Chlorofil – jakie ma wartości odżywcze i gdzie można go znaleźć?

Apple and spinach smoothie in glass on a wooden background

Chlorofil to substancja pochodzenia roślinnego, niezbędna dla wzrostu roślin, która może wykazywać również korzystny wpływ na ludzki organizm. Jakie działanie i właściwości ma chlorofil roślinny? Co wybrać – chlorofil do picia czy chlorofil tabletki?

Chlorofil roślinny – co to jest?

Chlorofil to naturalny barwnik, którym rośliny zawdzięczają swój zielony kolor. Jest magazynowany w liściach i łodygach roślin. 

Z udziałem chlorofilu i światła zachodzi proces fotosyntezy, podczas którego z wody i dwutlenku węgla powstaje glukoza i tlen, jako produkt uboczny reakcji chemicznych. Chlorofil pochłania światło, a pozyskana energia świetlna jest magazynowana w cząsteczkach glukozy. Warto wspomnieć, że w liściach roślin obok chlorofilu, który ma intensywnie zieloną barwę, znajdują się karotenoidy, które należą do silnych antyoksydantów. Biorą one także udział w procesie fotosyntezy i pochłaniają światło, które nie zostało pobrane przez chlorofil. Jesienią starzejące się liście, przyjmują żółte i pomarańczowe barwy charakterystyczne dla karotenoidów, gdyż rozkładowi ulega chlorofil. 

Szczególnie obfite w chlorofil są warzywa zielone – jarmuż, szpinak, trawa jęczmienna, natka pietruszki, koperek czy mniszek lekarski. Dostarczenie odpowiedniej ilości chlorofilu  może być  trudne w codziennym żywieniu – warto więc wspomóc się naturalnymi suplementami, takimi jak skoncentrowany chlorofil w płynie, który zapewni odpowiednią dla zdrowia jego dawkę.

Budowa cząsteczki chlorofilu, co ciekawe jest zbliżona do hemoglobiny – czerwonego barwnika krwi człowieka. Składa się z czterech pierścieni pirolowych i zawiera około 3% magnezu. W hemoglobinie miejsce magnezu zajmuje żelazo.

Chlorofil ze względu na swoje właściwości wykazuje korzystny wpływ na organizm człowieka, co potwierdza wiele badań naukowych. Działanie chlorofilu odnosi się do pobudzenia procesu krwiotwórczego, dlatego sprawdza się w leczeniu anemii, co dzieje się z uwagi na powinowactwo chlorofilu do hemoglobiny. Wykazuje działanie antyoksydacyjne, wspiera układ odpornościowy i detoksykację.  

Czytaj również:  Wegetarianizm — jak wzbogacić dietę? Czy wegetarianizm jest zdrowy?

Chlorofil – właściwości 

Działanie chlorofilu jest rozpatrywane głównie w kontekście procesu oczyszczania organizmu z toksyn i wsparcia układu immunologicznego. Dzięki wysokiej zawartości magnezu wykazuje korzystny wpływ na układ nerwowy, wspiera redukcję stresu i pomaga przywrócić równowagę emocjonalną. Dodatkowo działa korzystnie na pracę mięśni, w tym mięśnia sercowego. Wykazano też pozytywne oddziaływanie chlorofilu na mikroflorę jelitową, dlatego jego spożycie może usprawniać procesy trawienia i wchłaniania składników odżywczych z pożywienia. Chlorofil roślinny w płynie lub w tabletkach jest też stosowany przy leczeniu niedokrwistości z niedoboru żelaza. 

Chlorofili – działanie:

  • wspiera usuwanie toksyn z organizmu (szkodliwych produktów przemiany materii, metali ciężkich);
  • zmniejsza stan zapalny;
  • przyspiesza proces gojenia;
  • reguluje pH organizmu;
  • działa przeciwutleniająco, niweluje skutki stresu oksydacyjnego;
  • działa przeciwstarzeniowo;
  • poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci;
  • pomaga w leczeniu anemii;
  • poprawia krzepliwość krwi;
  • reguluje ciśnienie krwi;
  • wspiera pracę serca;
  • wspomaga układ trawienny;
  • poprawia funkcje tarczycy;
  • wpływa korzystnie na funkcje trzustki;
  • działa korzystnie na funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego;
  • redukuje stres;
  • przeciwdziała przykremu zapachowi z ust. 

Chlorofil roślinny – w płynie, tabletkach, czy w naturalnej postaci?

Chlorofil przez to, że wykazuje korzystne oddziaływanie na funkcjonowanie organizmu, powinien być obecny w diecie przede wszystkim w naturalnej postaci. Dlatego powinniśmy jeść dużo zielonych warzyw, szczególnie tych soczystych liściastych. 

Chlorofil roślinny – jakie warzywa i zioła?

  • jarmuż;
  • sałata;
  • szpinak;
  • rukola;
  • roszponka;
  • natka pietruszki;
  • trawa jęczmienna;
  • rzeżucha;
  • kapusta;
  • trawa pszeniczna;
  • koperek;
  • pokrzywa;
  • mniszek lekarski;
  • lucerna.

Bardzo dobrym źródłem chlorofilu są algi. Ze względu na ograniczoną dostępność wodorostów w diecie narodów spoza krajów azjatyckich można suplementować chlorofil w tabletkach stworzony na bazie wyciągu z alg i jest to np. chlorella. 

Najwygodniejszą formą suplementacji będzie chlorofil roślinny w płynie, uzyskany morwy białej lub lucerny. Można go dodawać do koktajli, smoothies, soków, a nawet zup. Warto łączyć chlorofil do picia, czy też przyjmowany chlorofil w tabletkach z jego naturalnym źródłem ze względu na lepszą przyswajalność tego związku. Jeżeli chodzi o chlorofil do picia – dawkowanie powinno odbywać się według wskazań producenta. Zwykle koncentracja składników odżywczych, które zawarte są w jednej porcji, odpowiada 1 kg zielonych warzyw. 

Czytaj również:  Zdrowa kolacja – co zjeść na kolację fit?

Chlorofil roślinny w płynie – kto powinien stosować

Chlorofil jest uniwersalnym suplementem diety i nie ma żadnych przeciwwskazań, aby był stosowany zarówno przez osoby dorosłe, bez względu na stan fizjologiczny, jak i dzieci. 

Dzięki skoncentrowanej zawartości składników odżywczych głównie magnezu zalecany jest zawodowym sportowcom oraz osobom żyjącym w dużym stresie. Działa dobroczynnie na układ krążenia, szczególnie przy istniejącym nadciśnieniu tętniczym. Ze względu na korzystny wpływ na procesy detoksykacji i wsparcie pracy wątroby będzie działał korzystnie w przypadku przyjmowania dużej ilości leków. Podobnie w przypadku osób pracujących w warunkach szkodliwych, narażonych na kontakt z niebezpiecznymi substancjami. Dzięki temu będą niwelowane skutki uboczne spożywania niektórych związków.

Ze względu na silne właściwości przeciwutleniające chlorofil powinni włączyć nałogowi palacze, aby w większym stopniu zahamować działanie wolnych rodników. Jednak w związku z brakiem jednoznacznych dowodów w tym zakresie, nie zaleca się go stosować w ciąży oraz w czasie laktacji. Przed jego użyciem skonsultować się z lekarzem powinny również osoby chore, przewlekle zażywające leki.

Literatura:

  1. Izolacja chlorofilu z wybranych kultur roślinnych, Wydział Chemiczny Politechniki Gdańskiej, Katedra Technologii Leków i Biochemii.
  2. Karwowska, K., Skotnicka, M., Pieszko, M. (2020). Substancje bioaktywne występujące w „zielonych” suplementach diety, Chem. Toksykol., 53(3), 129-136

Wieczorek, J., Wieczorek, Z. (2016). Części nadziemne popularnych warzyw jako źródło karotenoidów i chlorofilu w żywności, Chem. Toksykol., 49(3), 422-426