
Niski IG
- pszenica
- barwniki i konserwanty
- biały cukier
-
1250 kcal
-
1500 kcal
-
1750 kcal
-
2000 kcal
-
2500 kcal
- 15-20% Białka
- 30-35% Tłuszcze
- 40-45% Węglowodany
- Dieta Niski IG została przygotowana, by szczególnie pomóc osobom zmagającym się z insulinoopornością oraz cukrzycą typu II.
- Plan Niski IG to starannie dobrane składniki zgodne ze wskaźnikiem IG.
- Dieta zawiera białka i tłuszcze, które spowalniają proces wchłaniania glukozy z przewodu pokarmowego, ograniczając jej nadmierny wzrost we krwi.
- Śniadanie
- II Śniadanie
- Obiad
- Podwieczorek
- Kolacja
Menu na najbliższy tydzień
-
Śniadanie
Mini chlebki z cukinią i sosem koperkowo-miętowym
-
II Śniadanie
Ciasto z gruszką i jogurtem z owocami leśnymi
-
Obiad
Wołowina po wietnamsku z grzybami mun i makaronem żytnim
-
Podwieczorek
Sałatka z serem capri, rzodkwią, jabłkiem i granatem
-
Kolacja
Zapiekanka ryżowa z indykiem, warzywami i oliwkami

- Śniadanie
Marchew, Cukinia, Jogurt naturalny, Jaja, Szpinak, Mąka owsiana, Nasiona słonecznika, Ser żółty, Olej rzepakowy, Koperek, Otręby owsiane, Płatki owsiane, Kiełki rzodkiewki, Pieprz, Sól, Czosnek, Mięta, Papryka słodka wędzona, Tymianek, Kurkuma
Alergeny:- Zboża zawierające gluten tj. pszenica
- żyto
- jęczmień
- owies
- Jaja
- Mleko
- II Śniadanie
Jogurt naturalny, Gruszka, Jogurt naturalny, Jaja, Ksylitol, Owoce leśne, Olej rzepakowy, Mąka kokosowa, Mąka owsiana, Proszek do pieczenia bezglutenowy, Cynamon
Alergeny:- Mleko
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica
- żyto
- jęczmień
- owies
- Jaja

- Obiad
Wołowina, Woda, Brokuł, Makaron żytni, Cebula, Napój kokosowo-ryżowy, Grzyby Mun, Sezam, Sos sojowy, Natka pietruszki, Sok z cytryny, Olej rzepakowy, Chilli, Czosnek, Curry, Papryczka chilli
Alergeny:- Gorczyca
- Soja
- Sezam
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica
- żyto
- jęczmień
- owies
- Podwieczorek
Sałata lodowa, Rzodkiew, Jabłko, Pomidory koktajlowe, Ser capri, Olej rzepakowy, Musztarda, Sok z cytryny, Woda, Erytrytol, Granat, Pieprz, Sól
Alergeny:- Gorczyca
- Mleko

- Kolacja
Ryż basmati, Śmietana wegańska, Mięso z podudzia indyka, Cukinia, Ser żółty, Papryka, Ser mozzarella, Cebula, Seler, Jaja, Oliwki czarne, Natka pietruszki, Czosnek, Olej rzepakowy, Oregano, Pieprz, Sól
Alergeny:- Jaja
- Seler
- Mleko
-
Śniadanie
Drobiowy keks z żurawiną z kiszonym ogórkiem i pieczywem
-
II Śniadanie
Brzoskwiniowy jogurt z domowym musli (może zawierać pestkę)
-
Obiad
Filet drobiowy w pieczarkach z kaszą pęczak i surówką
-
Podwieczorek
Orientalny hummus z warzywami
-
Kolacja
Komosa ryżowa w kremowym sosie z brukselką i jarmużem

- Śniadanie
Chleb żytni, Ogórek kiszony, Mięso z udek kurczaka, Wątróbka drobiowa, Marchew, Seler, Pietruszka, Jaja, Por, Żurawina, Kiełki rzodkiewki, Cebula, Olej rzepakowy
Alergeny:- Jaja
- Seler
- Sezam
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica
- żyto
- jęczmień
- owies

- II Śniadanie
Jogurt naturalny, Brzoskwinia, Płatki owsiane, Ksylitol, Pestki dyni, Nasiona słonecznika, Migdały, Jagody goji, Orzechy nerkowca, Sezam
Alergeny:- Mleko
- Orzechy
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica
- żyto
- jęczmień
- owies
- Sezam

- Obiad
Filet z piersi z kurczaka, Kapusta biała, Kasza jęczmienna, Pieczarki, Jabłko, Marchew, Żurawina, Ser mozzarella, Oliwa z oliwek, Olej rzepakowy, Natka pietruszki, Pestki dyni, Bazylia, Natka pietruszki, Sok z cytryny, Sól, Koperek, Przyprawa do bruschetty, Pieprz, Papryka słodka wędzona, Zioła prowansalskie
Alergeny:- Zboża zawierające gluten tj. pszenica
- żyto
- jęczmień
- owies
- Mleko

- Podwieczorek
Ciecierzyca, Marchew, Kalarepa, Papryka czerwona, Papryka zielona, Woda, Tahini, Oliwa z oliwek, Olej rzepakowy, Sok z cytryny, Czosnek, Nasiona słonecznika, Sezam, Pieprz, Kmin rzymski, Sól, Kiełki rzodkiewki, Kolendra, Papryka czerwona ostra, Cynamon, Papryka słodka, Kurkuma, Curry, Imbir
Alergeny:- Gorczyca
- Sezam

- Kolacja
Seler naciowy, Brukselka, Pomidory koktajlowe, Śmietana wegańska, Woda, Komosa ryżowa, Jarmuż, Natka pietruszki, Olej rzepakowy, Sos sojowy, Pieprz, Sól
Alergeny:- Soja
- Seler
-
Śniadanie
Muffinki z serkiem wiśniowym i pomarańczą (może zawierać pestkę)
-
II Śniadanie
Papryka faszerowana kaszą owsianą i oliwkami
-
Obiad
Pulpeciki rybne z suszonymi pomidorami w sosie szpinakowym (może zawierać ości)
-
Podwieczorek
Zupa krem z zielonych warzyw z pestkami dyni
-
Kolacja
Gyros box z kurczakiem, kalafiorem, ananasem i sezamowym pesto

- Śniadanie
Jaja, Pomarańcza, Twaróg, Mąka owsiana, Ksylitol, Wiśnie, Skórka z pomarańczy, Sok z cytryny, Mak, Proszek do pieczenia bezglutenowy, Olej rzepakowy, Migdały, Wanilia
Alergeny:- Orzechy
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica
- żyto
- jęczmień
- owies
- Jaja
- Mleko

- II Śniadanie
Papryka czerwona, Pomidory, Cukinia, Kasza owsiana, Ser mozzarella, Olej rzepakowy, Cebula, Oliwki czarne, Szpinak, Sezam, Ksylitol, Czosnek, Zioła prowansalskie, Sól, Musztarda, Ocet jabłkowy, Papryka czerwona ostra, Pieprz
Alergeny:- Sezam
- Gorczyca
- Mleko
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica
- żyto
- jęczmień
- owies

- Obiad
Dorsz, Szpinak, Śmietana wegańska, Ryż brązowy, Marchew, Kapusta biała, Kapusta czerwona, Pomidory suszone, Cytryna, Jaja, Sos majonezowy, Cebula, Olej rzepakowy, Koperek, Natka pietruszki, Por, Mąka ryżowa, Musztarda, Sól, Pieprz, Czosnek, Tymianek, Przyprawa do bruschetty, Zioła prowansalskie, Gałka muszkatołowa
Alergeny:- Ryby
- Jaja
- Gorczyca

- Podwieczorek
Bulion drobiowy, Cukinia, Por, Napój kokosowy, Seler naciowy, Kapusta pekińska, Pestki dyni, Olej rzepakowy, Koperek, Czosnek, Pieprz
Alergeny:- Seler

- Kolacja
Ananas, Kalafior, Filet z piersi kurczaka, Ogórek, Makaron gryczany, Olej rzepakowy, Mix sałat, Ser grana padano, Natka pietruszki, Kolendra, Sezam, Nasiona słonecznika, Roszponka, Kapusta czerwona, Oliwa z oliwek, Sok z cytryny, Sól, Ksylitol, Kolendra, Papryka czerwona ostra, Kmin rzymski, Pieprz, Curry, Kurkuma, Chilli, Czosnek, Przyprawa do gyrosa
Alergeny:- Gorczyca
- Mleko
- Sezam
-
Śniadanie
Owsiane naleśniki z pastą warzywną z ricotty i sosem szczypiorkowym
-
II Śniadanie
Sałatka z pieczonym selerem, wegańskim serem, papryką i jeżynowym winegretem
-
Obiad
Indyk w aksamitnym sosie pietruszkowym z kapustą zasmażaną
-
Podwieczorek
Jagodowa panna cotta z musem truskawkowym
-
Kolacja
Bliny z cukinii z ketchupem imbirowo-pomarańczowym

- Śniadanie
Soczewica czerwona, Jogurt naturalny, Jaja, Papryka, Napój ryżowy, Mąka owsiana, Woda, Ser ricotta, Mąka ryżowa, Szpinak, Olej rzepakowy, Kolendra, Sól, Szczypiorek, Pieprz, Kmin rzymski
Alergeny:- Jaja
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica
- żyto
- jęczmień
- owies
- Mleko

- II Śniadanie
Seler, Papryka żółta, Pomidory koktajlowe, Mix sałat, Ser żółty wegański, Olej rzepakowy, Kapusta biała, Musztarda, Oliwa z oliwek, Szpinak, Woda, Ksylitol, Pestki dyni, Marchew, Sok z cytryny, Jeżyny, Pieprz, Sól, Tymianek, Rozmaryn
Alergeny:- Gorczyca
- Seler

- Obiad
Woda, Filet z piersi indyka, Kapusta biała, Śmietana wegańska, Kasza gryczana, Włoszczyzna, Cebula, Natka pietruszki, Czosnek, Nasiona słonecznika, Sól, Seler naciowy, Natka pietruszki, Olej rzepakowy, Tymianek, Mąka owsiana, Masło, Pieprz
Alergeny:- Mleko
- Seler
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica
- żyto
- jęczmień
- owies

- Podwieczorek
Jogurt naturalny, Truskawki, Woda, Jagody czarne, Ksylitol, Migdały, Żelatyna
Alergeny:- Orzechy
- Mleko

- Kolacja
Cukinia, Jaja, Napój owsiany, Mąka gryczana, Koncentrat pomidorowy, Pomidory, Woda, Cebula, Mąka owsiana, Ocet jabłkowy, Ksylitol, Olej kokosowy, Sok pomarańczowy, Szpinak, Mięta, Sezam, Sos sojowy, Siemię lniane, Czosnek, Drożdże, Syrop klonowy, Olej rzepakowy, Imbir, Papryka czerwona ostra, Bazylia, Sól
Alergeny:- Soja
- Sezam
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica
- żyto
- jęczmień
- owies
- Jaja

- Śniadanie
Serek twarogowy ziarnisty, Kalarepa, Marchew, Woda, Papryka czerwona, Ogórek, Płatki owsiane, Mąka żytnia, Siemię lniane, Pestki dyni, Nasiona słonecznika, Sezam, Kiełki rzodkiewki, Szczypiorek, Sól, Czosnek, Pieprz, Cząber, Estragon
Alergeny:- Mleko
- Sezam
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica
- żyto
- jęczmień
- owies

- II Śniadanie
Napój kokosowy, Jaja, Jeżyny, Migdały, Mąka owsiana, Ksylitol, Woda, Galaretka truskawkowa bez cukru, Szpinak, Galaretka owoce leśne bez cukru, Żelatyna, Proszek do pieczenia bezglutenowy
Alergeny:- Jaja
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica
- żyto
- jęczmień
- owies
- Orzechy

- Obiad
Pomidory, Ziemniak, Bób, Ser feta, Batat, Woda, Seler naciowy, Cebula, Pestki dyni, Pomidory suszone, Napój kokosowo-ryżowy, Natka pietruszki, Masło, Olej rzepakowy, Ksylitol, Koperek, Sok z cytryny, Czosnek, Oregano, Liść laurowy, Pieprz, Sól
Alergeny:- Mleko
- Seler

- Podwieczorek
Bulion drobiowy, Pomidory, Chleb żytni, Brukselka, Pietruszka, Seler, Fasolka szparagowa żółta, Fasolka szparagowa zielona, Cebula, Olej rzepakowy, Czosnek, Masło, Oliwa z oliwek, Koperek, Sól, Papryka słodka, Pieprz
Alergeny:- Sezam
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica
- żyto
- jęczmień
- owies
- Seler
- Mleko

- Kolacja
Pieczarki, Napój kokosowo-ryżowy, Makaron gryczany, Cebula, Olej rzepakowy, Kapary, Koperek, Nasiona słonecznika, Sól, Kurkuma, Pieprz
Alergeny:-
Śniadanie
Frittata z brokułem i dressingiem koktajlowym
-
II Śniadanie
Żytnianka z owocami leśnymi i fit karmelem (może zawierać pestkę)
-
Obiad
Burgery wegetariańskie w sosie indyjskim z komosą ryżową i kalafiorem
-
Podwieczorek
Sałatka z papryką, ogórkiem, wędzonym twarogiem i sosem balsamicznym
-
Kolacja
Pomidorowa potrawka z kurczakiem, bazylią i kaszą pęczak

- Śniadanie
Jaja, Seler naciowy, Jogurt naturalny, Pomidory, Brokuł, Szpinak, Marchew, Ser mozzarella, Sos majonezowy, Cebula, Ketchup domowy, Natka pietruszki, Olej rzepakowy, Koperek, Kiełki rzodkiewki, Sos tabasco, Oregano, Czosnek, Pieprz, Sól
Alergeny:- Mleko
- Jaja
- Gorczyca
- Seler

- II Śniadanie
Napój migdałowy, Woda, Płatki żytnie, Śliwki suszone, Owoce leśne, Migdały, Ksylitol, Kakao, Sól, Wanilia
Alergeny:- Orzechy
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica
- żyto
- jęczmień
- owies

- Obiad
Kalafior, Batat, Komosa ryżowa, Napój kokosowo-ryżowy, Fasola czarna, Pomidory, Cebula, Mąka ryżowa, Pestki dyni, Natka pietruszki, Olej kokosowy, Olej rzepakowy, Ksylitol, Sól, Czosnek, Pieprz, Papryka czerwona ostra, Papryka słodka
Alergeny:
- Podwieczorek
Papryka żółta, Pomidory koktajlowe, Twaróg wędzony, Ogórek, Mix sałat, Olej rzepakowy, Sałata lodowa, Pestki dyni, Erytrytol, Ocet balsamiczny, Woda, Szpinak, Cebula czerwona
Alergeny:- Mleko

- Kolacja
Pomidory, Bakłażan, Filet z piersi kurczaka, Kasza jęczmienna, Cebula czerwona, Oliwa z oliwek, Natka pietruszki, Bazylia, Czosnek, Pieprz, Zioła prowansalskie, Sól
Alergeny:- Zboża zawierające gluten tj. pszenica
- żyto
- jęczmień
- owies

Dlaczego zdrowie zaczyna się na talerzu?
Każdego dnia przyjmujesz garść witamin, ale Twoja odporność się nie poprawia? To wina małej wchłanialności suplementów. Zdrowa żywność nie ma takich ograniczeń!
Wzmocnienie odporności dla każdego
Nie musisz mieć problemów z układem immunologicznym, by skorzystać z naszej diety. Wzmocnienie odporności to przede wszystkim zbilansowane i zdrowe posiłki. A tego potrzebuje każdy!

A MOŻE DIETA Z WYBOREM MENU?
Codziennie 30 dań do wyboru
Zamieniasz posiłki tak jak chcesz
Dokładasz dodatkowe dania
Dodajesz zdrowe przekąski
POTRZEBUJESZ POMOCY W DOBORZE DIETY?
Skorzystaj z naszego Doradcy Diety
Dobierz dietę
Możesz również skorzystać z bezpłatnej konsultacji dietetycznej. Nasz zespół dietetyków pomoże Ci dopasować dietę.
Konsultacji udzielamy:
poniedziałek - piątek w godzinach 7:00‑17:00

Cennik
Pamiętaj jednak, że samo sprawdzenie wskaźnika BMR (podstawowej przemiany materii) nie wystarczy, aby określić, ile kalorii w ciągu dnia powinieneś dostarczyć organizmowi. Aby otrzymać całkowitą przemianę materii, uzyskany wynik należy pomnożyć przez współczynnik aktywności fizycznej, który wynosi: Współczynnik Poziom aktywności fizycznej: 1,2 - brak aktywności fizycznej; 1,4 - praca siedząca, niska aktywność fizyczna; 1,6 - umiarkowana aktywność fizyczna (trening 1-2 razy w tygodniu); 1,75 - aktywny tryb życia (ok. 3-5 treningów w tygodniu); 2,0 - bardzo aktywny tryb życia (praca fizyczna oraz trening w ciągu dnia); ≥ 2,2 - wyczynowe uprawianie sportu.
Podczas interpretacji pomiaru BMI należy wziąć pod uwagę także: wiek – u osób starszych wskazane są wyższe wartości BMI niż u młodszych, płeć – kobiety mają uwarunkowania do gromadzenia większej ilości tkanki tłuszczowej, która jest niezbędna dla płodności i procesu dojrzewania płciowego.
Kalkulator WHR to wygodne i proste narzędzie, które służy do szybkiego obliczenia stosunku talii do bioder. Z przelicznika powinny korzystać zwłaszcza osoby z nadmierną masą ciała. Dzięki niemu można lepiej dopasować dietę do indywidualnych potrzeb. Osoby o prawidłowym BMI również mogą skorzystać z kalkulatora WHR, jednak nie w celu określenia typu otyłości, ale typu sylwetki. Uważa się, że najbliższe idealnym proporcjom są sylwetki o wskaźniku WHR 0,7 u kobiet oraz 1,0 u mężczyzn.
Kalkulator wody to narzędzie przydatne do dokładnego obliczenia dziennego zapotrzebowania na wodę dla różnych osób. Dzięki uwzględnieniu takich cech, jak masa ciała, płeć czy aktywność fizyczna możesz dowiedzieć się, ile pić wody dziennie, aby uchronić organizm przed skutkami niedoboru lub nadmiaru wody. Zapotrzebowanie na wodę jest większe w ciąży oraz podczas karmienia piersią. Kobiety ciężarne do powyższych wartości powinny dodać około 300 ml wody dziennie, natomiast karmiące piersią – około 750 ml wody dziennie. Do zalecanych ilości wlicza się zarówno wodę pochodzącą ze wszystkich napojów, jak i zawartą w produktach żywnościowych.