Dieta warzywna – czy jedzenie samych warzyw jest zdrowe?

Owoce i warzywa na drewnianym stole

Dieta warzywna jest najczęściej stosowana z dwóch powodów – obniżenia masy ciała i oczyszczenia organizmu. O ile jedzenie warzyw według Piramidy Zdrowego Żywienia jest podstawą zbilansowanej diety, to jedzenie samych warzyw, bez uwzględniania pozostałych grup produktowych może mieć zły wpływ na zdrowie. Dlaczego stosowanie diet warzywnych odchudzających może mieć negatywne skutki?

Dieta warzywna – na czym polega?

Dieta warzywna polega na spożywaniu dużej ilości warzyw niskoskrobiowych, o niskim indeksie glikemicznym. Głównym założeniem jest komponowanie posiłków z warzyw – surowych, gotowanych, blanszowanych lub w formie kiszonek. Można z nich przyrządzać surówki, zupy oraz czysto warzywne, duszone potrawy. 

Dieta odchudzająca warzywna dostarcza niewielką ilość kalorii, zdecydowanie poniżej dobowego zapotrzebowania. Jest też dietą niedoborową ze względu na wyeliminowanie z jadłospisu wszystkich innych produktów niż warzywa. W niektórych programach dozwolone są niskocukrowe, sezonowe owoce. Z diety eliminowane są praktycznie wszystkie źródła pełnowartościowego białka i tłuszcze. Pozytywnym aspektem jest wykluczenie wszystkich produktów wysoko przetworzonych, wyrobów cukierniczych i słodyczy.

Dieta warzywna – wykluczenia z jadłospisu:

  •       mięso, wędliny, podroby;
  •       ryby, owoce morza;
  •       tłuszcze;
  •       produkty zbożowe – kasze, makarony, pieczywo;
  •       produkty cukiernicze – ciasta, ciastka, wafelki, torty;
  •       słodycze – batony, cukierki, lizaki i inne. 

Istnieją różne wersje diety warzywnej np. dieta zielono-biała, dieta jarzynowo-owocowa, szybka dieta warzywna, jednak wszystkie odmiany opierają się na podobnych zasadach. W Polsce ogromną popularność zdobyła dieta warzywna dr Dąbrowskiej. Warto podkreślić, że post warzywny mimo wszystkich pozytywnych aspektów związanych z oczyszczeniem organizmu z toksyn, nieprawidłowo przeprowadzony może mieć negatywne konsekwencje zdrowotne. 

Czytaj również:  Dieta 1200 kcal – czy taka liczba kalorii jest zdrowa?
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie SEO_ogólna-21-1024x288.jpg

Dieta warzywna – wpływ na zdrowie 

Diety warzywne jedynie z pozoru mają pozytywny wpływ na zdrowie. O ile w organizmie zdrowego człowieka, nawet kilkudniowe stosowanie diety warzywnej nie spowoduje negatywnych konsekwencji, to u osób obciążonych różnymi chorobami detoks na bazie warzyw będzie niewskazany. Podczas stosowania diety warzywnej przede wszystkim zostaje ograniczona liczba spożytych kalorii. Takie postępowanie będzie niebezpieczne dla osób chorych na cukrzycę, u których kluczowe dla zachowania zdrowia będzie wyrównanie glikemii. Zalecany model żywieniowy dla tych osób to dieta cukrzycowa

Niskoenergetyczne, odchudzające diety warzywne dają pozornie szybkie efekty w postaci utraty kilogramów już w pierwszych dniach stosowania. Jednak obniżenie masy ciała nie wynika z redukcji nadprogramowej tkanki tłuszczowej, a utraty zatrzymanej w organizmie wody, gdyż dieta warzywna ma działanie moczopędne. 

Dieta warzywna może być niebezpieczna dla organizmu ze względu na wykluczenie bardzo ważnego makroskładnika pokarmowego, jakim jest białko. Białko pełni w organizmie funkcje budulcowe, transportowe oraz enzymatyczne. Skrajnie niska podaż kalorii oraz niedobór białka i tłuszczy w diecie jarzynowo-owocowej, inicjuje procesy kataboliczne, czyli zużywanie białka wewnątrzustrojowego na cele energetyczne. Tym samym obniżone zostaje tempo podstawowej przemiany materii, zwalniają procesy metaboliczne, a po zakończeniu stosowania diety warzywnej dochodzi do powstania efektu jojo.

Warzywa w drewnianej skrzyni

Dieta warzywna, a dieta wegańska

Dieta warzywna jest bardzo często utożsamiana z dietą wegańską. Mimo zgodności co do tego, że jadłospis w obu modelach żywieniowych opiera się na warzywach zamienne stosowanie tych pojęć, jest błędem. 

Podstawowa różnica pomiędzy dietą warzywną a dietą wegańską polega na tym, że weganie dbają o zbilansowany pod względem makroskładników jadłospis. Niedobory pokarmowe witaminowo-mineralne uzupełniają przy użyciu suplementów diety. Prawidłowo skomponowana dieta wegańska zapewnia źródło białka roślinnego, zawiera prawidłowe proporcje kwasów tłuszczowych i co najważniejsze – pokrywa zapotrzebowanie energetyczne. 

Czytaj również:  Jakie są najzdrowsze owoce, o które warto wzbogacić dietę? 

Dla wegan dieta wegańska jest świadomym wyborem, a jedzenie warzyw jest spowodowane głównie czynnikami ideologicznymi. Weganizm jest stylem życia, a nie chwilowo stosowaną dietą odchudzającą.