Dieta SIRT – czyli na czym polega dieta, którą stosowała Adele?
Dieta SIRT to jadłospis oparty o produkty, które aktywują grupę białek odpowiedzialnych za procesy naprawcze organizmu. Wykazują także działanie hamujące produkcję wolnych rodników i wpływają na lepsze funkcjonowanie ustroju i opóźniają procesy starzenia. Na czym polega dieta SIRT – zasady i efekty stosowania.
Dieta sirtfood – czym są sirtuiny?
Dieta SIRT zdobyła popularność dzięki brytyjskiej wokalistce Adele (stąd potoczna nazwa dieta Adele). Artystka dzięki stosowaniu się do zaleceń diety sirtfood schudła kilkadziesiąt kilogramów bez efektu jojo. Metamorfoza, którą przeszła wzbudziła zachwyt i podziw całego świata, a zdjęcia szczupłej piosenkarki obiegły mass media.
Dieta sirtfood – na czym polega? Skuteczność diety sirt wynika z wysokiej zawartości sirtuin, czyli enzymów regulujących tempo starzenia się organizmu, co ma bezpośredni wpływ na długość życia i aktywację genów długowieczności. Białka należące do grupy SIR (Silent information regulator) są zlokalizowane w komórkach ustroju (jądrze, cytoplazmie i mitochondrium).
Enzymy SIRT wpływają głównie na procesy zachodzące w tkankach o dużym znaczeniu metabolicznym: wątrobie, trzustce oraz tkance tłuszczowej.
Aktywacji enzymów SIRT sprzyja deficyt energetyczny, dlatego podstawowym założeniem na diecie sirtfood jest ograniczenie spożywanych kalorii.
Dieta SIRT – na czym polega?
Dieta sirtfood i szybkie efekty odchudzające wiążą się przede wszystkim z działaniem enzymów aktywujących procesy metaboliczne organizmu. Dodatkowo białka SIRT najlepiej działają przy zmniejszeniu dobowej kaloryczności posiłków. Przyspieszony metabolizm i deficyt energetyczny to kluczowe elementy odpowiadające za skuteczność stosowania „diety Adele”.
Dieta SIRT – działanie
- Dieta sirtfood odgrywa rolę w wygaszaniu procesów zapalnych.
- Spożycie produktów sirt uruchamia systemy naprawy uszkodzonych komórek, tkanek i DNA.
- Dieta SIRT wpływa na regulację procesów metabolicznych.
- Produkty SIRT wpływają na funkcjonowanie układu hormonalnego.
- Sirtfood wpływa na ekspresję genów komórek mięśniowych (w tym mięśnia sercowego).
- Dieta SIRT poprawia pracę mózgu;
- Sirtfood odgrywa rolę w gospodarce cukrowo-lipidowej;
- Produkty SIRT hamują działanie wolnych rodników.
- Dieta sirt zwiększa odporność na stres.
- Dania sirtfood opóźniają procesy starzenia się organizmu.
Dieta sirt poprzez działanie sirtuin jest wykorzystywana w leczeniu i prewencji chorób o podłożu metabolicznym (cukrzyca typu 2, insulinooporność), chorób układu sercowo-naczyniowego oraz schorzeń neurodegeneracyjnych m.in. choroba Parkinsona i choroba Alzheimera.
Dieta SIRT – zasady
Dieta Adele (sirtfood) jest podzielona na cztery etapy, które zakładają inny schemat przyjmowania posiłków. Dietę sirt należy zaliczyć do diet lekkostrawnych, a początkowy etap przypomina dietę zupową, gdyż posiłki przyjmowane są częściowo w formie płynnej lub półpłynnej. Produkty sirtfood to głównie zielone warzywa, owoce o działaniu antyoksydacyjnym dlatego można wysnuć wniosek, że racjonalnie skomponowana dieta wegańska będzie wzmagać działanie sirtuin.
Koktajle na diecie sirt to często występująca forma posiłków, co często jest podkreślane jako duży plus diety Adele, ze względu na szybkość i łatwość przygotowania.
Pierwszy etap diety sirtfood trwa 3 dni, a dobowa kaloryczność przyjmowanych posiłków nie może przekroczyć 1000 kcal. W ciągu całego dnia spożywane są jedynie 3 koktajle lub 3 zupy oraz jeden posiłek stały
Druga faza I etapu sirtfood trwa 4-7 dni i zakłada zwiększenie kaloryczności jadłospisu do 1500 kcal. W ciągu dnia spożywa się dwa koktajle i dwa posiłki w formie stałej, które są przygotowane z produktów dozwolonych w diecie SIRT, które wzmacniają działanie sirtuin.
Drugi etap diety sirtfood trwa 4-7 dni i w tym czasie nie występują restrykcje dotyczące ilości przyjmowanych kilokalorii. Ta faza ma na celu uniknięcie wystąpienia efektu jojo. Niezmiennie jadłospis sirtfood opiera się o wybrane produkty, a w menu występują 3 stałe posiłki i jeden koktajl sirtfood.
Etap trzeci diety Adele to wprowadzenie i stosowanie się do określonych nawyków żywieniowych, które będą zapewniać ciągłość oczekiwanych przemian metabolicznych, wprowadzenie procesów naprawczych, opóźnienie starzenia organizmu oraz podtrzymanie redukcji tkanki tłuszczowej. Dalej w komponowaniu menu należy kłaść nacisk na zwiększoną ilość produktów aktywujących białka SIR.
Dieta sirtfood (Adele) – co jeść?
Produkty zalecane na diecie SIRT to przede wszystkim warzywa i owoce, będące bardzo silnymi antyoksydantami. Wyselekcjonowane na potrzeby diety Adele produkty mają za zadanie aktywowanie sirtuin, co wzmacnia określony deficyt kaloryczny. Produkty zalecane na diecie SIRT występują także w innych dietach o działaniu prozdrowotnym m.in. w diecie śródziemnomorskiej, czy diecie DASH.
Dieta SIRT – produkty
- Warzywa: seler naciowy, jarmuż, natka pietruszki, lubczyk, rukola, cebula czerwona, cykoria, soja.
- Owoce: jagody, maliny, truskawki, borówki, daktyle.
- Napoje: zielona herbata, matcha, kawa, kakao, czerwone wino wytrawne.
- Produkty zbożowe: kasza gryczana.
- Oleje roślinne – oliwa z oliwek extra virgin.
- Inne: kapary, orzechy włoskie, przyprawy (chilli, kurkuma).
Warzywa i owoce, które są podstawą diety sirtfood to produkty o działaniu przeciwutleniającym. Duża ilość antyoksydantów w diecie, będzie wpływać na szybszą regenerację organizmu, opóźniać procesy starzenia oraz łagodzić przebieg procesów zapalnych.
Z kolei zielone warzywa liściaste są źródłem kwasu foliowego oraz niehemowego żelaza, co w połączeniu z antyoksydacyjnym działaniem produktów będących bazą diety SIRT będzie wpływało na pracę mózgu, siłę mięśni i prawidłową pracę serca.
Dieta Adele – przepisy
W trakcie stosowania diety SIRT spożywa się dużo tzw. zielonych koktajli i lekkich zup warzywnych. Najważniejsze, aby bazą do dań diety sirtfood były wymienione produkty aktywujące białka SIR. Dodatek innych warzyw, czy zdrowych tłuszczów jest również ważny z punktu widzenia zdrowego żywienia. Kluczowe dla procesu jest zastosowanie się do pierwszych etapów diety sirt, gdyż po zakończeniu wszystkich faz należy po prostu wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe. Stosowanie w menu produkty będące źródłem przeciwutleniaczy – polifenole, resweratrol z czerwonego wina, beta-karoten z warzyw o intensywnymi pomarańczowych kolorze, czy likopen zawarty w pomidorach, będą wpływać korzystnie na funkcjonowanie organizmu.
Wśród przepisów diety Adele to m.in. koktajl, który zawiera jarmuż, rukolę, pietruszkę, seler naciowy, imbir sok z cytryny oraz szczyptę matcha w proszku. Inna propozycja to pomysł na musli na mleku roślinnym, które zawiera płatki gryczane, daktyle, kakao, truskawki i borówkę amerykańską.