu dojrzewania płciowego.
Kalkulator WHR to wygodne i proste narzędzie, które służy do szybkiego obliczenia stosunku talii do bioder. Z przelicznika powinny korzystać zwłaszcza osoby z nadmierną masą ciała. Dzięki niemu można lepiej dopasować dietę do indywidualnych potrzeb. Osoby o prawidłowym BMI również mogą skorzystać z kalkulatora WHR, jednak nie w celu określenia typu otyłości, ale typu sylwetki. Uważa się, że najbliższe idealnym proporcjom są sylwetki o wskaźniku WHR 0,7 u kobiet oraz 1,0 u mężczyzn.
Kalkulator wody to narzędzie przydatne do dokładnego obliczenia dziennego zapotrzebowania na wodę dla różnych osób. Dzięki uwzględnieniu takich cech, jak masa ciała, płeć czy aktywność fizyczna możesz dowiedzieć się, ile pić wody dziennie, aby uchronić organizm przed skutkami niedoboru lub nadmiaru wody. Zapotrzebowanie na wodę jest większe w ciąży oraz podczas karmienia piersią. Kobiety ciężarne do powyższych wartości powinny dodać około 300 ml wody dziennie, natomiast karmiące piersią – około 750 ml wody dziennie. Do zalecanych ilości wlicza się zarówno wodę pochodzącą ze wszystkich napojów, jak i zawartą w produktach żywnościowych.