Produkty bogate w białko – które produkty mają najwięcej białka?
Produkty bogate w białko są jednym z filarów zbilansowanej diety. Białko pełni bardzo istotne funkcje w organizmie, dlatego musi zostać dostarczone wraz z pożywieniem w odpowiedniej ilości. Produkty bogate w białko roślinne stanowią kluczowy składnik diety wegan i wegetarian. Niskokaloryczne produkty bogate w białko z kolei są pożądane przez osoby będące na diecie redukcyjnej. Jakie produkty zawierają najwięcej białka?
Produkty bogate w białko – rola białka w organizmie
Produkty bogate w białko są bardzo istotne z punktu widzenia każdej diety. Niedobór białka, które uchodzi za kluczowy składnik odżywczy, może przyczyniać się do powstawania wielu zaburzeń funkcjonowania organizmu. Białko uczestniczy w wielu procesach metabolicznych, które określane są jako obrót białka w ustroju, na co składają się procesy syntezy i rozpadu. W przypadku niedostatecznej energii pochodzącej z węglowodanów i tłuszczów białko jest wykorzystywane jako substrat energetyczny, jednak jest to sytuacja bardzo niekorzystna z punktu widzenia podstawowych funkcji, jakie białko pełni w organizmie.
Funkcje białka w organizmie:
1. Białko pełni funkcje budulcowe, obejmuje procesy wzrastania młodych organizmów, jest składnikiem błon komórkowych.
2. Białka regulują ekspresję genów.
3. Białka odgrywają rolę katalizatorów reakcji biochemicznych, wchodzą w skład układów enzymatycznych.
4. Białka budują przeciwciała, czyli komórki układu odpornościowego.
5. Z białek budowane są hormony (np. glukagon, parathormon, insulina, kalcytonina, tyroksyna, trójjodotyronina, histamina, serotonina).
6. Białka pełnią funkcje transportujące (np. hemoglobina przenosi tlen, transferyna – żelazo, lipoproteiny – cząsteczki cholesterolu).
7. Białka pod postacią aktyny i miozyny uczestniczą w skurczu mięśni.
8. Białka pełnią funkcje naprawcze w przypadku uszkodzonych tkanek.
9. Białka uczestniczą w procesie widzenia – opsyna przenosi bodźce świetlne do zakończeń układu nerwowego.
10. Białka utrzymują równowagę kwasowo-zasadową oraz właściwe pH krwi.
Produkty bogate w białko mają na celu zapewnić odpowiednią podaż wszystkich aminokwasów egzogennych w celu zabezpieczenia potrzeb organizmu.
Produkty bogate w białko – czemu są ważne?
Białko jest podstawowym składnikiem budulcowym organizmu człowieka. Białka to mięśnie, hormony, komórki transportujące substancje odżywcze, komórki krwi, enzymy i komórki układu immunologicznego. Proteiny są zbudowane z reszt aminokwasowych, które łączą się ze sobą za pomocą wiązań peptydowych. Wszystkie produkty bogate w białko zawierają określone proporcje aminokwasów.
Niektóre aminokwasy są wytwarzane przez organizm w ramach własnej syntezy, jednak część z nich musi być przyjęta wraz z produktami bogato białkowymi w ramach zbilansowanej diety.
Aminokwasy dzielą się na:
- Aminokwasy egzogenne (niezbędne) – organizm nie potrafi ich samodzielnie wytworzyć, dlatego muszą zostać dostarczone z zewnątrz wraz z produktami bogatymi w białko.
- Aminokwasy endogenne – organizm jest w stanie wytworzyć je w dostatecznej ilości, pokrywając w pełni zapotrzebowanie.
- Aminokwasy względnie egzogenne – powstają z aminokwasów egzogennych, które muszą zostać dostarczone pod postacią produktów bogatych w białko.
W ciele człowieka występuje 18 aminokwasów, z czego 9 aminokwasów niezbędnych, które bezwzględnie powinny występować w diecie, a zawierają je bogate w białko produkty. Bez odpowiedniej puli aminokwasów nie będzie możliwe utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia.
Produkty bogate w białko a wartość odżywcza
Struktura aminokwasów zawartych w produktach bogato białkowych pochodzenia zwierzęcego jest zbliżona budową do komórek człowieka, z tego względu białko zwierzęce jest lepiej przyswajalne, niż produkty roślinne bogatobiałkowe. Białko roślinne zbudowane jest z aminokwasów, które różnią się od białek zwierzęcych pod względem ich zawartości i proporcji. Przez to białko roślinne określane jest mianem niepełnowartościowego, a produkty bogate w białko pochodzenia zwierzęcego to białko pełnowartościowe.
Wartość odżywcza produktów bogatych w białko jest uwarunkowana zarówno ilością, jak i proporcjami poszczególnych aminokwasów.
- Białko pełnowartościowe – to produkty bogatobiałkowe pochodzenia zwierzęcego, które zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy w określonych proporcjach, co pozwala na syntezę białek ustrojowych organizmu oraz utrzymanie równowagi azotowej. Produkty bogate w białko pochodzenia zwierzęcego to: mięso, ryby, owoce morza, jaja, nabiał.
- Białko niepełnowartościowe – to produkty bogate w białko roślinne, ich budowa i proporcje aminokwasów nie pozwalają na ich całkowite wykorzystanie do syntezy białek ustrojowych, rozwoju młodego organizmu oraz zachowania równowagi azotowej. Wegańskie produkty bogate w białko to: nasiona roślin strączkowych, zboża, orzechy, grzyby, kiełki, nasiona.
Produkty bogate w białko i błonnik – roślinne źródła białka
Rośliny to wegańskie produkty bogate w białko i błonnik oraz węglowodany, które są wykorzystywane do produkcji energii. Jednak traktowanie produktów bogatych w białko jako jedynego źródła protein wymaga wiedzy, odnoszącej się do zasad łączenia produktów zawierających białko roślinne, aby zapewnić odpowiednią pulę aminokwasów.
Produkty bogate w białko roślinne charakteryzuje niższy poziom aminokwasów egzogennych, które są niezbędne do syntezy białek ustrojowych. Dotyczy to lizyny, metioniny, tryptofanu i waliny. Aminokwas, który występuje w najmniejszej ilości, nazywany jest aminokwasem ograniczającym.
Najwyższa wartość odżywcza produktów bogato białkowych pochodzenia roślinnego dotyczy:
zbóż i produktów zbożowych (jęczmień, kukurydza, owies, kasza bulgur, ryż);
- nasion roślin strączkowych (ciecierzyca, soczewica, bób, fasola, groch, soja);
- orzechy (włoskie, ziemne, nerkowca, brazylijskie);
- pestki (dyni, słonecznika, sezam).
Dieta wegańska i wegetariańska zawiera niskokaloryczne produkty bogate w białko, o niskiej zawartości tłuszczów. Warzywa, będące podstawą diet roślinnych nie należą do produktów bogatych w białko roślinne. Kluczowa jest różnorodność w diecie i łączenie ze sobą różnych grup produktowych w celu bilansowania aminokwasów. Sprawdź także inne diety pudełkowe.
Produkty bogate w białko a zapotrzebowanie
Zapotrzebowanie na wszystkie makroskładniki pokarmowe jest ustalane indywidualnie, jednak należy kierować się normami ustalonymi przez instytucje będące autorytetem w dziedzinie odżywiania.
Normy na białko biorą pod uwagę takie parametry jak:
- wiek;
- płeć;
- masa ciała;
- stan zdrowia;
- stan fizjologiczny;
- poziom aktywności fizycznej.
Pokrycie zapotrzebowania wynika z osobniczych potrzeb takich jak wzrost i rozwój organizmu, okres ciąży i karmienia piersią, okres rekonwalescencji po oparzeniach, gojenie ran i odbudowa tkanek. Podobnie większa ilość białka będzie niezbędna u pacjentów, u których w przebiegu choroby występowała wysoka gorączka. Zwiększone zapotrzebowanie na białko będą wykazywać także osoby z obniżoną odpornością organizmu i podatne na zakażenia i infekcje. O odpowiedni poziom białka w diecie i produkty bogatobiałkowe powinny zadbać osoby aktywne fizycznie, sportowcy zawodowi i trenujący amatorsko. Białko stanowi ważny element zarówno posiłku przedtreningowego, jak i pokarmu przyjmowanego po treningu. Osoby trenujące siłowo często stosuję dietę na masę mięśniową.
Można obliczyć zapotrzebowanie na kalorie poprzez kalkulator kalorii oraz obliczyć prawidłowy wskaźnik masy ciała dzięki kalkulatorowi BMI. W zależności od ww. parametrów ilość białka w diecie powinna stanowić od 15% do 30% dziennego zapotrzebowania na ten makroskładnik. Białko dostarcza 4 kcal w jednym gramie.
Produkty bogate w białko – tabela
Grupy produktówbogatych w białko | Produkty bogate w białko | Zawartość białka w 100 g |
Ryby i owoce morza | Krewetki | 27,0 |
Tuńczyk świeży | 23,7 | |
Łosoś wędzony | 21,6 | |
Makrela wędzona | 20,7 | |
Halibut | 20,2 | |
Łosoś świeży | 20,0 | |
Szprot wędzony | 19,0 | |
Śledź świeży | 17,9 | |
Dorsz świeży | 17,8 | |
Nabiał i jaja | Ser cheddar pełnotłusty | 27,2 |
Ser gouda tłusty | 25,2 | |
Ser brie pełnotłusty | 18,8 | |
Twaróg pełnotłusty | 18,7 | |
Twaróg chudy | 15,0 | |
Jaja kurze | 12,5 | |
Mleko krowie 2% | 3,4 | |
Mięso i wędliny | Schab wieprzowy | 22,9 |
Pierś kurczaka | 21,5 | |
Rostbef wołowy | 21,5 | |
Sznycel cielęcy | 20,6 | |
Szynka wiejska | 20,4 | |
Wątroba wieprzowa | 20,3 | |
Polędwica wieprzowa | 20,2 | |
Pierś z kaczki | 20,0 | |
Pierś z indyka | 19,2 | |
Parówki z kurczaka | 10,8 | |
Nasiona i strączki | Soczewica | 25,0 |
Słonecznik nasiona | 24,4 | |
Groch nasiona | 23,8 | |
Fasola czerwona nasiona | 23,0 | |
Fasola biała nasiona | 21,4 | |
Ciecierzyca | 20,0 | |
Groszek zielony | 6,4 | |
Bób | 5,2 | |
Orzechy | Pistacje | 20,6 |
Migdały | 20,0 | |
Nerkowce | 18,0 | |
Włoskie | 15,2 | |
Laskowe | 15,0 | |
Pini | 14,0 | |
Brazylijskie | 14,0 | |
Arachidowe | 13,7 | |
Pekan | 9,0 | |
Makadamia | 8,0 | |
Zboża | Owies | 11,8 |
Pszenica | 12,2 | |
Jęczmień | 11,9 | |
Żyto | 11,0 | |
Kukurydza | 9,5 |
Produkty bogate w białko, a wpływ na zdrowie
Dieta o wysokiej zawartości białka, może mieć negatywne skutki zdrowotne. Podaż białka nie powinna przekraczać faktycznego zapotrzebowania na ten makroskładnik. Nadmierne spożycie produktów bogatych w białko jest przede wszystkim bezcelowe i zaburza bilans azotowy organizmu. Nadmiar protein zostanie wydalony z organizmu, obciążając wątrobę i nerki. Produkty uboczne metabolizmu białek są wydalane wraz z moczem i dochodzi do wzmożonego przesączania kłębuszkowego. W skrajnych przypadkach może dochodzić do niewydolności nerek.
Przeciwwskazania do wysokiego spożycia produktów bogatych w białko:
- choroby nerek (niewydolność nerek, kamica nerkowa);
- choroby układu moczowego;
- choroby wątroby;
- kamica pęcherzyka żółciowego;
- cukrzyca typu 2. (w jej przypadku konieczne może okazać się stosowanie diety cukrzycowej).
Produkty bogate w białko, bez względu na rodzaj stosowanej diety powinny zajmować istotne miejsce w jadłospisie. Są ważnym elementem zdrowej diety i sprzymierzeńcem podczas redukcji masy ciała. Należy jednak pamiętać, że zarówno niedobór, jak i nadmiar produktów wysokobiałkowych może powodować poważne konsekwencje zdrowotne.