
No gluten & No lactose
- pszenica
- barwniki i konserwanty
- biały cukier
-
1250 kcal
-
1500 kcal
-
1750 kcal
-
2000 kcal
-
2500 kcal
- 15-20% Białka
- 25-30% Tłuszcze
- 30-35% Węglowodany
- No gluten & No lactose jest bogata w mięso, ryby, kaszę gryczaną, owoce i warzywa.
- Otrzymasz dania bogate w bezglutenowe produkty zbożowe, mięso, ryby i mleko roślinne.
- Jeżeli zmagasz się z nietolerancją na gluten lub laktozę, ta dieta przygotowana jest właśnie z myślą o Tobie.
- Śniadanie
- II Śniadanie
- Obiad
- Podwieczorek
- Kolacja
Menu na najbliższy tydzień
-
Śniadanie
Quiche z papryką i sosem szczypiorkowym bez laktozy
-
II Śniadanie
Czekoladowo-kokosowe ciasto na daktylowym spodzie (może zawierać pestkę)
-
Obiad
Dorsz w panierce z siemienia lnianego z sosem mojo-rojo i puree ziemniaczanym (może zawierać ości)
-
Podwieczorek
Koktajl z melonem i kiwi
-
Kolacja
Kaszotto z batatem, kurczakiem i jarmużem

- Śniadanie
Papryka, Jogurt naturalny bez laktozy, Jaja, Mąka gryczana, Ser żółty wegański, Napój kokosowo-ryżowy, Olej rzepakowy, Por, Szczypiorek, Kiełki rzodkiewki, Sól, Pieprz, Proszek do pieczenia bezglutenowy, Natka pietruszki, Papryka słodka
Alergeny:- Jaja
- Mleko

- II Śniadanie
Woda, Kasza jaglana, Daktyle, Wiórki kokosowe, Czekolada gorzka, Płatki owsiane bezglutenowe, Nasiona słonecznika, Napój kokosowo-ryżowy, Miód, Olej kokosowy, Gryka, Kakao
Alergeny:- Soja
- Obiad
Ziemniak, Dorsz, Pomidory, Brokuł, Kalafior, Marchew, Papryka czerwona, Pestki dyni, Oliwa z oliwek, Napój ryżowy, Cytryna, Siemię lniane, Sól, Koperek, Pieprz, Ocet winny, Czosnek
Alergeny:- Ryby

- Podwieczorek
Jabłko, Sok jabłkowy, Woda, Melon, Kiwi, Szpinak, Sok z cytryny, Nasiona słonecznika
Alergeny:
- Kolacja
Batat, Filet z piersi kurczaka, Bulion warzywny, Jarmuż, Kasza gryczana, Cebula, Olej rzepakowy, Natka pietruszki, Sól, Papryka słodka, Kurkuma, Pieprz, Kmin rzymski
Alergeny:- Seler
-
Śniadanie
Naleśniki z makowym serkiem bez laktozy i pomarańczą
-
II Śniadanie
Sałatka z mozzarellą bez laktozy, kaparami i awokado (może zawierać pestkę)
-
Obiad
Makaron w sosie z pomarańczowych warzyw z fasolą i wegańskim serem
-
Podwieczorek
Kokosowa pianka z musem truskawkowym
-
Kolacja
Placki z białą kapustą i wytrawnym dipem z orzechów nerkowca

- Śniadanie
Pomarańcza, Twaróg bez laktozy, Jaja, Napój ryżowy, Mąka owsiana bezglutenowa, Woda, Jogurt naturalny bez laktozy, Mąka bezglutenowa, Ksylitol, Mak, Migdały, Wanilia, Olej rzepakowy, Sól
Alergeny:- Jaja
- Mleko
- Orzechy

- II Śniadanie
Mix sałat, Papryka żółta, Ser mozzarella bez laktozy, Awokado, Seler naciowy, Cykoria, Kapary, Olej rzepakowy, Daktyle, Musztarda, Szpinak, Cebula czerwona, Woda, Miód, Sok z cytryny, Sól, Pieprz
Alergeny:- Seler
- Gorczyca
- Mleko

- Obiad
Makaron ryżowy, Napój kokosowy, Bulion warzywny, Dynia, Fasola czerwona, Fasola biała, Marchew, Szpinak, Ser żółty wegański, Cebula, Pomidory suszone, Olej rzepakowy, Koperek, Czosnek, Papryka czerwona ostra, Curry, Pieprz, Sól
Alergeny:- Seler
- Gorczyca

- Podwieczorek
Napój ryżowy, Napój kokosowy, Truskawki, Ksylitol, Miód, Żurawina, Mąka ziemniaczana, Agar
Alergeny:
- Kolacja
Marchew, Jaja, Kalarepa, Kapusta biała, Woda, Seler, Mąka ryżowa, Cebula dymka, Orzechy nerkowca, Olej rzepakowy, Sok z cytryny, Musztarda, Płatki drożdżowe, Kiełki rzodkiewki, Imbir, Pieprz, Sól, Czosnek
Alergeny:- Orzechy
- Gorczyca
- Jaja
- Seler
-
Śniadanie
Kakaowy chlebek z porzeczkami i musem mango
-
II Śniadanie
Zupa z kapustą, selerem naciowym i pomidorami
-
Obiad
Szynka w sosie pieczeniowym z gotowanymi ziemniakami i surówką
-
Podwieczorek
Pieczone jabłko z owsianą kruszonką (może zawierać pestkę)
-
Kolacja
Pasta z makreli z ogórkiem kiszonym i chlebem bezglutenowym

- Śniadanie
Jaja, Mango, Porzeczka czerwona, Mąka bezglutenowa, Miód, Kakao, Olej rzepakowy, Proszek do pieczenia bezglutenowy, Wanilia, Żurawina
Alergeny:- Jaja

- II Śniadanie
Bulion drobiowy, Ziemniak, Kapusta biała, Marchew, Nasiona słonecznika, Seler naciowy, Pietruszka, Por, Olej rzepakowy, Pomidory, Koperek, Natka pietruszki, Czosnek, Ziele angielskie, Liść laurowy, Pieprz, Sól
Alergeny:- Seler

- Obiad
Ziemniak, Szynka wieprzowa, Woda, Marchew, Cebula, Kapusta biała, Kapusta czerwona, Pestki dyni, Sos majonezowy, Natka pietruszki, Por, Olej rzepakowy, Musztarda, Czosnek, Pieprz, Sól, Majeranek, Ziele angielskie, Liść laurowy, Tymianek
Alergeny:- Jaja
- Gorczyca
- Podwieczorek
Jabłko, Ocet balsamiczny, Miód, Banan, Żurawina, Płatki owsiane bezglutenowe, Brzoskwinia, Sezam, Olej kokosowy, Cynamon, Wanilia
Alergeny:- Sezam

- Kolacja
Ogórek kiszony, Chleb bezglutenowy owsiany, Makrela, Jaja kurze, Sos majonezowy, Kiełki rzodkiewki, Musztarda, Szczypiorek, Pieprz, Sól
Alergeny:- Sezam
- Ryby
- Jaja
- Gorczyca
-
Śniadanie
Omlet ze szpinakiem, sosem marokańskim i warzywami
-
II Śniadanie
Koktajl warzywny z imbirem
-
Obiad
Kurczak w sosie pieczarkowym z ziołową kaszą jaglaną i surówką
-
Podwieczorek
Sałatka z fetą bez laktozy, karczochami i granatem
-
Kolacja
Makaron ryżowy w kremowym sosie bazyliowym z oliwkami i pomidorkami

- Śniadanie
Jaja, Pomidory, Seler naciowy, Marchew, Cebula, Szpinak, Papryka, Olej rzepakowy, Kiełki rzodkiewki, Pieprz, Sól, Zioła prowansalskie, Imbir, Natka pietruszki, Papryka słodka, Kmin rzymski
Alergeny:- Seler
- Jaja

- II Śniadanie
Sok pomarańczowy, Jabłko, Woda, Szpinak, Siemię lniane, Imbir
Alergeny:
- Obiad
Mięso z udek kurczaka, Pieczarki, Kasza jaglana, Kapusta pekińska, Ogórek, Cebula, Rzodkiew, Napój kokosowy, Pestki dyni, Oliwa z oliwek, Natka pietruszki, Olej rzepakowy, Sól, Zioła prowansalskie, Koperek, Tymianek, Przyprawa do bruschetty, Lubczyk, Bazylia, Pieprz
Alergeny:
- Podwieczorek
Mix sałat, Karczochy, Papryka żółta, Ogórek, Ser feta bez laktozy, Olej rzepakowy, Morele suszone, Szpinak, Musztarda, Granat, Woda, Kapusta czerwona, Marchew, Miód, Sok z cytryny
Alergeny:- Mleko
- Gorczyca

- Kolacja
Napój kokosowo-ryżowy, Włoszczyzna, Makaron ryżowy, Pomidory koktajlowe, Ser mozzarella wegański, Płatki drożdżowe, Oliwki zielone, Cebula, Szpinak, Seler naciowy, Olej rzepakowy, Nasiona słonecznika, Bazylia, Mąka ziemniaczana, Natka pietruszki, Pieprz, Sól
Alergeny:- Seler
-
Śniadanie
Pasta z pieczonym batatem i chlebem bezglutenowym
-
II Śniadanie
Wiśniowy deser budyniowy z musem ananasowym (może zawierać pestkę)
-
Obiad
"Wegański łosoś" w sosie curry z kolorowym ryżem i surówką
-
Podwieczorek
Śliwkowe ciasto kakaowe (może zawierać pestkę)
-
Kolacja
Cukinia faszerowana kaszą i warzywami z sosem ajwar

- Śniadanie
Ogórek, Chleb bezglutenowy owsiany, Papryka, Batat, Cebula czerwona, Pestki dyni, Oliwa z oliwek, Kiełki rzodkiewki, Siemię lniane, Czosnek, Natka pietruszki, Papryka słodka, Pieprz, Papryka czerwona ostra, Sól
Alergeny:- Sezam

- II Śniadanie
Wiśnie, Ananas, Napój ryżowy, Napój kokosowy, Płatki ryżowe, Miód, Ksylitol
Alergeny:
- Obiad
łosoś wegański, Kapusta biała, Napój kokosowo-ryżowy, Ryż paraboliczny, Marchew, Sezam, Cebula, Ryż czarny, Ryż czerwony, Ogórek, Olej rzepakowy, Ksylitol, Woda, Koperek, Papryka czerwona, Papryka zielona, Sok z cytryny, Ocet winny, Mąka ziemniaczana, Sól, Curry, Czosnek, Kurkuma, Pieprz
Alergeny:- Gorczyca
- Sezam

- Podwieczorek
Śliwki, Mąka bezglutenowa, Olej kokosowy, Ksylitol, Jaja, Kakao, Miód, Cynamon, Proszek do pieczenia bezglutenowy, Sok z cytryny
Alergeny:- Jaja

- Kolacja
Cukinia, Pomidory, Bakłażan, Papryka, Kasza gryczana, Peperonata, Olej rzepakowy, Mix sałat, Nasiona słonecznika, Cebula, Woda, Czosnek
Alergeny:-
Śniadanie
Jeżynowa jaglanka z gruszką (może zawierać pestkę)
-
II Śniadanie
Babeczki z brukselką i sosem tatarskim bez laktozy
-
Obiad
Musaka z bakłażanem, indykiem i sałatką
-
Podwieczorek
Zupa krem buraczany z bezglutenowymi grzankami
-
Kolacja
Sałatka Waldorf z kurczakiem

- Śniadanie
Napój ryżowy, Woda, Mix owoców, Kasza jaglana, Gruszka, Jeżyny, Miód, Sok z cytryny
Alergeny:
- II Śniadanie
Brukselka, Ser feta bez laktozy, Jogurt naturalny bez laktozy, Jaja, Ogórek, Pieczarki, Sos majonezowy, Mąka bezglutenowa, Cebula, Kiełki rzodkiewki, Sól, Ksylitol, Pieprz, Natka pietruszki
Alergeny:- Mleko
- Gorczyca
- Jaja

- Obiad
Ziemniak, Mięso z podudzia indyka, Jaja, Ogórek, Bakłażan, Pomidory, Napój ryżowy, Rzodkiew, Mix sałat, Patisony, Włoszczyzna, Cebula, Olej rzepakowy, Mąka ryżowa, Oliwa z oliwek, Sezam, Cynamon, Czosnek
Alergeny:- Sezam
- Jaja
- Seler
- Gorczyca

- Podwieczorek
Burak, Napój kokosowo-ryżowy, Woda, Chleb bezglutenowy owsiany, Olej rzepakowy, Oliwa z oliwek, Czosnek, Sól, Zioła prowansalskie, Papryka słodka wędzona, Imbir, Sok z limonki, Pieprz
Alergeny:- Sezam

- Kolacja
Seler, Jabłko, Filet z piersi kurczaka, Sos majonezowy, Rodzynki, Natka pietruszki, Olej rzepakowy, Sól, Pieprz
Alergeny:- Gorczyca
- Jaja
- Seler

Dlaczego zdrowie zaczyna się na talerzu?
Każdego dnia przyjmujesz garść witamin, ale Twoja odporność się nie poprawia? To wina małej wchłanialności suplementów. Zdrowa żywność nie ma takich ograniczeń!
Wzmocnienie odporności dla każdego
Nie musisz mieć problemów z układem immunologicznym, by skorzystać z naszej diety. Wzmocnienie odporności to przede wszystkim zbilansowane i zdrowe posiłki. A tego potrzebuje każdy!

A MOŻE DIETA Z WYBOREM MENU?
Codziennie 30 dań do wyboru
Zamieniasz posiłki tak jak chcesz
Dokładasz dodatkowe dania
Dodajesz zdrowe przekąski
POTRZEBUJESZ POMOCY W DOBORZE DIETY?
Skorzystaj z naszego Doradcy Diety
Dobierz dietę
Możesz również skorzystać z bezpłatnej konsultacji dietetycznej. Nasz zespół dietetyków pomoże Ci dopasować dietę.
Konsultacji udzielamy:
poniedziałek - piątek w godzinach 7:00‑17:00

Cennik
Pamiętaj jednak, że samo sprawdzenie wskaźnika BMR (podstawowej przemiany materii) nie wystarczy, aby określić, ile kalorii w ciągu dnia powinieneś dostarczyć organizmowi. Aby otrzymać całkowitą przemianę materii, uzyskany wynik należy pomnożyć przez współczynnik aktywności fizycznej, który wynosi: Współczynnik Poziom aktywności fizycznej: 1,2 - brak aktywności fizycznej; 1,4 - praca siedząca, niska aktywność fizyczna; 1,6 - umiarkowana aktywność fizyczna (trening 1-2 razy w tygodniu); 1,75 - aktywny tryb życia (ok. 3-5 treningów w tygodniu); 2,0 - bardzo aktywny tryb życia (praca fizyczna oraz trening w ciągu dnia); ≥ 2,2 - wyczynowe uprawianie sportu.
Podczas interpretacji pomiaru BMI należy wziąć pod uwagę także: wiek – u osób starszych wskazane są wyższe wartości BMI niż u młodszych, płeć – kobiety mają uwarunkowania do gromadzenia większej ilości tkanki tłuszczowej, która jest niezbędna dla płodności i procesu dojrzewania płciowego.
Kalkulator WHR to wygodne i proste narzędzie, które służy do szybkiego obliczenia stosunku talii do bioder. Z przelicznika powinny korzystać zwłaszcza osoby z nadmierną masą ciała. Dzięki niemu można lepiej dopasować dietę do indywidualnych potrzeb. Osoby o prawidłowym BMI również mogą skorzystać z kalkulatora WHR, jednak nie w celu określenia typu otyłości, ale typu sylwetki. Uważa się, że najbliższe idealnym proporcjom są sylwetki o wskaźniku WHR 0,7 u kobiet oraz 1,0 u mężczyzn.
Kalkulator wody to narzędzie przydatne do dokładnego obliczenia dziennego zapotrzebowania na wodę dla różnych osób. Dzięki uwzględnieniu takich cech, jak masa ciała, płeć czy aktywność fizyczna możesz dowiedzieć się, ile pić wody dziennie, aby uchronić organizm przed skutkami niedoboru lub nadmiaru wody. Zapotrzebowanie na wodę jest większe w ciąży oraz podczas karmienia piersią. Kobiety ciężarne do powyższych wartości powinny dodać około 300 ml wody dziennie, natomiast karmiące piersią – około 750 ml wody dziennie. Do zalecanych ilości wlicza się zarówno wodę pochodzącą ze wszystkich napojów, jak i zawartą w produktach żywnościowych.