
Dash
-
1250 kcal
-
1500 kcal
-
1750 kcal
-
2000 kcal
-
2500 kcal
- 15-20% Białka
- 30-35% Tłuszcze
- 40-45% Węglowodany
- Dieta Dash wzmocni Twój układ krwionośny i obniży cholesterol. To również skuteczna metoda w uregulowaniu ciśnienia tętniczego krwi.
- Dash ogranicza ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2, dzięki zmniejszeniu poziomu glukozy.
- Plan diety bogaty jest w warzywa, owoce, chude ryby i zdrowe tłuszcze. Wyklucza sól, pszenice, surowe mleko krowie i produkty wysokoprzetworzone.
- Śniadanie
- II Śniadanie
- Obiad
- Podwieczorek
- Kolacja
Menu na najbliższy tydzień
-
Śniadanie
Mini chlebki z cukinii z dressingiem koktajlowym
-
II Śniadanie
Smoothie truskawkowe z nutą pomarańczy (może zawierać pestkę)
-
Obiad
Dorsz w panierce z siemienia z ryżem i kolorowymi warzywami (może zawierać ości)
-
Podwieczorek
Jogurtowe ciasto z gruszką i kiwi
-
Kolacja
Wytrawne naleśniki z kurkami i sosem serowym z warzyw

- Śniadanie
Cukinia, Jaja, Jogurt naturalny, Pomidory koktajlowe, Szpinak, Mąka owsiana, Ser mozzarella, Ketchup domowy, Olej rzepakowy, Otręby owsiane, Kiełki rzodkiewki, Płatki owsiane, Koperek, Nasiona słonecznika, Czosnek, Sos tabasco, Papryka słodka wędzona, Tymianek, Kurkuma, Pieprz
Alergeny:- Mleko
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica
- żyto
- jęczmień
- owies
- Jaja

- II Śniadanie
Sok pomarańczowy, Woda, Mix owoców, Migdały, Miód
Alergeny:- Orzechy

- Obiad
Dorsz, Pomidory, Ryż jaśminowy, Brokuł, Kalafior, Marchew, Cytryna, Papryka czerwona, Sezam, Koperek, Siemię lniane, Oliwa z oliwek, Pieprz, Ocet winny, Czosnek
Alergeny:- Ryby
- Sezam

- Podwieczorek
Kiwi, Gruszka, Jogurt naturalny, Jaja, Olej rzepakowy, Mąka kokosowa, Mąka owsiana, Ksylitol, Proszek do pieczenia bezglutenowy, Cynamon
Alergeny:- Zboża zawierające gluten tj. pszenica
- żyto
- jęczmień
- owies
- Jaja
- Mleko

- Kolacja
Ziemniak, Kurki, Jaja, Woda, Dynia, Napój kokosowo-ryżowy, Cebula, Mąka ryżowa, Mąka gryczana, Olej rzepakowy, Marchew, Pestki dyni, Kiełki rzodkiewki, Płatki drożdżowe, Czosnek, Pieprz, Papryka słodka wędzona, Kurkuma
Alergeny:- Jaja
-
Śniadanie
Jęczmienianka chałwowa z karmelizowaną śliwką (może zawierać pestkę)
-
II Śniadanie
Sałatka z grillowaną cukinią, figą i winegretem
-
Obiad
Warzywne kotlety w aksamitnym sosie z ziemniaczanym puree i surówką
-
Podwieczorek
Brzoskwiniowy jogurt z domowym musli (może zawierać pestkę)
-
Kolacja
Ziołowa kasza pęczak z brukselką, jarmużem i indykiem

- Śniadanie
Napój kokosowo-ryżowy, Woda, Śliwki, Płatki jęczmienne, Miód, Tahini, Masło, Ksylitol, Migdały, Cynamon
Alergeny:- Sezam
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica
- żyto
- jęczmień
- owies
- Mleko
- Orzechy

- II Śniadanie
Cukinia, Papryka żółta, Rzodkiew, Mix sałat, Ser kozi, Olej rzepakowy, Figi, Szpinak, Musztarda, Marchew, Woda, Miód, Sok z cytryny, Kapusta czerwona, Pieprz, Czosnek
Alergeny:- Gorczyca
- Mleko

- Obiad
Ziemniak, Marchew, Woda, Kapusta biała, Papryka, Jabłko, Otręby owsiane, Musztarda, Żurawina, Oliwa z oliwek, Napój ryżowy, Jaja, Cebula, Olej rzepakowy, Mąka ryżowa, Pestki dyni, Pietruszka, Seler, Natka pietruszki, Koncentrat pomidorowy, Natka pietruszki, Czosnek, Natka pietruszki, Sok z cytryny, Pieprz, Koperek, Kmin rzymski
Alergeny:- Jaja
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica
- żyto
- jęczmień
- owies
- Gorczyca
- Seler

- Podwieczorek
Jogurt naturalny, Brzoskwinia, Płatki owsiane, Ksylitol, Pestki dyni, Nasiona słonecznika, Migdały, Jagody goji, Orzechy nerkowca, Sezam
Alergeny:- Mleko
- Orzechy
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica
- żyto
- jęczmień
- owies
- Sezam

- Kolacja
Seler naciowy, Brukselka, Napój kokosowo-ryżowy, Filet z piersi indyka, Kasza jęczmienna, Woda, Jarmuż, Szczypiorek, Olej rzepakowy, Natka pietruszki, Tymianek, Pieprz, Czosnek, Przyprawa do bruschetty
Alergeny:- Seler
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica
- żyto
- jęczmień
- owies
-
Śniadanie
Pasztet z selera z żurawiną, ogórkiem i pieczywem żytnim
-
II Śniadanie
Krem z zielonych warzyw
-
Obiad
Kurczak zapiekany z suszoną morelą, komosą ryżową i surówką
-
Podwieczorek
Pudding z tapioki z musem śliwkowym z cynamonem (może zawierać pestkę)
-
Kolacja
Tarta ze szpinakiem i dressingiem cytrynowo-koperkowym

- Śniadanie
Seler, Ogórek, Chleb żytni z dynią, Płatki owsiane, Żurawina, Cebula, Siemię lniane, Kiełki buraka, Olej rzepakowy, Papryka słodka, Pieprz
Alergeny:- Zboża zawierające gluten tj. pszenica
- żyto
- jęczmień
- owies
- Seler
- Sezam

- II Śniadanie
Bulion drobiowy, Cukinia, Por, Napój kokosowy, Seler naciowy, Kapusta pekińska, Nasiona słonecznika, Olej rzepakowy, Koperek, Czosnek, Pieprz
Alergeny:- Seler

- Obiad
Filet z piersi z kurczaka, Komosa ryżowa, Marchew, Kapusta biała, Kapusta czerwona, Morele suszone, Sezam, Jogurt naturalny, Natka pietruszki, Olej rzepakowy, Orzechy nerkowca, Por, Musztarda, Pieprz, Czosnek
Alergeny:- Sezam
- Orzechy
- Gorczyca
- Mleko

- Podwieczorek
Napój kokosowo-ryżowy, Napój kokosowy, Śliwki, Tapioka, Ksylitol, Miód, Wanilia, Sok z cytryny, Goździki, Cynamon
Alergeny:
- Kolacja
Szpinak, Tofu, Jogurt naturalny, Mąka gryczana, Ser mozzarella, Jaja, Mix sałat, Por, Olej rzepakowy, Mąka z ciecierzycy, Kiełki rzodkiewki, Koperek, Czosnek, Skórka z cytryny, Proszek do pieczenia bezglutenowy, Pieprz, Kurkuma
Alergeny:- Mleko
- Soja
- Jaja
-
Śniadanie
Śniadaniowy placek marchewkowy z cząstkami jabłka i jogurtem
-
II Śniadanie
Sałatka z brokułem, pieczonym dorszem i papryką (może zawierać ości)
-
Obiad
Makaron ryżowy z potrawką drobiową z pieczarkami
-
Podwieczorek
Koktajl owocowy z aronią i nasionami chia (może zawierać pestkę)
-
Kolacja
Wegetariańskie burgery lniane z sosem marokańskim

- Śniadanie
Jabłko, Jogurt naturalny, Marchew, Ananas, Mąka owsiana bezglutenowa, Mango, Jaja, Czekolada gorzka, Żurawina, Ksylitol, Olej rzepakowy, Sok z cytryny, Miód, Proszek do pieczenia bezglutenowy, Soda, Cynamon
Alergeny:- Mleko
- Jaja
- Soja

- II Śniadanie
Brokuł, Dorsz, Mix sałat, Papryka żółta, Pomidory koktajlowe, Olej rzepakowy, Roszponka, Kapusta czerwona, Musztarda, Woda, Miód, Oliwa z oliwek, Sok z cytryny, Nasiona słonecznika, Pieprz, Majeranek
Alergeny:- Ryby
- Gorczyca

- Obiad
Mięso z udek kurczaka, Pieczarki, Makaron ryżowy, Cebula, Napój kokosowy, Sezam, Natka pietruszki, Olej rzepakowy, Lubczyk, Bazylia, Pieprz
Alergeny:- Sezam

- Podwieczorek
Woda, Mix owoców, Napój kokosowy, Daktyle, Miód, Nasiona chia
Alergeny:- Kolacja
Pomidory, Kasza jęczmienna, Marchew, Ser mozzarella, Cebula, Len, Olej rzepakowy, Mąka gryczana, Szpinak, Mak, Kiełki rzodkiewki, Czosnek, Papryka słodka, Kmin rzymski, Imbir, Natka pietruszki, Kurkuma
Alergeny:- Zboża zawierające gluten tj. pszenica
- żyto
- jęczmień
- owies
- Mleko
-
Śniadanie
Pasta z batata z warzywami i pieczywem żytnim
-
II Śniadanie
Zupa kalafiorowa z czosnkowymi grzankami
-
Obiad
Okoń w sosie cytrusowym z kaszą jaglaną i surówką (może zawierać ości)
-
Podwieczorek
Piernikowe placuszki owsiane z musem porzeczkowym (może zawierać pestkę)
-
Kolacja
Cukinia faszerowana kaszą, warzywami z sosem aioli

- Śniadanie
Chleb żytni, Papryka, Kalarepa, Marchew, Batat, Cebula czerwona, Pestki dyni, Oliwa z oliwek, Kiełki lucerny, Siemię lniane, Czosnek, Natka pietruszki, Papryka słodka, Pieprz, Papryka czerwona ostra, Zioła prowansalskie
Alergeny:- Sezam
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica
- żyto
- jęczmień
- owies

- II Śniadanie
Bulion warzywny, Ziemniak, Chleb żytni, Kalafior, Napój kokosowo-ryżowy, Marchew, Pietruszka, Fasolka szparagowa zielona, Por, Cebula, Oliwa z oliwek, Czosnek, Koperek, Pieprz, Gałka muszkatołowa
Alergeny:- Seler
- Sezam
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica
- żyto
- jęczmień
- owies

- Obiad
Okoń, Kapusta biała, Napój kokosowo-ryżowy, Kasza jaglana, Marchew, Woda, Cytryna, Migdały, Sok z cytryny, Ogórek, Olej rzepakowy, Ksylitol, Koperek, Natka pietruszki, Papryka czerwona, Papryka zielona, Ocet winny, Pieprz, Majeranek, Cebula, Czosnek, Kurkuma, Trawa cytrynowa, Tymianek, Zioła prowansalskie
Alergeny:- Ryby
- Orzechy

- Podwieczorek
Porzeczki czarne, Maślanka, Jaja, Brzoskwinia, Mąka owsiana bezglutenowa, Miód, Rodzynki, Ksylitol, Olej rzepakowy, Proszek do pieczenia bezglutenowy, Cynamon, Przyprawy korzenne
Alergeny:- Jaja
- Mleko

- Kolacja
Cukinia, Jogurt naturalny, Pomidory, Papryka, Kasza gryczana, Nasiona słonecznika, Olej rzepakowy, Mix sałat, Cebula, Czosnek, Sok z cytryny, Oliwa z oliwek, Pieprz
Alergeny:- Mleko
-
Śniadanie
Pieczeń rzymska z pieczywem żytnim
-
II Śniadanie
Żytnianka z owocami leśnymi i kakaowym karmelem ze śliwką (może zawierać pestkę)
-
Obiad
Musaka z indykiem i sosem rozmarynowym
-
Podwieczorek
Sałatka z awokado, mozzarellą i sosem malinowym
-
Kolacja
Gulasz z soczewicą, fasolką szparagową i kaszą owsianą

- Śniadanie
Mięso z podudzia indyka, Chleb żytni, Seler naciowy, Pomidory koktajlowe, Jaja kurze, Cebula czerwona, Natka pietruszki, Otręby owsiane, Olej rzepakowy, Kiełki słonecznika, Czosnek, Pieprz, Papryka słodka wędzona, Cząber
Alergeny:- Sezam
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica
- żyto
- jęczmień
- owies
- Seler
- Jaja

- II Śniadanie
Napój migdałowy, Woda, Płatki żytnie, Śliwki suszone, Owoce leśne, Ksylitol, Migdały, Kakao, Wanilia
Alergeny:- Orzechy
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica
- żyto
- jęczmień
- owies

- Obiad
Ziemniak, Mięso z podudzia indyka, Jaja, Napój ryżowy, Bakłażan, Pomidory, Cebula, Pomidory koktajlowe, Włoszczyzna, Pietruszka, Seler, Bulion warzywny, Olej rzepakowy, Nasiona słonecznika, Marchew, Mąka ryżowa, Koperek, Mąka ziemniaczana, Czosnek, Cynamon, Rozmaryn
Alergeny:- Seler
- Jaja

- Podwieczorek
Awokado, Ogórek, Papryka czerwona, Mix sałat, Kapusta czerwona, Ser mozzarella, Olej rzepakowy, Roszponka, Musztarda, Woda, Miód, Sok z cytryny, Maliny, Cebula czerwona, Pieprz
Alergeny:- Mleko
- Gorczyca

- Kolacja
Soczewica czerwona, Napój kokosowo-ryżowy, Kasza owsiana, Marchew, Marchew, Groszek zielony cukrowy, Fasolka szparagowa zielona, Kapusta pekińska, Mango, Cebula, Olej rzepakowy, Natka pietruszki, Czosnek, Kurkuma, Imbir, Pieprz
Alergeny:- Zboża zawierające gluten tj. pszenica
- żyto
- jęczmień
- owies

Dlaczego zdrowie zaczyna się na talerzu?
Każdego dnia przyjmujesz garść witamin, ale Twoja odporność się nie poprawia? To wina małej wchłanialności suplementów. Zdrowa żywność nie ma takich ograniczeń!
Wzmocnienie odporności dla każdego
Nie musisz mieć problemów z układem immunologicznym, by skorzystać z naszej diety. Wzmocnienie odporności to przede wszystkim zbilansowane i zdrowe posiłki. A tego potrzebuje każdy!

A MOŻE DIETA Z WYBOREM MENU?
Codziennie 30 dań do wyboru
Zamieniasz posiłki tak jak chcesz
Dokładasz dodatkowe dania
Dodajesz zdrowe przekąski
POTRZEBUJESZ POMOCY W DOBORZE DIETY?
Skorzystaj z naszego Doradcy Diety
Dobierz dietę
Możesz również skorzystać z bezpłatnej konsultacji dietetycznej. Nasz zespół dietetyków pomoże Ci dopasować dietę.
Konsultacji udzielamy:
poniedziałek - piątek w godzinach 7:00‑17:00

Cennik
Pamiętaj jednak, że samo sprawdzenie wskaźnika BMR (podstawowej przemiany materii) nie wystarczy, aby określić, ile kalorii w ciągu dnia powinieneś dostarczyć organizmowi. Aby otrzymać całkowitą przemianę materii, uzyskany wynik należy pomnożyć przez współczynnik aktywności fizycznej, który wynosi: Współczynnik Poziom aktywności fizycznej: 1,2 - brak aktywności fizycznej; 1,4 - praca siedząca, niska aktywność fizyczna; 1,6 - umiarkowana aktywność fizyczna (trening 1-2 razy w tygodniu); 1,75 - aktywny tryb życia (ok. 3-5 treningów w tygodniu); 2,0 - bardzo aktywny tryb życia (praca fizyczna oraz trening w ciągu dnia); ≥ 2,2 - wyczynowe uprawianie sportu.
Podczas interpretacji pomiaru BMI należy wziąć pod uwagę także: wiek – u osób starszych wskazane są wyższe wartości BMI niż u młodszych, płeć – kobiety mają uwarunkowania do gromadzenia większej ilości tkanki tłuszczowej, która jest niezbędna dla płodności i procesu dojrzewania płciowego.
Kalkulator WHR to wygodne i proste narzędzie, które służy do szybkiego obliczenia stosunku talii do bioder. Z przelicznika powinny korzystać zwłaszcza osoby z nadmierną masą ciała. Dzięki niemu można lepiej dopasować dietę do indywidualnych potrzeb. Osoby o prawidłowym BMI również mogą skorzystać z kalkulatora WHR, jednak nie w celu określenia typu otyłości, ale typu sylwetki. Uważa się, że najbliższe idealnym proporcjom są sylwetki o wskaźniku WHR 0,7 u kobiet oraz 1,0 u mężczyzn.
Kalkulator wody to narzędzie przydatne do dokładnego obliczenia dziennego zapotrzebowania na wodę dla różnych osób. Dzięki uwzględnieniu takich cech, jak masa ciała, płeć czy aktywność fizyczna możesz dowiedzieć się, ile pić wody dziennie, aby uchronić organizm przed skutkami niedoboru lub nadmiaru wody. Zapotrzebowanie na wodę jest większe w ciąży oraz podczas karmienia piersią. Kobiety ciężarne do powyższych wartości powinny dodać około 300 ml wody dziennie, natomiast karmiące piersią – około 750 ml wody dziennie. Do zalecanych ilości wlicza się zarówno wodę pochodzącą ze wszystkich napojów, jak i zawartą w produktach żywnościowych.