LOW Fodmap
- pszenicę
- biały cukier
-
1250 kcal
-
1500 kcal
-
1750 kcal
-
2000 kcal
-
2500 kcal
- 15-20% Białka
- 30-35% Tłuszcze
- 45-50% Węglowodany
- Dieta Low-FODMAP to sposób żywienia opracowany przez naukowców z Uniwersytetu Monash, który pomaga łagodzić objawy jelitowe, takie jak wzdęcia, gazy, bóle brzucha, biegunki czy zaparcia.
- Dieta ta opiera się na eliminacji produktów bogatych w FODMAP, takich jak cebula, czosnek, niektóre owoce, mleko czy słodziki, a następnie stopniowym wprowadzaniu ich z powrotem, aby zidentyfikować, które składniki wywołują objawy.
- Dieta Low-FODMAP jest szczególnie zalecana dla osób cierpiących na IBS, SIBO lub inne schorzenia jelit. W naszej ofercie, zgodnie z zaleceniami Monash University, przygotowaliśmy smaczne i pełnowartościowe posiłki ubogie w fermentujące składniki, pomagające w redukcji objawów.
- Śniadanie
- II Śniadanie
- Obiad
- Podwieczorek
- Kolacja
Czym jest dieta Low-FODMAP?
Termin „FODMAP” został wprowadzony w 2005 roku przez naukowców z Uniwersytetu Monash w Australii. To właśnie oni, dwie dekady temu, zidentyfikowali grupę fermentujących, krótkołańcuchowych węglowodanów, które zostały nazwane akronimem FODMAP, od słów „Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides And Polyols” („Fermentujące Oligo- Di- i Monosacharydy oraz Poliole”).
FODMAP to specyficzne rodzaje węglowodanów, których spożycie prowadzić może do pojawienia się dolegliwości jelitowych, szczególnie u osób z chorobami przewodu pokarmowego m.in. zespołem jelita drażliwego (IBS), nieswoistymi chorobami zapalnymi jelit (wrzodziejące zapalanie jelita grubego czy choroba Leśniewskiego Crohna) czy zmagającymi się z zespołem rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego (SIBO).
Wiele przeprowadzonych dotychczas badań wskazuje na skuteczność tej diety w redukcji objawów ze strony przewodu pokarmowego u ponad 70% badanych osób.
Do elementów żywieniowych, wchodzących w skład grupy FODMAP zalicza się fruktozę, laktozę, oligosacharydy (fruktany, galaktany) oraz poliole.
Elementy te są naturalnie występującymi składnikami żywności, natomiast mogą być również dodawane do produktów spożywczych w trakcie przetwórstwa przemysłowego.
Przykłady produktów wchodzących do grupy FODMAP:
- Fruktoza: miód, syrop z agawy, syrop fruktozowy i glukozowo- fruktozowy, owoce np. jabłka, gruszki, śliwki, winogrona
- Laktoza: mleko i produkty mleczne. Jej ilość w produkcie zależy od procesu przetwórstwa
- Galaktooligosacharydy: głównie nasiona roślin strączkowych
- Fruktooligosacharydy: cebula, czosnek, pszenica, warzywa kapustne, orzechy
- Poliole: sorbitol, mannitol, ksylitol, awokado, wiśnie, śliwki, kalafior, grzyby
Jak działają?
Produkty bogate w te związki, wpływać mogą negatywnie na pracę przewodu pokarmowego w trzech głównych mechanizmach. Pierwszy z nich związany jest ze wzrostem ciśnienia osmotycznego, czyli nagromadzeniem się wody w świetle jelita. Prowadzić to może głównie do uczucia przelewania i biegunek. Drugi związany jest z szybką fermentacją FODMAP przy udziale bakterii jelitowych. Efektem może być wzmożona produkcja gazów takich jak wodór, metan i dwutlenek węgla. Ich nadmierne nagromadzenie się prowadzić może do rozwoju objawów takich jak wzdęcia, dyskomfort trawienny oraz dolegliwości bólowe. Trzeci wynika z faktu, iż u części populacji są one słabo wchłaniane z przewodu pokarmowego.
Jakie są główne objawy związane ze spożyciem produktów bogatych w FODMAP?
- wzdęcia
- gazy
- dyskomfort trawienny
- bóle brzucha
- uczucie przelewania
- biegunki lub zaparcia
Na czy polega dieta Low-FODMAP?
Dieta Low-FODMAP polega na czasowym ograniczeniu lub całkowitym wykluczeniu z diety produktów, które charakteryzują się wysoką zawartością FODMAP. Po zakończeniu pierwszej fazy diety, czyli eliminacji, należy stopniowo wprowadzać wykluczone produkty do diety, co ma na celu identyfikację tych, które nasilają dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Ponadto należy pamiętać, że pierwsza faza powinna trwać maksymalnie 6 tygodni. Nie powinno się przekraczać tego okresu, ponieważ zbyt długie stosowanie tego systemu żywienia może mieć negatywny wpływ na mikrobiom jelitowy.
Dla kogo polecana jest ta dieta?
Dieta ta będzie szczególnie polecana dla osób borykających się z problemami żołądkowo- jelitowymi tj. wzdęciami, gazami, biegunkami, zaparciami czy bólami brzucha. Jest ona także jedną z polecanych form interwencji żywieniowej u osób ze zdiagnozowanym zespołem jelita drażliwego (IBS) czy zespołem rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego (SIBO). W naszej diecie opieraliśmy się o zalecenia z Monash University, dobierając składniki zgodnie z najnowszą wiedzą. Umożliwiło nam to przygotowanie smacznych i pełnowartościowych posiłków, które jednocześnie są ubogie w składniki fermentujące.
Czy tylko dieta ma znaczenie?
Należy pamiętać, iż oprócz produktów bogatych FODMAP, istnieje wiele innych czynników, które mogą negatywnie wpływać na pracę przewodu pokarmowego. Oddziałują one na wiele aspektów pracy układu pokarmowego, w tym motorykę jelit, trawienie, wchłanianie, jak również mikrobiotę jelitową.
Zaliczyć do nich należy między innymi:
- kofeinę
- napoje gazowane
- alkohol
- substancje słodzące, występujące w produktach takich jak np. gumy do żucia
- wysoki poziom stresu
- nieregularne posiłki
- zbyt niski spożycie płynów
- jedzenie w pośpiechu
- niedokładne żucie pokarmu
- brak ruchu
- przyjmowane leki
- zaburzenia mikrobioty jelitowej
- higiena snu
Codzienne funkcjonowanie osób z zaburzeniami ze strony przewodu pokarmowego uwzględniać więc powinno nie tylko rodzaj diety, ale także zachowania około żywieniowe, redukcję nasilenia stresu, rezygnację z używek oraz szeroko rozumianą higieną życia.
Jak szybko poczuję poprawę?
Po wprowadzeniu diety Low-FODMAP poprawa powinna następować stopniowo, począwszy od pierwszych dni jej stosowania. Po maksymalnie 6 tygodniach diety, należy przejść do jej stopniowego rozszerzania, w celu identyfikacji produktów, które nasilają problemy ze strony przewodu pokarmowego. Należy pamiętać, że reakcje te są kwestią indywidualną i mogą być zróżnicowane osobniczo. Jeśli po 6 tygodniach stosowania diety Low-FODMAP nie zaobserwuje się redukcji dolegliwości, nie należy jej dalej przedłużać, ponieważ długotrwałe ograniczanie produktów bogatych w FODMAP może prowadzić do negatywnych zmian w mikrobiomie jelitowym.
Menu na najbliższy tydzień
-
Śniadanie
Omlet biszkoptowy z bezlaktozowym jogurtem i musem malinowym
-
II Śniadanie
Sałatka z edamame, pieczoną marchewką, wędzonym serem, pomidorkami i sosem winegret
-
Obiad
Makaron ryżowy z kurczakiem z pietruszkowym pesto, grillowaną cukinią i bakłażanem
-
Podwieczorek
Bezlaktozowy sernik na zimno stracciatella z truskawkami
-
Kolacja
Gratin ziemniaczane z sosem
- Śniadanie
Alergeny:
- Jaja
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies
- Mleko
- II Śniadanie
Alergeny:
- Soja
- Mleko
- Gorczyca
- Obiad
Alergeny:
- Podwieczorek
Alergeny:
- Mleko
- Soja
- Kolacja
Alergeny:
- Jaja
- Gorczyca
- Mleko
- Seler
-
Śniadanie
Bliny gryczane z sosem bez laktozy i warzywami
-
II Śniadanie
Ciasto kokosowe
-
Obiad
Kotlet z tofu w sosie z koperkowym z ryżem i surówką z marchewki
-
Podwieczorek
Koktajl z marakują
-
Kolacja
Serek wiejski bez laktozy z pestkami dyni i pieczywem owsianym
- Śniadanie
Alergeny:
- Jaja
- Gorczyca
- Mleko
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies
- II Śniadanie
Alergeny:
- Jaja
- Mleko
- Obiad
Alergeny:
- Soja
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies
- Seler
- Jaja
- Podwieczorek
Alergeny:
- Mleko
- Kolacja
Alergeny:
- Sezam
- Mleko
-
Śniadanie
Kukurydzianka z borówkowym musem
-
II Śniadanie
Sałatka z kalarepą, pomidorkami, mozzarellą i bazyliowym vinegret
-
Obiad
Kurczak w sosie rozmarynowym z marchewką mini i kaszą gryczaną
-
Podwieczorek
Mini muffiny z cukinią i jarmużem z sosem jogurtowym bez laktozy i warzywami
-
Kolacja
Zupa azjatycka z fasolką szparagową, papryką i ryżem
- Śniadanie
Alergeny:
- II Śniadanie
Alergeny:
- Mleko
- Gorczyca
- Obiad
Alergeny:
- Soja
- Seler
- Mleko
- Podwieczorek
Alergeny:
- Mleko
- Jaja
- Kolacja
Alergeny:
- Sezam
- Soja
- Seler
-
Śniadanie
Pieczona pierś kurczaka z konfiturą żurawinową i pieczywem owsianym
-
II Śniadanie
Kawowy twarożek bez laktozy ze słonym karmelem i kiwi
-
Obiad
Kofta wołowa z tzatzikami i pieczonymi ziemniakami
-
Podwieczorek
Kakaowe ciasto jogurtowe z malinami
-
Kolacja
Makaron ryżowy z sosem pomidorowym z oliwkami i grillowanym halloumi
- Śniadanie
Alergeny:
- Sezam
- II Śniadanie
Alergeny:
- Mleko
- Obiad
Alergeny:
- Mleko
- Sezam
- Podwieczorek
Alergeny:
- Mleko
- Jaja
- Kolacja
Alergeny:
- Mleko
-
Śniadanie
Serniczki bez laktozy z musem jagodowym
-
II Śniadanie
Zupa krem z warzyw korzeniowych z serem pleśniowym
-
Obiad
Dorsz w sosie curry z chili i kolendrą z czarną komosą ryżową i lekką sałatką (może zawierać ości)
-
Podwieczorek
Ciasteczko gryczane
-
Kolacja
Potrawka z cukinii i batata z serem feta i polentą
- Śniadanie
Alergeny:
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies
- Jaja
- Mleko
- II Śniadanie
Alergeny:
- Mleko
- Seler
- Obiad
Alergeny:
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies
- Gorczyca
- Ryby
- Podwieczorek
Alergeny:
- Mleko
- Kolacja
Alergeny:
- Mleko
- Seler
-
Śniadanie
Pasta z tofu i nori z pieczywem owsianym i warzywami
-
II Śniadanie
Smoothie z ananasem i truskawkami
-
Obiad
Kurczak w sosie BBQ z ryżem i surówką z kapusty pekińskiej
-
Podwieczorek
Sałatka z brokułem, jajkiem, grillowanym halloumi, pomidorkami i ziołowym sosem
-
Kolacja
Kukurydziane naleśniki z marchewką, selerem, pietruszką i żółtym serem
- Śniadanie
Alergeny:
- Jaja
- Gorczyca
- Sezam
- Soja
- II Śniadanie
Alergeny:
- Orzechy
- Obiad
Alergeny:
- Soja
- Podwieczorek
Alergeny:
- Jaja
- Mleko
- Kolacja
Alergeny:
- Jaja
- Seler
- Mleko
- Śniadanie
Alergeny:
- Jaja
- Mleko
- II Śniadanie
Alergeny:
- Seler
- Jaja
- Mleko
- Obiad
Alergeny:
- Jaja
- Gorczyca
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies
- Mleko
- Podwieczorek
Alergeny:
- Kolacja
Alergeny:
- Sezam
Informacje dodatkowe
Należy pamiętać, iż wszelkie, utrzymujące się problemy ze strony przewodu pokarmowego są wskazaniem do konsultacji lekarskiej oraz wykonania odpowiedniej diagnostyki. Dieta jest istotnym elementem terapii problemów jelitowych, natomiast u osób chorych powinna być ona każdorazowo dostosowywana indywidualnie z pomocą dietetyka i lekarza prowadzącego. Nie należy rezygnować z jakichkolwiek dotychczasowo otrzymanych zaleceń lekarskich oraz samodzielnie modyfikować leczenia farmakologicznego w trakcie stosowania opisywanej diety. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości do co zasadności stosowania diety „Low-FODMAP” prosimy o kontakt z naszymi dietetykami.
POTRZEBUJESZ POMOCY W DOBORZE DIETY?
Skorzystaj z naszego Doradcy Diety
Dobierz dietę
Możesz również skorzystać z bezpłatnej konsultacji dietetycznej. Nasz zespół dietetyków pomoże Ci dopasować dietę.
Konsultacji udzielamy:
poniedziałek - piątek w godzinach 7:00‑17:00
Pamiętaj jednak, że samo sprawdzenie wskaźnika BMR (podstawowej przemiany materii) nie wystarczy, aby określić, ile kalorii w ciągu dnia powinieneś dostarczyć organizmowi. Aby otrzymać całkowitą przemianę materii, uzyskany wynik należy pomnożyć przez współczynnik aktywności fizycznej, który wynosi: Współczynnik Poziom aktywności fizycznej: 1,2 - brak aktywności fizycznej; 1,4 - praca siedząca, niska aktywność fizyczna; 1,6 - umiarkowana aktywność fizyczna (trening 1-2 razy w tygodniu); 1,75 - aktywny tryb życia (ok. 3-5 treningów w tygodniu); 2,0 - bardzo aktywny tryb życia (praca fizyczna oraz trening w ciągu dnia); ≥ 2,2 - wyczynowe uprawianie sportu.
Podczas interpretacji pomiaru BMI należy wziąć pod uwagę także: wiek – u osób starszych wskazane są wyższe wartości BMI niż u młodszych, płeć – kobiety mają uwarunkowania do gromadzenia większej ilości tkanki tłuszczowej, która jest niezbędna dla płodności i procesu dojrzewania płciowego.
Kalkulator WHR to wygodne i proste narzędzie, które służy do szybkiego obliczenia stosunku talii do bioder. Z przelicznika powinny korzystać zwłaszcza osoby z nadmierną masą ciała. Dzięki niemu można lepiej dopasować dietę do indywidualnych potrzeb. Osoby o prawidłowym BMI również mogą skorzystać z kalkulatora WHR, jednak nie w celu określenia typu otyłości, ale typu sylwetki. Uważa się, że najbliższe idealnym proporcjom są sylwetki o wskaźniku WHR 0,7 u kobiet oraz 1,0 u mężczyzn.
Kalkulator wody to narzędzie przydatne do dokładnego obliczenia dziennego zapotrzebowania na wodę dla różnych osób. Dzięki uwzględnieniu takich cech, jak masa ciała, płeć czy aktywność fizyczna możesz dowiedzieć się, ile pić wody dziennie, aby uchronić organizm przed skutkami niedoboru lub nadmiaru wody. Zapotrzebowanie na wodę jest większe w ciąży oraz podczas karmienia piersią. Kobiety ciężarne do powyższych wartości powinny dodać około 300 ml wody dziennie, natomiast karmiące piersią – około 750 ml wody dziennie. Do zalecanych ilości wlicza się zarówno wodę pochodzącą ze wszystkich napojów, jak i zawartą w produktach żywnościowych.
Pamiętaj jednak, że samo sprawdzenie wskaźnika BMR (podstawowej przemiany materii) nie wystarczy, aby określić, ile kalorii w ciągu dnia powinieneś dostarczyć organizmowi. Aby otrzymać całkowitą przemianę materii, uzyskany wynik należy pomnożyć przez współczynnik aktywności fizycznej, który wynosi: Współczynnik Poziom aktywności fizycznej: 1,2 - brak aktywności fizycznej; 1,4 - praca siedząca, niska aktywność fizyczna; 1,6 - umiarkowana aktywność fizyczna (trening 1-2 razy w tygodniu); 1,75 - aktywny tryb życia (ok. 3-5 treningów w tygodniu); 2,0 - bardzo aktywny tryb życia (praca fizyczna oraz trening w ciągu dnia); ≥ 2,2 - wyczynowe uprawianie sportu.
Podczas interpretacji pomiaru BMI należy wziąć pod uwagę także: wiek – u osób starszych wskazane są wyższe wartości BMI niż u młodszych, płeć – kobiety mają uwarunkowania do gromadzenia większej ilości tkanki tłuszczowej, która jest niezbędna dla płodności i procesu dojrzewania płciowego.
Kalkulator WHR to wygodne i proste narzędzie, które służy do szybkiego obliczenia stosunku talii do bioder. Z przelicznika powinny korzystać zwłaszcza osoby z nadmierną masą ciała. Dzięki niemu można lepiej dopasować dietę do indywidualnych potrzeb. Osoby o prawidłowym BMI również mogą skorzystać z kalkulatora WHR, jednak nie w celu określenia typu otyłości, ale typu sylwetki. Uważa się, że najbliższe idealnym proporcjom są sylwetki o wskaźniku WHR 0,7 u kobiet oraz 1,0 u mężczyzn.
Kalkulator wody to narzędzie przydatne do dokładnego obliczenia dziennego zapotrzebowania na wodę dla różnych osób. Dzięki uwzględnieniu takich cech, jak masa ciała, płeć czy aktywność fizyczna możesz dowiedzieć się, ile pić wody dziennie, aby uchronić organizm przed skutkami niedoboru lub nadmiaru wody. Zapotrzebowanie na wodę jest większe w ciąży oraz podczas karmienia piersią. Kobiety ciężarne do powyższych wartości powinny dodać około 300 ml wody dziennie, natomiast karmiące piersią – około 750 ml wody dziennie. Do zalecanych ilości wlicza się zarówno wodę pochodzącą ze wszystkich napojów, jak i zawartą w produktach żywnościowych.